Nieuw Joods Werkdorp, Slootdorp, Noord-Holland (zie toelichting bij foto)

Selected for Google Maps and Google Earth

Comments (13)

janny on September 26, 2011

In 1934 opent de zionistische beweging het Joodse Werkdorp 'Nieuwe Sluis': een modelboerderij waar Joodse vluchtelingen de vers ontgonnen grond van de Wieringermeer gaan bewerken. Voor het hoofdgebouw is nu een nieuwe bestemming gevonden. Op 9 september opent 'Nieuw Joods Werkdorp' tijdelijk haar deuren. Onder meer schilderijen van Dirk Breed en sculpturen van verzetsstrijdster Truus Menger zijn tentoongesteld. Foto’s en films uit de periode 1934-1941 houden de geschiedenis van het werkdrop in leven. Het werkdorp is dan een toevluchtsoord voor Duitse Joden die naar Nederland vluchten voor de nazi's. Ze zijn op doorreis en krijgen een opleiding voor een nieuw bestaan in het beloofde land: Palestina. In Nieuwe Sluis leren jongens vooral ambachtelijk werk en landbouw. De meisjes doen naaiwerk en moeten koken.

In maart 1941 halen de Duitsers een groot deel van de bewoners op met bussen. 60 jongens mogen blijven om het land te bewerken en de koeien te verzorgen. Van degenen die in de bussen worden gezet, wordt een deel vrij snel daarna naar het concentratiekamp Mauthausen gebracht. In het voorjaar van 1942 vertrekken de laatste leerlingen uit de Wieringermeer. Ze duiken onder bij kennissen of proberen uit Nederland weg te komen. Van de 315 bewoners die bij het uitbreken van de oorlog in het werkdorp zitten, overleven uiteindelijk 175 de oorlog niet.

Het tijdelijke museum in het voormalige Joodse Werkdorp blijft een maand open. Andere Tijden spreekt in mei 2008 met vier oud-bewoners van het Joodse Werkdorp in de uitzending Palestina-pioniers.

Bron: Geschiedenis 24.

Berend on September 26, 2011

Trieste maar goede info bij de foto !

Groet, Berend

Yosarsif مهدی کلهر on September 26, 2011

نایس کپچر.

ل1

janny on September 27, 2011

We waren hier tijdens het momentenweekend; de tijdelijke tentoonstelling wordt gehouden in het kader van de Herbestemming. Groet, Janny.

janny on September 27, 2011

Thank you very much Yosarsif and greetings from The Netherlands.

Syborgh on September 28, 2011

Dit dorp is opgericht door Zionistenbonders met Abel Herzberg als drijvende kracht. Gelukkig konden gevluchte joden daar aanvankelijk terecht, want in de rest van Nederland waren joodse - en politieke - vluchtelingen uit nazi-Duitsland absoluut _niet welkom, integendeel: het was regeringsbeleid om ze botweg terug te sturen naar de 'bevriende natie'.. Meestal vluchtten ze verder - gedwongen tot 'doorreis' - vaak naar Engeland of de VS (zoals de Mann-familie) of naar Palestina, enkelen naar de Joodse autonome oblast in de sovjetunie. Vluchtelingen voor het nazi-regime waren in Nederland afhankelijk van de welwillendheid van individuele mensen en organisaties, die wisten hoe gevaarlijk Duitsland was geworden na Weimar, vanaf '33.

janny on September 29, 2011

Nuttige aanvullende informatie Syborgh. Ik vond op internet nog een artikel, waaruit duidelijker blijkt wat men met het gebouw van plan is.

Sandro & Cristina on September 30, 2011

Beautiful picture Janny, like.

Bye from Italy Sandro e Cristina

janny on October 1, 2011

Thanks very much Sandro & Cristina for your Likes; all the best, Janny.

Chris10 © on October 12, 2011

Wat een geschiedenis zeg. Te erg voor woorden Janny, maar helaas waar.

Groetjes, Christien.

A den Hartigh on October 12, 2011

Indrukwekkend, met een uitgebreide toelichting!

Groeten,

Bengeltje

janny on October 17, 2011

Dankje, Bengeltje, voor je bezoek. Men is van plan om in het kader van de "Herbestemming Oude Gebouwen" hier een museum te vestigen. Groet, Janny.

antoni f. on November 17, 2011

nice composed and fine colors, lk

groetjes

Sign up to comment. Sign in if you already did it.

Photo details

 • Uploaded on September 26, 2011
 • © All Rights Reserved
  by janny
  • Camera: Panasonic DMC-TZ6
  • Taken on 2011/09/11 15:26:35
  • Exposure: 0.003s (1/400)
  • Focal Length: 4.10mm
  • F/Stop: f/4.500
  • ISO Speed: ISO125
  • Exposure Bias: 0.00 EV
  • No flash

Groups