Nem volt forradalmár, de életét adta a forradalomért

Selected for Google Maps and Google Earth

Comments (6)

►gu®iga56◄ on October 22, 2011

Tetszik! Szép emlékezés!

Üdv, Laci

MoMof4 on October 22, 2011

Ki ez a dude Gyula?

Ne haragudjon meg senki a bunkóságomért, de nekünk a kommunista rezsim alatt csak az 56-os ú.n. ellenforradalomról tanitottak búrmogyoróhéjban.

Amerikában meg nem foglalkoztunk túl mélyrehatóan a rendszerváltás óta átrendeződött oktatssal, kultúrával, stb. Szóval nem tudjuk nyomon követni kik lettek hősök időközben a haza ellenségei közül.

Borcsa

Szekér on October 23, 2011

Hali Borcsa,

Ő Nagy Imre, a forradalom alatt volt miniszterelnök. Eéőtte 1953-54-ben már egyszer volt kormányfő. Akkor feloszlatta a kényszermunka táborokat, többek között megszüntette a Recski tábort. Hozzájárult, hogy a parasztok feloszlassák a fizikai és lelki terrorral létrehozott szövetkezeteket. Ezen intézkedései miatt a legnépszerűbb kommunista volt. Amikor 1956-ban kitört a forradalom, a tömegek őt kívánták kormányfőnek. Az oroszok bevonulása után először a Jugoszláv követségen kért menedéket, majd hallgatott az ígéretekre és feladta magát Kádár apró dögeinek. Először Romániába szállították Snagov régi kastélyában őrizték. Addig tartották ott, amíg itthon elvégezték a legdurvább megtorlások javát, és az emberek kezdtek beletörődni a megváltoztathatatlannak tűnő eseményekbe. 1958 június 16-án gyilkolták meg ("bírói ítélet" alapján). A halálos ítélet oka elsősorban nem is a forradalom alatt betöltött szerepe volt, hiszen a többi kommunista ugyanúgy részt vett a kormányban, mint ő. A letagadott valóságos ok az volt, hogy nem volt hajlandó lemondani Kádár javára a miniszterelnöki posztról, ezért a világ szemében Kádár még évekig külső fegyveres segítséggel hatalomra került puccsista maradt.

Halálának évfordulóján 1989-ben tartották újratemetését. Akkor a Hősök terén 150-200 ezer ember vett részt a megemlékezésen. Ez lett a renszerváltás jelképes kezdete.

Ennyit egyszerre, tanitsd meg a gyerekeknek! Üdv, Gyula

- - - M.Balázs - - - on October 23, 2011

Kedves Gyula,

Nekem tetszik ez a foto, jol sikerűlt ...

Üdv,

Balázs

Luppo Lui on October 24, 2011

szia Gyula,

Csodálatos Imre emlékére

kedvence és tetszik

Őszintén szeretném, ha az egészségügyi: Dietmar

Szekér on October 26, 2011

Köszi Balázs!

Hallo Dietmar,

vielen Dank! Ich mache schon täglich Spaziergänge mit meinem Hund (wie dieses mal zum Nagy Imre), und manchmal fahre ich auf kurze Reise (Tata).

Grüss, Gyula

Sign up to comment. Sign in if you already did it.

Photo details

 • Uploaded on October 21, 2011
 • © All Rights Reserved
  by Szekér
  • Camera: PENTAX X70
  • Taken on 2011/10/21 12:02:28
  • Exposure: 0.017s (1/60)
  • Focal Length: 6.80mm
  • F/Stop: f/3.200
  • ISO Speed: ISO50
  • Exposure Bias: -0.70 EV
  • No flash

Groups