Glow Eindhoven - Michel Suk en Bart van Dongen

Selected for Google Maps and Google Earth

Comments (13)

Erik van den Ham on November 6, 2011

Glow Eindhoven - Michel Suk en Bart van Dongen

Op het terrein van de TU/e heeft lichtontwerper Michel Suk verschillende gebouwen en landschapselementen vol in het licht gezet. Grootschalige installaties veranderen langzaam van kleur of laten patronen zien waarin chaos en orde afwisselend de overhand hebben. Doordat de lichtprogramma’s aan elkaar gekoppeld zijn, ontstaat een indrukwekkend geheel. Bezoekers wandelen door een landschap van licht en kleur waarin doorkijkjes en zichtlijnen voor steeds andere beelden zorgen. Ter gelegenheid van het 120-jarig bestaan van Philips ondersteunt het concern Michel Suk. Zijn kunstwerk sluit naadloos aan op het thema ‘Leefbare Steden’.

Absolute blikvanger in deze uitgestrekte installatie is het gebouw van Kennispoort. Dit dient als decor voor een coproductie van Michel Suk en componist Bart van Dongen. Een koor van tussen de 150 en 200 zangers voert, begeleid door een blazersensemble en elektronica, een nieuwe compositie van Bart van Dongen uit. Michel Suk zorgt met behulp van projecties voor een krachtig visueel tegenwicht. Omdat Van Dongen en Suk vanaf de start van het project hebben samengewerkt zijn licht en geluid op een prachtige manier geïntegreerd.

Zowel de beelden als de muziek van Schoonheid van stagnatie zijn gebaseerd op de getallenreeks van Fibonacci, waarmee groeiprocessen in de natuur worden beschreven. In beide media stapelen kleine eenheden zich op tot grote en ingewikkelde constructies. Zo groeit in de projectie een lijn uit tot een boomstructuur of ontwikkelt een kleurvlak zich tot een fijn mozaïek. In de muziek is te horen dat uit gesproken tekst en korte klanken stapsgewijs complexe ritmes en wolken van klank ontstaan.

Op zaterdag 5 november zal het vijftien minuten durende Schoonheid van Stagnatie tweemaal live ten gehore worden gebracht. Dat gebeurt om 19.00 en 19.45 uur. Ondersteund door een opname is de audiovisuele voorstelling vervolgens continu te bekijken en beluisteren.

Het uitvoerende koor is samengesteld uit leden van een groot aantal koren uit de regio Eindhoven en staat onder leiding van dirigent Fokko Oldenhuis. Het openluchtconcert op de openingsavond van GLOW vormt tevens de aftrap van het Korenfestival Eindhoven, dat zich richt op de combinatie van koorzang en lichtkunst en dit jaar zijn première beleeft.

Dit project is geadopteerd door PHILIPS.

Locatie: Kennispoort Architect Koen van Velsen

Kennispoort is het resultaat van een intensieve samenwerking tussen de TU en de Kamer van Koophandel Oost Brabant. Het moet voor een drempelverlaging zorgen voor kennisoverdracht en samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven. Vandaar is ook gekozen voor deze locatie, dicht bij de Technische Universiteit.

Het gebouw heeft een U-vormige bovenbouw. Aan de zuid-oost zijde is een gedeelte van het volume uitgesneden om de fiets en wandelroute naar de universiteitswijk te benadrukken. De gevel is bedekt met metaalkleurige geglazuurde stenen, speciaal voor dit project ontwikkeld. Telt zeven verdiepingen, tevens parkeergarage onder het gebouw.

Het is duurzaam gebouwde architectuur (DUBO), dus materialen die een lange levensduur hebben, of energiezuinig. Via het Limbopad bereikbaar ( Limburgse studenten liepen destijds altijd over dit door hen gecreëerde pad naar de TU, omdat hun trein vaak later aankwam, en dit de kortste weg was) Het interieur van het gebouw bestaat grotendeels uit een speciaal soort hout, irokohout, maar in combinatie met andere interieurmaterialen en speelse, felle kleuren is het een gevarieerd geheel. Er wordt gewerkt met flex-plekken, dus geen vaste werkruimtes.

(Info from: www.gloweindhoven.nl)

Teunis Haveman on November 6, 2011

Dat is zeker een heel spektakel Toch kunst en architectuur van de bovenste plank

Goed verhaal ERIK

like gr Teunis

Erik van den Ham on November 6, 2011

Helaas kon je ook hier niet de veschillende afbeeldingen bekijken Teunis. Als je bijvoorbeeld Google Chrome installeert kan je deze wel bekijken. Overigens is dat sowieso een erg fijne browser en veel sneller dan bijv. MS IE.

Dank voor je bezoek en Like, Erik

M.Kranenborg-Torn on November 6, 2011

Wat komt dit ebouw mooi uit met deze verlichting, like.

Groetjes van Greetje

monic@ on November 7, 2011

Oh YSL geweldig al die verschillende kleurwisselingen en projecties. Ben blij dat ik hem goed heb kunnen bekijken. Prachtig gedaan weer eens iets heel anders. Groetjes, Monic@

Erik van den Ham on November 7, 2011

Dank je wel Greetje en Monic@ het is haast ondoenlijk om alle verschillende belichtingen te laten zien, dit waren er slechts enkele. Vandaar dat ik er een gif afbeelding van heb gemaakt waarbij er wat verschillende langskomen. Dank voor de Likes en Y*. Het evenement is het bezoeken zeker waard en duurt nog tot en met 12 november.

Groetjes, Erik

Ria Overbeeke on November 7, 2011

Normaal hou ik niet zo van dergelijke gebouwen, maar zo is het wel heel erg mooi!

Erik van den Ham on November 7, 2011

Zou ik zeker doen Jac & Willy! Trek er wel voldoende tijd voor uit! Wij zijn (ook door de drukte) wel vier uur onderweg geweest om de route te lopen langs alle locaties en hebben uiteindelijk niet alles gezien. Helaas hield het om 24.00 uur op, Zondag tot en met donderdag gaat het licht uit om 23.00 uur.

Wat erg leuk is dat dit allemaal heel doordacht is niet alleen maar wat vrolijke kleuren.

Bedankt voor de Like en Y*!

Groeten, Erik

Bram van Broekhoven on November 8, 2011

prachtige nacht foto, mooi licht en kleuren Erik

heel fraai gefotografeerd. Like

Groeten, Bram

Edward Galagan on November 8, 2011

I Like!

Regards,

Edward Galagan


K@rin on November 8, 2011

HI ERIK Wat ontzettend MOOI gedaan met die animatie , was wel een feestje denk ik om daar rond te lopen , BIG like, groetjes Karin

Chris10 © on November 8, 2011

Deze vind ik ook bijzonder mooi!!! Heb je de muziek ook gehoord Erik, want dan is het helemaal compleet hè.

Daag, Christien.

Erik van den Ham on November 8, 2011

Hallo Bram, K@rin en Chris10 een feestje is het zeker. Jammer genoeg niet alles gezien maar het meeste wel. Met die muziek er bij is het helemaal compleet! Erg knap wat ze tegenwoordig kunnen met licht en dit soort mega projecties.

Groeten, Greetings, Erik

Sign up to comment. Sign in if you already did it.

Photo details

  • Uploaded on November 6, 2011
  • © All Rights Reserved
    by Erik van den Ham

Groups