Дом Народне скупштине Републике Србије

Selected for Google Maps and Google Earth

Дом Народне скупштине Републике Србије изграђен је према пројекту архитекте Јована Илкића. Камен темељац положио је 1907. године краљ Петар I Карађорђевић.

Током Првог светског рата Илкић је умро у логору, у Нежидеру, а планови су изгубљени. Нове планове, према изграђеном стању, направио је Илкићев син Павле, а у довршавању објекта, посебно ентеријера, помогао је архитект Николај Краснов.

Обликована је у духу академског традиционализма, са богатом унутрашњом (архитектонском и уметничком) декорацијом, коју су извели тада најпознатији домаћи уметници и занатлије. Испред главног улаза постављена је, 1939. године, монументална скулпторска група "Играли се коњи врани", дело вајара Томе Росандића.

Здање је отворено 20. октобра 1936. свечаном седницом Сената Народне скупштине Краљевине Југославије. Током Другог светског рата у згради се налазила немачка Команда за југоисток. Због своје изузетне историјске и архитектонске вредности, као и богате збирке уметничких дела, Дом Народне скупштине проглашен је за споменик културе 1984. године. Током грађанских протеста 5. октобра 2000. године група демонстраната је насилно ушла у зграду и дошло је до пожара у ком је страдао део богате библиотеке, а део намештаја је украден.

Од 1945. до 2006. године у Дому Народне скупштине заседали су парламенти ФНЈ, ФНРЈ, СФРЈ, СРЈ и СЦГ. Од 5. јуна 2006. године, након разлаза са Црном Гором, здање је враћено Народној скупштини Републике Србије, којој је првобитно и било намењено. Зграда бивше Савезне скупштине, после 100 година од почетка пројектовања, од 23. јула 2006. је званично Дом Народне скупштине Републике Србије.

Show more
Show less
Save Cancel Want to use bold, italic, links?

Comments (203)

Zoran Velojić on January 26, 2014

Izuzetan noćni snimak. L+F

ТАЈГА on February 23, 2014

Мађународни радио Србије објавио је 9. јануара 2014. године, као илустрацију чланка Историја кроз векове, у поднаслову Најлепше зграде Србије, без пардона и без питања, моју фотографију под насловом Дом Народне скупштине Републике Србије, објављену на Панорамиу 3. децембра 2011. године, са више од 15 хиљда прегледа до сада. Објављена је са заштићеним ауторским правима (јадна ли сам ти ја, као аутор), али то дотичној медијској кући ништа није значило. Чланак је иначе потиписао "нико", а назови међународни радио налази се у Хиландарској улици у Београду. Па честитам радију на сналажљивости и на оригиналној крађи! Нека им је драги Бог у помоћи, кад немају своје фотографе да направе овако добру фотографију, зграда им дође ту мало иза ћошка. Да је моја знам, јер ме је пуно коштало да напаравим овај ХДР, урадила сам је чучећки, наслањајући се на дрво поред аутобуске станице, где су ме људи, који су чекали аутобус гледали као луду. Такође, морала сам у Фотошопу да исправим шипку за заставу, која се овде види са десне стране, као и да одсечем доњи део слике, јер је заузимао превелики део коловоза, који баш и није у најбољем стању. О плавој нијанси светла која гори у куполи, нећу ни да причам.

Они су додуше, на крају чланка написали како су сви текстови урађени на основу ауторских написа новинара Међународног радија Србија, као и коришћењем информација Тањуга и дневних листова „Привредни преглед“, „Новости“ и „Политика“, али су заборавили да напишу и то да су све фотографије покрадене, а једна од њих од Тајге, која је слику поставила на Панорамио. Као и то да је текст иначе препун грешака у преписивању, с обзиром да је, између осталог промашено име архитекте који је пројектовао дотичну зграду. Ових дана наравно, планирам да им пошаљем и моје оригинално пропратно писмо, мада се од њих не надам ничему добром, српски су медији то или ко зна чији.

sportmécanique01 on December 11

Belles couleurs, beau rendu. L+F. Salutations de France. Christophe

Sign up to comment. Sign in if you already did it.

Photo details

 • Uploaded on December 3, 2011
 • © All Rights Reserved
  by ТАЈГА
  • Camera: Canon EOS 400D
  • Taken on 2011/08/05 22:46:25
  • Exposure: 0.400s
  • Focal Length: 18.00mm
  • F/Stop: f/5.600
  • ISO Speed: ISO400

Groups