Winterlandschap (Winter Landscape)-B.C.Koekkoek

Selected for Google Maps and Google Earth

Comments (53)

« Previous123Next »
Erik van den Ham on December 19, 2011

Winterlandschap (Winter Landscape)-B.C.Koekkoek

English Wikipedia

Barend Cornelis Koekkoek (Middelburg, 11 oktober 1803 - Kleef, 5 april 1862) was een Nederlands romantisch landschapsschilder.

Hij werd geboren in Middelburg als de oudste van vier zonen van Johannes Hermanus Koekkoek en Anna van Koolwijk. Zijn vader was schilder van rivier- en zeegezichten. Koekkoek studeerde onder andere aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten te Amsterdam. Hij was al in zijn eigen tijd beroemd om zijn romantische weergave van landschappen.

"De natuur is het volmaakte schilderij"

Dit hield Koekkoek zijn toehoorders voor en dit geeft duidelijk aan wat zijn inspiratiebron was. In 1833 trouwde hij met Elise Thérèse Daiwaille, de dochter van zijn leermeester en vriend Jean Augustin Daiwaille. Zij kregen vijf dochters. In november 1858 kreeg Koekkoek een beroerte. Hij stierf op 58-jarige leeftijd.

Werk

De meeste werken van Koekkoek zijn landschapsschilderijen. Zijn schilderkunst is als romantisch te bestempelen omdat het geen exacte maar poëtische weergave van de natuur is. Vaak bestaan zijn schilderijen uit een bos met een kasteel of ander gebouw op de achtergrond. De natuur beslaat het grootste gedeelte van het doek waarin mensen rondlopen, staan of zitten.

Opmerkelijk is de rol van het licht in de doeken van B.C. Koekkoek. Licht was een element in zijn schilderkunst, waar hij zelf veel belang aan hechtte, getuige zijn uitspraak uit 1841:

"Beschouwt vooral de werking van het licht, want dat is de ziel van alles."

Het vallen van het licht accentueert een gedeelte van het schilderij zodat het oog van de toeschouwer automatisch op dat gedeelte van het schilderij valt.

Dit is één van twee schilderijen die elkaars pendanten (tegenhangers) zijn te weten zomer en winter.

Het contrasteren van verschillende jaargetijden geeft de afzonderlijke schilderijen een extra lading. Koekkoek stemde de landschappen bovendien zo op elkaar af, dat de beschouwer in kort bestek een zelfde soort landschap in twee verschillende gedaanten kan bekijken. Beide voorstellingen worden beschenen door een late zon. De schilder heeft geprobeerd zo natuurgetrouw mogelijk onderscheid te maken in lichtintensiteit en kleur, al naar gelang het jaargetijde. Koekkoek en de zijnen stonden er op dat een schilder de natuur moest navolgen, deze was immers volmaakt. Alleen liefdevolle en volhardende observatie van een doorschijnend brok ijs, of de 'lome' verte van een zomers landschap, stelde de schilder in staat iets van de pracht van de natuur op de beschouwer over te brengen. Naast natuurgetrouwheid speelde voor Koekkoek en zijn collega's ook het voorbeeld van de schilders van de Gouden Eeuw een grote rol. Men wilde niets liever dan hun niveau evenaren. Zo zijn voor Koekkoek bijvoorbeeld de beboste landschappen van Jacob van Ruisdael van invloed geweest. Samen met zijn tijdgenoot Adreas Schelfhout, die door Koekkoek zeer bewonderd werd, was hij de belangrijkste landschapschilder van zijn tijd.

Bronnen:

Wikipedia

Teylers Museum

flyingdutchman on December 19, 2011

Ik wil gewoon de eerste zijn bij deze prachtplaat: L1.

Cheers flyingdutchman

flyingdutchman on December 19, 2011

Ben lid van de Bottomclub geworden. Had een hele mooie van een lekker bruin vrouwtje op heel hoge hakken die met een tas vol boodschappen over een pad trippelde bij Cap d"Agde. Er stak een lang stokbrood uit haar mand. Reden om de foto Vive les baguettes te noemen. Binnen een paar minuten was ie WEG...

Erik van den Ham on December 19, 2011

Hallo FD dat is je bij deze gelukt!! Leuk zo'n L1 maar uiteraard gaat alle eer van dit mooie landschap naar Dhr. Koekkoek!

Wat leuk dat je tot de 'Bottom' bent gegaan. Nu heb ik een levendige verbeelding maar ben toch diep treurig dat ik de dame heb moeten missen. Bij Panoramio zagen ze er zeker geen 'gat' in!

Bottomline kontjes zijn niet voor een gat vangen.

Ciao, Erik

Chris10 © on December 19, 2011

Hey Erik. Da's prachtig zeg. Zo'n plaat hoort precies bij deze tijd van het jaar. Erg leuk ook om zijn levensloop te lezen. Er staan zelfs een paar vogels op, zie ik. Mooi hè, die winterse bomen zonder blad...

Daag, Christien.

flyingdutchman on December 19, 2011

Even nog over dat Chicago night shot. Ik zat er gelijk mee in mijn maag. Heb dat eigenlijk haast nooit, dat er duidelijk wat aan een foto mankeert. Dat je die er nou... Erik, ik beleef veel plezier aan Pano. Heb brede belangstelling, geintje erbij etc.

Erik van den Ham on December 19, 2011

Ha die hey Chris10 dat dacht ik ook! Met de winter voor de deur vond ik het wel leuk om even terug te gaan in de tijd (1837). In werkelijkheid is het nog veel imposanter natuurlijk.

Dit past toch veel beter zo 's winters als Juist Nu!

els f-two on December 19, 2011

wow.. wat is dit mooi zeg...het lijkt wel een foto uit de oude doos... en meneer Koekoek kwam uit Middelburg, daar ben ik dan weer een beetje trots op;) erg leuk en origineel dat je dit er op hebt gezet.. en hopelijk gaat er toch wat sneeuw vallen voor de kerst! like en groetjes, Els

Erik van den Ham on December 19, 2011

Ja leuk he Els stomtoevallig moest ik er ook aan denken dat dit Zeeuwse trots is. Was er erg van gecharmeerd (net als vele van zijn andere werken).

Hoorde net dat de NS voor morgen al weer wat vertragingen voorspelde vanwege.....sneeuw! Dus wie weet wordt het wat winters wit.

Michael D on December 20, 2011

I love old Holland painting style,very niceMerry Christmass and Happy New Year !!!

Hielke Roelevink on December 20, 2011

Een fijne foto van fantastisch schilderij!YSL De zeer gewaardeerde schilder B.C.Koekkoek was al jaren bekend bij ons thuis. In mijn vader zijn werk kamer heeft altijd een kalender gehangen met Twaalf werken van deze meester.Twee er van heeft mijn oude heer ooit in zijn begin periode proberen na te schilderen en grappige is ,één er van hangt voor mijn neus. (Eerst even kiekje van gemaakt zo ik er nu bij zit) Bedenk me nu waar zou die kalender gebleven zijn. Prachtig dit beeld omschreven Erik het blijft een lust om naar te kijken,ook digitaal. Goeie Hielke

Bram van Broekhoven on December 20, 2011

lijkt wel een schilderij Erik :-)

mooie foto, schitterende wintersfeer.

Nadia Kushnir on December 20, 2011

LIKE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

cindy555 on December 20, 2011

Lovely and LIKED

Marion

cjlin on December 21, 2011

Yes, this picture is very realistically and beautifully. And the colours displayed was still feel awesome even over hundred years. Great ;picture. cjlin

~rol~ No Views! on December 21, 2011

Super old photo LIKE

Best regard, R&s

bdeh on December 21, 2011

Fraaie opname van dit kunstwerk van Koekoek Erik. Bedankt voor de info. Groeten Berend

Teunis Haveman on December 21, 2011

Knap op de foto gezet Erik

LIKE

Ik vind zijn landschappen mooi Gr Teunis

Veljko Nikolic on December 21, 2011

Very nice picture... Thank you...

Greetings from Nis, Serbia, Veljko

Erik van den Ham on December 21, 2011

Hello Michael,Nadia,Cindy, Cjlin, Roland & Sandrine and Veljko It seemed to me a good idea to publish this wonderful painting just days before the winter started. Now I do hope winter is going to bring us some picturesque weather. I would like to thank Panoramio for approving this one for GE.

Hallo Hielke, Bram, Berend en Teunis welkom in de winter en nu maar hopen dat hij net zo schilderachtig wordt. Leuk om te lezen dat jullie dit werk ook waarderen.

Regards, Groeten, Erik

MERRY CHRISTMAS

« Previous123Next »

Sign up to comment. Sign in if you already did it.

Photo details

  • Uploaded on December 19, 2011
  • © All Rights Reserved
    by Erik van den Ham

Groups