Looking down the No2 reservoir screen chamber.

Selected for Google Maps and Google Earth

Comments (1)

Bruce Comfort on February 9, 2012

Looking down the screen chamber of the No2 reservoir. The pool at the bottom is at the level of the reservoir floor. I expect that these screens filtered the water moving from right to left and that this and a similar chamber upstream would, when the reservoir was full, have been full to the top with the water just passing through. The filters appear to be perforated zinc in wooden (cedar?) frames. It is interesting to speculate what sort of arrangement of valves and sluices were constructed at the base of this chamber and in others, to allow the water flow to be interrupted and the filters cleaned - as they surely must have been?

Unless it is off site, there appears to have been no sand filter - but this is not a fully researched description of this civil work.

Sign up to comment. Sign in if you already did it.

Photo taken in Centennial Park, Otipua Creek 7974, New Zealand

Photo details

  • Uploaded on February 5, 2012
  • Attribution-Noncommercial-No Derivative Works
    by Bruce Comfort
    • Camera: SAMSUNG ES65, ES67 / VLUU ES65, ES67 / SAMSUNG SL50
    • Taken on 2012/02/02 14:28:01
    • Exposure: 0.050s (1/20)
    • Focal Length: 4.90mm
    • F/Stop: f/3.500
    • ISO Speed: ISO400
    • Exposure Bias: 0.00 EV
    • No flash

Groups