*Ceiling from the Apse in the 'Basilica di Santa Maria in Trastevere', Roma

Selected for Google Maps and Google Earth

De Basiliek van Santa Maria in Trastevere (lat. Sanctae Mariae trans Tiberim) is waarschijnlijk de oudste Mariakerk van Rome en vormt met het ervoor gelegen plein het centrum van de wijk Trastevere, ten westen van de Tiber. Het is de titelkerk van de Poolse kardinaal Józef Glemp.

Volgens de overleveringen van de vierde eeuw ontsprong op de plaats, waar tegenwoordig het altaar van de kerk staat, in het jaar 30 na Christus een olieachtige bron. Iets wat mogelijkerwijze als vulkanische activiteit verklaard kon worden, werd door de joodse inwoners van de wijk als een aankondiging van de Messias (=de Gezalfde) gezien. Reeds in de derde eeuw zou er een christelijke huiskerk gestaan hebben. Op dezelfde plaats liet paus Julius I in het midden van de vierde eeuw een grote basiliek bouwen, die in de twaalfde eeuw door paus Innocentius II door een nieuwbouw met campanile vervangen werd.

De mozaïeken in de apsis stammen nog uit de twaalfde eeuw. De mozaïeken op de triomfboog en in het onderste gedeelte van de apsis werden een eeuw later door Pietro Cavallini gemaakt. Deze tonen beelden uit het leven van Maria: Maria geboorte, Maria boodschap, de Geboorte van Jezus, de Aanbidding der Wijzen, de Opdracht van Jezus in de Tempel en de Dood van Maria. Ze werden door kardinaal Pietro Stefaneschi gesticht, die zelf in de kerk een gotisch praalgraf heeft. Deze liet een beschrijving van het eerste heilige jaar 1300 na.

Ondanks barokke verbouwingen en vervangingen heeft de kerk toch haar middeleeuwse karakter behouden. De zuilen komen uit een gebouw uit de oudheid, mogelijk uit de Thermen van Caracalla.

In het heilig jaar 1525 diende de kerk als vervanging voor de door de Tiber overstroomde kerk van Sint-Paulus buiten de Muren. Het hoofdportaal diende als Heilige Deur.

Show more
Show less
Save Cancel Want to use bold, italic, links?

Comments (19)

Erik van den Ham on February 21, 2012

Wat een onvoorstelbare pracht en praal. Keek ik gister nog naar het 'eenvoudige' witte landschap vandaag sta ik in de kerk te turen naar alle details en finesses. Ook weer een geweldig stuk geschiedenis als info eronder.

Ciao bele, Erik

Chris10 © on February 21, 2012

Ik ben weer een beetje 'warm' gelopen door de recente uploads van Jack Erik ;) Deze was me toch best gut gelungen, met mijn oude toestelletje. Er komen er nog meer. Ach ja, ik zwerm zo van de Eempolder richting Zeeland , via Rome met een bezoek aan de Paus weer terug. LOl.

Dank voor je complimentje ook hier weer.

Saluto, Christien.

Erik van den Ham on February 21, 2012

Virtueel goed te doen in enkele 'clicken' gaan we rond de wereld.................

Chris10 © on February 21, 2012

Inderdaad, dat is tegenwoordig geen punt meer Erik.

Jack Tol on February 21, 2012

Je noemde het eerder zelf al Christien... je komt daar in die kerken enz. ogen te kort om alles waar- en in je op te nemen. Dat blijkt voor mij maar weer uit deze foto. De schitterende details in dit plafond zijn me echt helemaal ontgaan toen. Waarschijnlijk teveel gefixeerd op o.a. die koepelversiering. Daarom ben ik blij dat ik er nu van kan (na-)genieten.

Groeten,

Jack

Chris10 © on February 21, 2012

Maria met haar rode jurk en blauwe jas komt hier, tussen al dat goud, ook helemaal tot haar recht hè Jack. We hebben daar een hele tijd rondgedwaald. De één luistert naar de zachte muziek, de ander leest info, de volgende zit een beetje te mediteren en ik fotografeer dan :) Een groepje van vier is dan nét niet te groot.

Dank voor al je complimentjes hier weer.

Groet, Christien.

M.Kranenborg-Torn on February 22, 2012

Er is ook geen splinter over geslagen met het decoreren, je komt ogen te kort. In zo,n kerk kun je gewoon de hele dag doorbrengen om alles te zien. Wat een monniken werk moet dit ook gewwest zijn om dit te maken.....

Groetjes van Greetje

Teunis Haveman on February 22, 2012

He , Jack ging je voor

Prachtige details en kleuren

LIKE

gr teunis

Chris10 © on February 22, 2012

Inderdaad Greetje en Teunis, werkelijk alles in deze kerk was voorzien van deze schitterende schilderingen. Ik wist ineens ook weer waarom de kleuren hier zo mooi tot hun recht kwamen. 'Iemand' gooide een muntje ergens in en toen gingen de spots voor een minuut aan ;)

Groetjes, Christien.

Wim Popken on February 22, 2012

Prachtige kleuren, maar ook een mooie opname, en dat met a610. Gr. Wim

Bengeltje on February 22, 2012

Prachtige mooi!

Groeten,

Bengeltje

Chris10 © on February 22, 2012

Dat toestelletje heb ik tot op de draad versleten Wim, het was mijn eerste digitale camera. Ik fotografeerde wel eens met een andere, maar die was dan niet mijn eigendom. Hij was me zeer lief, maar had uiteraard zijn beperkingen omdat ie praktisch niet kon zoomen. Het grote voordeel was, dat ie een omklapscherm had. Ik was gelijk verkocht en nu wil ik eigenlijk niet meer zonder ;)

Was echt genieten daar Bengeltje. Errug veel te zien en te fotograferen uiteraard ook.

Dank jullie beide voor de MOOIe complimenten.

Groet, Christien.

bdeh on February 23, 2012

Wat een prachtig plafond Christien. Je kijkt daar niet alleen je ogen uit, maar je schiet ook heel veel foto's, denk ik. Fijn die info erbij. MOOI! Groeten Berend

Trudi on February 23, 2012

Prachtig, al dat goud; vooral die koepel vind ik mooi, Christien! LIKE

Chris10 © on February 23, 2012

Heb er zeker veel foto's geschoten Berend, het was een prachtige basiliek. Soms dan gingen de spotlights aan en kwam al dat goud weer tevoorschijn. Ik vind Maria, met rode jurk en blauwe mantel, ook zo mooi tot haar recht komen.

Trudi, jij zou er ook zeker van genieten, daar twijfel ik niet aan... De koepel was onbeschrijfelijk zo mooi.

Dank voor jullie complimentjes weer.

Groetjes, Christien.

cjlin on February 25, 2012

Colourful ceiling, we like it very much. cjlin

C.A.M. Bien (© CBP f… on February 26, 2012

Christien, je heb net als Jack, een paar geweldige foto's van Rome ingestuurd. Zoals ook door Jack gemeld: je blijft gewoon kijken naar die pracht en praal.

groetjes,

kees

Chris10 © on December 13, 2012

Thank you very much for your kind compliments Bogdan, Cees, Cjlin and Martin.

My best wishes sent your way. Greetz, Christien.

Sveta BSveta on February 26, 2013

Шедевр!

Sign up to comment. Sign in if you already did it.

WorldItalyLazio

Photo taken in Rione XIII Trastevere, Roma, Italy
Basilica of Our Lady in Trastevere

This photo was taken indoors

Photo details

 • Uploaded on February 21, 2012
 • © All Rights Reserved
  by Chris10 ©
  • Camera: Canon PowerShot A610
  • Taken on 2008/11/14 13:43:58
  • Exposure: 0.125s (1/8)
  • Focal Length: 7.30mm
  • F/Stop: f/2.800
  • Exposure Bias: 0.00 EV
  • No flash

Groups