Begraafplaats van de Evangelische Broedergemeente

Selected for Google Maps and Google Earth

Begraafplaats van de Evangelische Broedergemeente

Op de sobere begraafplaats van de Evangelische Broedergemeente, voor Slot Zeist, liggen gelijkvormige grafstenen in lange rijen in het gras. Elk Broederlid kreeg eenzelfde steen, met zijn of haar naam en de data van geboorte en overlijden.

In stilte

De begraafgewoonten van de hernhutters wekten achterdocht bij de Zeister bevolking. Het gerucht ging dat de leden van de Broedergemeente hun doden 's nachts in het geheim en in alle eenzaamheid zomaar ergens buiten begroeven. Dat gerucht was niet zo vreemd, aangezien de begrafenissen op hun eigen terrein om zeven uur 's avonds moesten plaatsvinden; in de wintermaanden dus in het donker. De bevolking van Zeist daarentegen begroef haar doden overdag op het kerkhof. In 1750 verschenen drie leden van de Staten van Utrecht op Slot Zeist om de geruchten te staven, maar de hernhutters overtuigden hen van de ongegrondheid ervan. Vanaf toen kregen zij toestemming om hun doden met meer eer en vertoon te begraven.

Van overal

De begraafplaats van de hernhutters ligt tussen het Zusterplein en Slot Zeist. De meeste grafstenen vermelden een zogenaamde 'dagtekst' - de tekst die de broeder of zuster begeleidde bij de dagelijkse werkzaamheden - van de geboortedag van de overledene. Wie de grafstenen leest, zal verbaasd staan van de variatie in herkomst van de overleden hernhutters. Uit bijna alle zendingsgebieden ligt hier wel een lid begraven, van Groenland tot Suriname en Afrika.

Symbolisch

De wandelpaden zijn aangelegd in de vorm van een kruis, waarlangs lindebomen staan. De lindeboom met zijn hartvormige bladen symboliseert vermoedelijk de 'Herzenreligion' - het geloof direct vanuit het hart - van de gemeente. Het grasveld van de begraafplaats verwijst naar het paradijselijke groen. Bij het begraven van overledenen is de koorindeling gevolgd. In de rij naast de ongehuwde broeders liggen de gehuwde mannen, daarnaast de weduwnaars en dan de knapen. Ook de zusterkant kent een dergelijke indeling van ongehuwd, gehuwd, weduwnaar en kind.

Eigen begraafplaats

Op de destijds nieuwe hernhuttervestiging Slot Zeist overleed in 1747 als eerste het vierjarige meisje Anna Hasselman. Haar grafsteen is dan ook de eerste in de tuin, links voor het slot naast een grote vijver. Ook de lindebomen dateren uit 1747. De gemeente Zeist had de hernhutters op dat moment nog geen officiële toestemming gegeven om een begraafplaats te openen. Daarom werden de doden door de kistdragers in stilte begraven. De hernhutters bleven in de slotzaal achter en zongen opstandingsgezangen. Dit deed de gemeenschap binnen, om niet teveel ruchtbaarheid aan de begrafenissen te geven.

Grafsteen op de begraafplaats van de Evangelische Broedergemeente.

Portret van graaf Von Zinzendorf. Koorindeling Het bezit van een eigen begraafplaats of gottesacker (godsakker) was en is voor de hernhutters essentieel. Het was een belangrijke reden voor de verhuizing van hun eerste nederzetting in IJsselstein naar Slot Zeist. De dood beschouwen de hernhutters als 'Heimgang', een weg naar het hemelse vaderland en paradijs. De inrichting van de begraafplaats is hiernaar een verwijzing. In de liturgische geschriften van oprichter Zinzendorf staat dat hernhutters hun godsakker 'ordentelijk en sierlijk, zoals de tuin van de Heer, moeten aanleggen, inrichten en beplanten'.

Bron: http://www.collectieutrecht.nl

Show more
Show less
Save Cancel Want to use bold, italic, links?

Comments (16)

bdeh on February 26, 2012

Hele MOOIe compositie en wat een schitterende wolkenlucht Erik. Groeten Berend

NB. De link werkt niet

Hielke Roelevink on February 26, 2012

Heeft wat die speciale lichtval,het licht op de wolken doet het ook mooi,sober zonder bloemen! Later Hielke

Rolland Dominique on February 27, 2012

Merci Beaucoup pour cette si belle photographie

Amicalement

Dominique

Erik van den Ham on February 27, 2012

Hallo Berend jammer dat de link niet werkt, deze klopt wel gewoon! Weer zo'n vervelende site die zich niet laat linken.

Dit geeft dit ook een heel rustig en sereen beeld Hielke zo zonder de bloemen. Wel perfect onderhouden.

Dank je Dina het ondergaande zonnetje zorgde op het einde nog voor wat vrolijkheid.

Dat is erg fijn om te horen Annemarie was ook erg blij met dit licht dat nog even een fijne stemming creëerde.

Merci Dominique pour de votre commentaire.

Groeten, Amitiés, Erik

Rosalyn Hilborne on February 27, 2012

I like the mountain of clouds with the sun rising (or going down!) The trees look stunning. A cemetary can make a great picture. Like it.

Greetings, Rosa.

Polifemo ( * ) on February 27, 2012

...y pensar que el alma es capaz de soportar tanta belleza!!!

Jack Tol on February 27, 2012

Da's inderdaad een bijzondere en sobere begraafplaats Erik. De foto ervan is overigens ook in een zeer gepaste omgeving, waaronder dit goed bijpassend wolkendekje neergezet. Zeer goed belicht ook.

Groeten,

Jack

Tomros on February 27, 2012

Hello *Erik. great light!

Like 5.


greetings, Tomas

GWHoffman on February 28, 2012

Very nice! LK 6!

Kind regards, Glenn

Teunis Haveman on February 29, 2012

Mooie sfeeropname

MOOI

gr teunis

Bassam Jayousi on February 29, 2012

Fantastic light, silhouettes and mountain of a cloud.

Great shot, YSL

Best wishes, Bassam

Veljko Nikolic on March 1, 2012

Very nice photo Erik van den Ham L9 Greetings from Serbia, Veljko

Danieli M on March 9, 2012

wonderful colour and contrast.


LIKE 10


Friendly greetings

Ian Stehbens on March 13, 2012

Grand and memorable image, Erik. L

The unique elements of the landscape have combined with special lighting in a good composition.

Warm regards,

Ian

Erik van den Ham on March 13, 2012

Hello Rosa, Carlos, Tomas, Glenn, Bassam, Veljko, MDanieli and Ian a simple an old cemetary. The first grave here belongs to Anna Hasselman who died at age four in 1747. The light on this afternoon was magical and created a special mood. Thanks for all your visits an kind comments and Likes and Y's

Hallo Jack en Teunis bedankt voor de fijne commentaren. Het licht was nog even heel mooi voordat de zon weer ging schuilen voor de nacht.

Greetings, Groeten, Erik

Αρέσκεια-Like!!Have a very creative day,good morning from Greece.

Sign up to comment. Sign in if you already did it.

Photo details

  • Uploaded on February 26, 2012
  • © All Rights Reserved
    by Erik van den Ham

Groups