*Bright Sky... De vorming van een 'Aambeeld'-wolk...

Selected for Google Maps and Google Earth

Buienwolken heten in de meteorologie cumulonimbus. Het zijn wolken die zich in verticale richting enorm kunnen ontwikkelen. Niet zelden ligt de wolkenbasis van een cumulonimbus op slechts 600 meter hoogte en bevindt de top zich op 8 tot 15 km boven het aardoppervlak. In een dergelijk hoog uitgroeiende wolk vindt heel wat rumoer plaats. Regendruppels, sneeuwvlokken en hagelstenen vallen en stijgen, met snelheden die soms tot 200 km per uur oplopen.

Een grote stapelwolk, een cumuluswolk, wordt pas een cumulonimbus als er aan de bovenkant van de wolk een rafelige, uitwaaierende vezelstructuur krijgt. Op dat moment is de top namelijk verijst, en die verijzing is noodzakelijk om uiteindelijk regen te produceren. Deze verijste top wordt ook wel aambeeld genoemd, naar het uiterlijk. Daar waar het grootste deel van de cumuluswolk uit zeer kleine waterdruppeltjes bestaat, wordt het aambeeld gevormd door ijskristallen (bevroren minuscule waterdruppeltjes). Op dat moment gaan de ijskristallen dienen als condensatiekern en kan het neerslagproces beginnen. Onderkoelde minuscule waterdruppeltjes die tot op de hoogte van de ijskristallen worden gestuwd, vriezen aan de ijskristallen vast, worden wat zwaarder (worden een sneeuwvlok) en krijgen de kans om weer naar beneden te worden gestuwd in daalstromen. Soms al is dat genoeg om in 1 keer naar beneden te vallen en op de aarde, in veel gevallen ondertussen weer wat opgewarmd, als regendruppel neer te komen.

Vaker is het zo dat er meerdere malen een ronde wordt gemaakt; van druppel naar sneeuwvlok, dan weer van sneeuwvlok (in de warmere delen van de wolk) naar druppel, vervolgens weer omhoog en dan wordt de druppel hagel. Dat de druppel als ‘ie voor de tweede maal in het aambeeld terecht komt niet wederom een sneeuwvlok wordt, heeft alles te maken met de grootte van de druppel. De eerste maal dat de druppel helemaal bovenin de wolk vertoeft is ‘ie bij aankomst zeer klein. Door het vastvriezen aan een aanwezige ijskristal wordt de massa groter. In de warmere delen van de stapelwolk aangekomen gaat de sneeuwvlok over in een waterdruppel en behoudt zijn massa. Bij een tweede bovenkomst vindt daardoor een transformatie plaats naar hagelkorrel.

Zo’n hagelkorrel kan vervolgens ook weer meerdere ‘ronden’ maken. Van hagelkorrel naar waterdruppel, van waterdruppel naar hagelkorrel, ecetera. Ondertussen haakt bovenin geregeld weer een (aantal) ijskristallen aan, waardoor de hagelkorrel steeds groter wordt. En waardoor de hagelkorrel op een gegeven moment dermate zwaar zal zijn, dat deze naar het aardoppervlak valt.

Al met al markeert de vorming van het aambeeld bovenin een cumulonimbuswolk het moment waarop de neerslag in gang gezet wordt. Ziet u zo’n bui op u afkomen, dan wordt het tijd om te schuilen.

Show more
Show less
Save Cancel Want to use bold, italic, links?

Comments (36)

« Previous12Next »
Jack Tol on March 6, 2012

Niks te danken Christien. De ster is welverdiend en ik kan er ook echt van smullen ondanks dat ik eerlijk gezegd ook nooit die namen kan onthouden. Van deze naam had ik wel gehoord. Toen ik nog op ZOOM foto's plaatste, was er trouwens ook iemand die telkens op dit soort wolkenkiekjes reageerde en werkelijk van alle soorten de (Latijnse) namen en kenmerken kende. Vond ik toch wel bijzonder en zeker omdat het ook vaak om van die ingewikkelde Latijnse namen gaat. Daar ga ik me maar niet al te veel verdiepen, want ik ben al blij dat ik mijn eigen naam kan onthouden.

Groeten,

Jack

Chris10 © on March 6, 2012

In dit geval was het serieus met die wolk in mijn hoofd Erik ;) Vraag maar na aan Greetje. Heb het enkele keren te berde gebracht toen we zaten te 'kleppen'. Ik was er nl. zo weg van...

En ja Jack, we kunnen niet alles onthouden hè, daarom is het ook zo makkelijk om info te kunnen plaatsen. Dat dit soort wolken nu vergeleken worden met een aambeeld zal ik niet snel meer vergeten, maar kom bij niet aan met Latijnse namen, want dan haak ik direct af!

Doei, Christien.

cjlin on March 7, 2012

Hi Christien, you got a majestic picture, very good. cjlin

Heinz Peierl on March 7, 2012

Schöne Bildgestaltung

Gefällt mir.

Like

Viele Grüße von der Mosel

Heinz

Salvatore princigall… on March 7, 2012

Fantastica!!!!

khoi tranduc on March 8, 2012

Very nice photo! Like!

GWHoffman on March 8, 2012

Beautiful capture! LK 14!

Kind regards, Glenn

wilma1812 on March 8, 2012

Prachtige wolk en mooie kleuren.

Gisteren zat ik in mijn archief te kijken en kwam ook zo een soort wolk tegen. Had ook geen idee dat zo iets een aambeeldwolk heet. Zo leer je elke dag weer iets bij

like

Chris10 © on March 14, 2012

Thank you very much for your kind compliment Glenn, KhoiTran, Heinz, Cjlin and Salvatore for your wonderful compliments, your LIKE's and YS.

Best wishes, Christien.

Chris10 © on March 14, 2012

Leuk hè Wilma, dat we steeds weer iets nieuws bijleren. De wolk viel me gelijk op en ben toen langs de kant van de weg stil gaan staan ;)

Groetjes, Christien.

Chris10 © on March 14, 2012

Ja Dina, soms zie ik ook wel eens op het weerbericht bij 't Journaal zulke mooie foto's van luchten, dat het zeker de moeite waar dis om ook voor zoiets moois te stoppen. Teunis bracht me op het idee om het eens uit te pluizen..

Groetjes, Christien.

bdeh on March 18, 2012

Heeeeeeel MOOI Christien. Groeten Berend

van vuuren on March 21, 2012

Wolke bly maar mooi.Mooi foto. Groetnes van Kaapstad. Stephan

Chris10 © on April 3, 2012

Bedankt Berend en Stephan voor jullie erg aardige complimenten.

Dag hoor, Christien.

Hans J.S.C. Jongstra on June 1, 2012

Prachtig !

Chris10 © on November 24, 2013

Thanks Hans voor je complimentje uit 2012! Beetje laat, maar daarom niet minder gemeend hoor ;)

Groet, Christien.

« Previous12Next »

Sign up to comment. Sign in if you already did it.

Photo details

 • Uploaded on March 5, 2012
 • © All Rights Reserved
  by Chris10 ©
  • Camera: SONY DSC-HX1
  • Taken on 2012/02/19 15:14:59
  • Exposure: 0.001s (1/2000)
  • Focal Length: 5.10mm
  • F/Stop: f/4.500
  • ISO Speed: ISO125
  • Exposure Bias: -0.30 EV
  • No flash

Groups