Rephotography

Not selected for Google Earth or Google Maps after a second review [?]

Rephotography

Of wel 'Herfotografie'.

Project voor herfotografie van het landschap.

Het uitgangspunt voor Focus op landschap is een collectie van meer dan 600 landschapsfoto’s die 35 jaar geleden zijn gemaakt door landschapsarchitect Hubert de Boer. In dit project draait het om het terugvinden van deze locaties, waarna deze opnieuw worden gefotografeerd. Bijzonder is, dat het opsporen en fotograferen van de locaties zal worden gedaan door het publiek. Iedereen kan dus meedoen.In samenwerking met De Waag Society is een locative media applicatie ontwikkeld voor de iPhone, die gebruikers op de nabijheid van een locatie attendeert.

Weet u nog dat ook Nederland niet zo lang geleden nog vol stond met de pittoreske houten electriciteitspalen die op veel vakantiekiekjes worden vastgelegd? Herinnert u zich de vorkantennes op de daken, de dorpswegen zonder een enkele rotonde? Het Nederlandse landschap is op veel plaatsen ingrijpend, en op sommige plaatsen juist verassend weinig veranderd. Hoe hebben die veranderingen zich de afgelopen jaren voltrokken? Hoe herinneren mensen zich een landschap en hoe breng je een landschap fotografisch in beeld? Dat zijn de vragen die centraal staan bij het project Focus op landschap, een samenwerking tussen Landschapsbeheer Nederland, SKOR (Stichting Kunst en Openbare Ruimte) en Landschap Noord-Holland.

Geïnspireerd door enkele buitenlandse voorbeelden, willen de partners in dit project deze locaties opnieuw laten fotograferen. De ambitie is om dit landelijk uit te rollen, maar er is gestart met een pilot project in de provincie Noord-Holland. Niet alleen omdat een belangrijk deel (120 stuks) van de foto’s in Noord-Holland genomen is, maar ook omdat deze provincie zich hiervoor uitstekend leent vanwege de diversiteit van het landschap.

Het project wordt mogelijk gemaakt dankzij medewerking van de RCE (Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed) en bijdragen van de Nationale Postcode Loterij, Provincie Noord-Holland en SKOR (Stichting Kunst en Openbare Ruimte).

Bron: focusoplandschap.nl

Show more
Show less
Save Cancel Want to use bold, italic, links?

Comments (21)

« Previous12Next »
jvsphoto on March 30, 2012

Geweldige collage, Erik. gr, Jos.

~Marlene~ on March 31, 2012

Very original & interesting collage, Erik... did you take the 1st photo? Like

Greetings, Marlene

Rolland Dominique on March 31, 2012

Merci Beaucoup pour cette douce beauté

Amicalement

Domi

Laura Fokkema on March 31, 2012

Mooie collage! Eigenlijk moet je weer terug in de zomer. Laura

bdeh on March 31, 2012

Erg goed gemaakt Erik en jammer dat die bomen verdwenen zijn. Groeten Berend

Geerten on March 31, 2012

oeps!

Bram van Broekhoven on April 1, 2012

zonde dat die mooie bomen weg zijn Erik, maar zal wel nodig geweest zijn, origineel idee en uitvoering

Groeten, Bram

Erik van den Ham on April 1, 2012

Goedemorgen Jos, Laura, Berend, Geerten en Bram met deze collage probeer ik aandacht te vragen voor een leuk project van oa. Landschapsbeheer Nederland.

Nu draait het nog alleen in de provincie Noord-Holland maar er zijn plannen om dit ook landelijk te gaan doen. Door oude foto's te lokaliseren en opnieuw te fotograferen (herfotograferen).

Het doel is inzicht te verkrijgen in veranderingen van het landschap. Heel toevallig heb ik niet heel lang geleden een groep aangemaakt die dat zelfde beoogt, Rephotography.

Veel van de mensen die op Panoramio actief zijn met fotografie brengen ook het (hedendaagse) landschap in beeld wellicht dat er meer mensen bij zijn die er een uitdaging in zien om een bijdrage te leveren aan dit project.

@ Bram dat is maar de vraag of het verdwijnen van deze bomen nodig was. De bomen in dit landschap zijn naar ik vermoed onderdeel geweest van het ontwerp van het park/tuin behorende bij Landgoed Eikenrode.

Mijn ervaring is dat de 'moderne' boer deze bomen in zijn graslanden ziet als last (geven schaduw en verbruiken vocht en dat zorgt dat gras minder groeit). Van dichtbij heb ik meegemaakt dat men systematisch dit soort opstanden beschadigt door er over heen te rijden met modern, zwaar materieel. Er bij langs maait cq ploegt of gewoon het vee laat grazen bij de bomen.

Of dit alles ook hier is gebeurt daar durf ik geen oordeel over te geven. Wel opvallend is dat juist de bomen midden in het landschap zo zijn toegetakeld. De groep die linksachter de verdwenen boom staat (tegen de boswal) lijkt wel gespaard te zijn.

Thanks Marlene and Domi for the kind comments. No the first picture comes from an Dutch photo archive. It's one of many old landscape images which is used in a project of Rephotography of the Dutch landscape. Our landscape has changed dramatically over the last years. A project as such can give great insight and can be an instrument for future development.

Groeten, Regards, Erik

bdeh on April 1, 2012

Ik zal voortaan opletten met dit in gedachten Erik. Groeten Berend

Erik van den Ham on April 1, 2012

Leuk Berend! Ik ben met met behulp van mijn charmante side-kick oude kaarten aan het bestuderen geweest. Op een kaart uit 1849 werden deze bomen al aangegeven. We zouden dus gerust kunnen stellen dat hier wat groene 'monumenten' verdwenen zijn.

Ik wil op een later moment nog eens een serie kaarten plaatsen waarop je de veranderingen door de jaren heen goed kan zien.

Groeten, Erik

Yosarsif مهدی کلهر on April 1, 2012

Nice composition and interesting(photo in right). L, All the best from Iran, Mahdi

M.Kranenborg-Torn on April 1, 2012

Wat een interressant iets, dit zal je door het hele land wel tegenkomen. Ik wist niet dat het grazen van het vee onder de bomen ook schadelijk is.

Goed gedaan, like.

Groetjes van Greetje

Erik van den Ham on April 1, 2012

Thank you Mahdi our landscape is changing all the time.....

Hallo Greetje niet zo zeer het grazen van het vee maar een te intensieve betreding en vooral vraat aan de bast (meestal alleen bij jongere bomen) geeft schade. Vaak zie je dat dit soort bomen worden 'uitgerasterd' hierdoor blijft de directe ruimte rondom zijn stam ongemoeid.

Groetjes, Erik

M.Kranenborg-Torn on April 1, 2012

Ja dat hebben ze bij DE Haar ook gedaan vorig jaar. Begreep dat ton niet zo. Dus dank je wel weer wat wijzer..

Groetjes van Greetje

Erik van den Ham on April 1, 2012

Als je ziet wat voor een modder bedoeling het is onder de resterende boom (of wat er nog van over is) dan is het niet gek dat ze het moeilijk hebben en of dood gaan.

Daag, Erik

~jean~ on April 1, 2012

This is a great image and the project is fantastic!

Erik van den Ham on April 2, 2012

Thanks Jean I think it is too! I do hope to find some time to do some more pictures.

Regards, Erik

stacy metcalf on April 11, 2012

an interesting subject and keen observation, Erik. Well presented too.

regards from Kelowna

Paul Strasser on April 17, 2012

Dit project vind ik een fantastisch idee. Nou kijk ik toch graag terug naar hoe het was - maar met dit extra doel geeft het nog meer zin om dat te doen.

Je hebt het keurig gedaan, zelfde tijd van dag en weersomstandigheden, alleen een ander seizoen. Kreeg je nog positieve reakties van het project? Heel mooi.

Groeten, Paul

Hielke Roelevink on April 25, 2012

Prachtig Erik,hier hou ik me al jaren mee bezig,Bekijkde volgende pagina maar eens. Dit is dan iets met beelden van Lemmer maar heb ook al een aardige verzameling op gebouwd de laatste 16 jaar van de omgeving Wapserveen. Ook de serie het zelfde object in ander jaar getijde gaat voortvarend ! Wat het boek Lemsteraken betreft dat laat nog een half jaartje op zich wachten ,we zijn op de helft. Goeie Hielke

« Previous12Next »

Sign up to comment. Sign in if you already did it.

Photo details

  • Uploaded on March 30, 2012
  • © All Rights Reserved
    by Erik van den Ham

Groups