Panoramio is closing. Learn how to back up your data.

The Ribat of Monastir ©

The Ribat of Monastir ©


Monastir - Tunézis - Tunesia

Monastir harminc éven át nagy tiszteletnek örvendett és csodálatosan helyreállították, mivel itt született az exelnök, Bourguiba. Sok turista ezt a várost pillantja meg először, mert az Európából érkező charterjáratok szinte mindegyike a monastir-skanesi Habib Bouguiba Nemzetközi Repülőtérre érkezik. A repülőgép ablakából elénk táruló kép nagy részét a sópárló furcsa vöröses, tengervízzel teli lepárlómedencéi foglalják el. A sousse-i út mellett a bepárolt, megszárított és feldolgozott fehér sóhegyek is fucsa látványt nyújtanak.

Monastirt a punok alapították Rous Penna néven, majd mint Ruspina Caesar helyőrsége lett. A XI. században Tunézia vallási központja lett. Védelmi szempontból fontos szerepet töltött be a középkorban. A muzulmán katonák meg voltak győződve arról, hogy aki három napig helyőrségi szolgálatot tart ebben az első ribat városban, annak biztos helye van a paradicsomban, de mindennek a jelentősége eltörpül amellett, hogy itt született Habib Bourguiba 1903-ban.

A Bourguiba család mauzóleuma a város közepén áll. A kék kerámiával és carrarai márvánnyal díszített csillogó síremléket 1978-ban még ki is bővítették, további két minaretet építettek hozzá, szürke márványból, aranyozott tetővel, aztán négy kupolát is kapott, melyek közül az egyik aranytól ragyog, mögötte a többi aranyozott és zöld. Az út emelkedni kezd a szárazföld felé haladva, és két nyitott, sokszögletű pavilon mellett vezet, az egyik a Mártírok Emlékműve. A mögötte látható sírok között áll Sidi Ali el-Mezeri, XII. századi imám qubbája. Az imám arról volt nevezetes, hogy meg tudta gyúgyítani a beteg csecsemőket.

Forrás: http://www.utazasnyaralas.com/monastir


Dátum / date: 2009.09.05 - 16:49:01

photo by Biczo Dezso / HU.

Show more
Show less

Photo details

  • Uploaded on April 16, 2012
  • © All Rights Reserved
    by Dezso Biczo ©