Panoramio is closing. Learn how to back up your data.

Pécsi tornyok © towers

Pécsi tornyok © towers


Pécsi Bazilika - Cathedral of Pécs

A Pécs óvárosában található pécsi székesegyház (Pécsi Szent Péter és Szent Pál Székesegyház, nevezik vártemplomnak, székesegyháznak, bazilikának is), melyet Szent István király idejében alapítottak, több évszázad stílusjegyeit hordozza magán.

Legjelentősebb átalakítása Pollack Mihály nevéhez fűződik. A dóm külseje néhány vonásban klasszicista lett, de zömében a gót stílusjegyek uralkodnak. Az 1882-1891 közti újabb átépítés során nyerte el a mai formáját. Az építész Schmidt Frigyes volt, akinek az volt az elképzelése, hogy a templomot neoromán stílusúvá alakítsák vissza. A dóm az UNESCO által világörökségnek nyilvánított ókeresztény sírkamrák közvetlen közelében helyezkedik el.

A pécsi székesegyház az első templom az országban, amely a további romlás megakadályozására légkondicionáló berendezést is kapott.

A székesegyház „basilica minor” rangra emelkedett, amikor 1990-ben II. János Pál pápa pécsi látogatása során ellátogatott az épületbe.

Forrás: http://www.pecsipuspokseg.hu/pecsibazilika


A pécsi magasház - Pecs high house

A pécsi magasház (másként 25 emeletes ház) Pécs legmagasabb panelháza a maga 80 méterével.

1974-ben kezdte meg az építését a Baranya Megyei Állami Építőipari Vállalat és 1976-ban adták át. A házban összen 250 db egy-, illetve másfélszobás lakást alakítottak ki.

A ház az építési technológia hibája miatt 1989-re életveszélyessé vált, a lakóit kiköltöztették. A 25 szintes panelház bekerült a Guinness Rekordok Könyvebe is Közép-Európa legmagasabb lakatlan épületeként.

Forrás: http://hu.wikipedia.org/wiki/P%C3%A9csimagash%C3%A1z


Dátum / date: 2012.02.25 - 16:57:48

photo by Dezso Biczo / HU.


Ne használd ezt a képet az én engedélyem nélkül.

© Minden jog fenntartva! • © all rights reserved.

Don't use this image without my explicit permission.


Show more
Show less

Photo details

  • Uploaded on April 23, 2012
  • © All Rights Reserved
    by Dezso Biczo ©