Panoramio is closing. Learn how to back up your data.

La carassa entre els carrers dels Mirallers i Vigatans

La carassa que fa cantonada entre el Carrer dels Mirallers i el Carrer dels Vigatans és potser la més famosa. L’agost de 1983, és a dir, tampoc fa gaire, l’Ajuntament va fer tirar a terra l’antic edifici dins un pla de rehabilitació de Ciutat Vella, malgrat constar l’edifici dins els catàlegs de patrimoni protegit. La protesta veïnal va obligar a que la figura, un cop restaurada, es tornés a posar a l’edifici que es construiria al solar. Les prostitutes eren tancades els dies de guardar per a que no poguessin exercir el seu ofici.

Eren recloses al Convent de les Egipcíaques, al carrer que porta el mateix nom. Les monges d’aquell indret intentaven convèncer-les per tal que deixessin la mala vida i passessin a formar part de la comunitat. Durant aquesta reclusió, evidentment, aquestes dones no treballaven. Per compensar la manca d’ingressos que això suposava, s’assignava a cadascuna d’elles un sou que sortia del lloguer dels molins públics de les Basses de Sant Pere, que funcionaven amb aigua del Rec Comtal a l’alçada de Sant Pere de les Puelles. La manutenció dels presos del Rei i la casa de la misericòrdia també es subvencionaven amb aquest mètode.

Una altra cosa que si més no, és curiosa que recordar dins aquests lligams econòmics entre l’Església i la prostitució és que veient com aquests establiments promocionaven el pecat de la luxúria, i tenint en compte que era del tot impossible aturar l’ofici que molts cops s’ha considerat el més antic de la història, aquesta institució va passar a controlar-los. Deien que així podrien reconduir els diners que provenien del pecat cap a causes pies i caritatives.

Per tal de distingir els bordells de la resta d’establiments, hi havia tot un codi de senyals, de les quals, les carasses són en l’actualitat el símbol que en més ocasions ha arribat fins els nostres dies.

Igual que les cases de jueus i sarraïns sovint eren pintades de groc per tal d’assenyalar-les, els prostíbuls estaven obligats a pintar la seva part baixa de vermell ben viu en representació de la luxúria. També tenien el número de la porta pintat notablement més gran en relació a la resta de números de les altres cases.

Les carasses, normalment representaven el cap d’un dimoni o un sàtir i en altres casos el d’una medusa.

El costum de posar aquestes testes a les cantonades data del segle XVII i és posterior a la guerra dels segadors de 1640, en aquesta data es van adoptar aquestes mesures de marcatge dels bordells per tal que els soldats de les tropes castellanes que en aquell moment dominaren la ciutat poguessin trobar els prostíbuls sense problema. Hi ha testimonis de 1929 que encara identifiquen dos bordells pintats de vermell al Carrer de la Volta del Teatre, mentre que al 1934 es diu que encara n’hi ha al carrer d’en Roca que tenen el número més gran del que és normal.

Show more
Show less
Barcelona

Photo details

 • Uploaded on May 16, 2012
 • © All Rights Reserved
  by Frederic Baiges
  • Camera: NIKON CORPORATION NIKON D80
  • Taken on 2011/09/08 12:36:30
  • Exposure: 0.025s (1/40)
  • Focal Length: 58.00mm
  • F/Stop: f/5.300
  • ISO Speed: ISO400
  • Exposure Bias: 0.00 EV
  • No flash