Panoramio is closing. Learn how to back up your data.

#101 Face to face! - Szemtől szembe!

The Hungarian Grey Cattle / A magyar szürke marha

A magyar szürke marha a podóliai fajtacsoportba tartozik. Az egykori Podólia a mai Ukrajna füves pusztáin terül el. Az európai fajták közül csupán a podóliai fajta térhódítása kelet-nyugati irányú.

A római kori feljegyzések szerint a podóliai marha Attila hunjaival került a Nyugat-római Birodalom területére az V. században, s a birodalom területén gyorsan elterjedt.

A magyar szürke marha Hankó véleménye szerint a honfoglaló magyarokkal került a Kárpát-medencébe, vagy a kalandozások idején itáliai importtal hozták be hazánkba. Felmerült, hogy az őstulokból az Árpádházi királyok idején háziasították. Tény az, hogy eddig a XIII. századtól találtak podóliai jellegű csontmaradványokat, ami arra utalna, hogy a kunokkal került hazánkba a podóliai fajta.

A fajta testarányai valamennyi nemesített fajtától eltérnek. A törzs elülső része erőteljes, míg a hátsó része gyengébb, kopárabb izomzatú. A fajta kifejezetten szilárd szervezetű, lassan fejlődő.

A magyar szürke színe ezüstszürkétől a sötét daru színárnyalatig változik. A bikák színe változatosabb, mint a tehéné. A törzs elülső része – különösen a bikákon – sötétebb árnyalatú, a bikák ókulája és a rigószáj fajtajelleg. A jól pigmentált bőr palaszürke, a testnyílások környéke sötétszürke. A magyar szürke színe életkor szerint változik. A borjak születéskor pirók színűek, 2-3 hónapos kortól kezdenek világosodni, 4-6 hónapos korra lesznek teljesen szürkék.

A szürke marha tipikusan primigénius fejalakulású, a fej megnyúlt. A fejél egyenes, a homlok lapos, a hosszú szarvak kör keresztmetszetűek. Nagy figyelmet fordítanak a szarvalakulásra, amely a gulyák szépségét befolyásolja.

A magyar szürke fajtában négy típust különböztetnek meg, ezek (Bodó, 1984): - Primitív típus – kis termetű, heterogén, későn érő - Igás típus – nagy testű, durva szervezetű, törzs elülső része kifejezetten fejlett, kiváló lábszerkezettel - Tejelő típus – finom szervezetű, izomszegény, szögletes formákkal, vékony, hosszú szarvakkal. A magyar szürkét nem szelektálták tejtermelésre. - Nagyüzemi (uradalmi) típus – nagy és nemes testű, korrekt küllemű típus.

A magyar szürke marha funkcionális tulajdonságai a legértékesebbek (igénytelenség, ellenálló-képesség, jó legelőkészség, kiváló szaporaság, könnyű ellés). A fajta hosszú hasznos élettartama és a borjak nagy száma különösen jellemző. Az élettartam rekordot a 3. Csengős tehén tartja 32 év alatt 27 borjút ellett. A fajta korábban a világ egyik legjobb igavonó fajtája volt, az ökröket gyakran 20 évig használták.

A fajta tejtermelése 1.600 – 1.900 kg közötti, csupán a borjának elegendő. Az eredeti podóliai fajták közül a magyar szürke és az olasz maremmann fajta maradt fenn, az erdélyi szürke az 1970-es évekre teljesen kipusztult. A különböző keresztezések miatt eredeti jellegüket vesztett őshonos podóliai fajták közül a Horvátországban tenyésztett dalmát szürkét, az isztriai és a szlavóniai marhát, a bolgár iszkár és a román havasalföldi marhát, a görög katerini és a trák marhát, a török szürkét és az olasz podóliai fajtát említhetjük.

Show more
Show less

Photo details

 • Uploaded on May 23, 2012
 • © All Rights Reserved
  by - - - M.Balázs - - -
  • Camera: FUJIFILM FinePix AX250
  • Taken on 2012/05/14 16:25:50
  • Exposure: 0.003s (1/320)
  • Focal Length: 5.00mm
  • F/Stop: f/3.600
  • ISO Speed: ISO100
  • Exposure Bias: 0.00 EV
  • No flash