#101 Face to face! - Szemtől szembe!

Not selected for Google Earth or Google Maps after a second review [?]

The Hungarian Grey Cattle / A magyar szürke marha

A magyar szürke marha a podóliai fajtacsoportba tartozik. Az egykori Podólia a mai Ukrajna füves pusztáin terül el. Az európai fajták közül csupán a podóliai fajta térhódítása kelet-nyugati irányú.

A római kori feljegyzések szerint a podóliai marha Attila hunjaival került a Nyugat-római Birodalom területére az V. században, s a birodalom területén gyorsan elterjedt.

A magyar szürke marha Hankó véleménye szerint a honfoglaló magyarokkal került a Kárpát-medencébe, vagy a kalandozások idején itáliai importtal hozták be hazánkba. Felmerült, hogy az őstulokból az Árpádházi királyok idején háziasították. Tény az, hogy eddig a XIII. századtól találtak podóliai jellegű csontmaradványokat, ami arra utalna, hogy a kunokkal került hazánkba a podóliai fajta.

A fajta testarányai valamennyi nemesített fajtától eltérnek. A törzs elülső része erőteljes, míg a hátsó része gyengébb, kopárabb izomzatú. A fajta kifejezetten szilárd szervezetű, lassan fejlődő.

A magyar szürke színe ezüstszürkétől a sötét daru színárnyalatig változik. A bikák színe változatosabb, mint a tehéné. A törzs elülső része – különösen a bikákon – sötétebb árnyalatú, a bikák ókulája és a rigószáj fajtajelleg. A jól pigmentált bőr palaszürke, a testnyílások környéke sötétszürke. A magyar szürke színe életkor szerint változik. A borjak születéskor pirók színűek, 2-3 hónapos kortól kezdenek világosodni, 4-6 hónapos korra lesznek teljesen szürkék.

A szürke marha tipikusan primigénius fejalakulású, a fej megnyúlt. A fejél egyenes, a homlok lapos, a hosszú szarvak kör keresztmetszetűek. Nagy figyelmet fordítanak a szarvalakulásra, amely a gulyák szépségét befolyásolja.

A magyar szürke fajtában négy típust különböztetnek meg, ezek (Bodó, 1984): - Primitív típus – kis termetű, heterogén, későn érő - Igás típus – nagy testű, durva szervezetű, törzs elülső része kifejezetten fejlett, kiváló lábszerkezettel - Tejelő típus – finom szervezetű, izomszegény, szögletes formákkal, vékony, hosszú szarvakkal. A magyar szürkét nem szelektálták tejtermelésre. - Nagyüzemi (uradalmi) típus – nagy és nemes testű, korrekt küllemű típus.

A magyar szürke marha funkcionális tulajdonságai a legértékesebbek (igénytelenség, ellenálló-képesség, jó legelőkészség, kiváló szaporaság, könnyű ellés). A fajta hosszú hasznos élettartama és a borjak nagy száma különösen jellemző. Az élettartam rekordot a 3. Csengős tehén tartja 32 év alatt 27 borjút ellett. A fajta korábban a világ egyik legjobb igavonó fajtája volt, az ökröket gyakran 20 évig használták.

A fajta tejtermelése 1.600 – 1.900 kg közötti, csupán a borjának elegendő. Az eredeti podóliai fajták közül a magyar szürke és az olasz maremmann fajta maradt fenn, az erdélyi szürke az 1970-es évekre teljesen kipusztult. A különböző keresztezések miatt eredeti jellegüket vesztett őshonos podóliai fajták közül a Horvátországban tenyésztett dalmát szürkét, az isztriai és a szlavóniai marhát, a bolgár iszkár és a román havasalföldi marhát, a görög katerini és a trák marhát, a török szürkét és az olasz podóliai fajtát említhetjük.

Show more
Show less
Save Cancel Want to use bold, italic, links?

Comments (181)

Ekanesto on March 29, 2014

No es fácil encontrar tantos modelos para esta foto....!!!! Me gusta.

Sign up to comment. Sign in if you already did it.

Photo details

 • Uploaded on May 23, 2012
 • © All Rights Reserved
  by - - - M.Balázs - - -
  • Camera: FUJIFILM FinePix AX250
  • Taken on 2012/05/14 16:25:50
  • Exposure: 0.003s (1/320)
  • Focal Length: 5.00mm
  • F/Stop: f/3.600
  • ISO Speed: ISO100
  • Exposure Bias: 0.00 EV
  • No flash

Groups