Panoramio is closing. Learn how to back up your data.

Az örök szerelem kastélya - The eternal love castle


A Nádasdy-kastély falai egy örök szerelemnek állítanak emléket Nádasladányban. Gróf Zichy Ilona mindössze 24 éves volt, amikor meghalt, de a kastélyt építtető férje, Nádasdy Ferenc minden szobát úgy rendeztetett be, mintha még mindig élne imádott felesége.


A Nádasdy család Magyarország egyik legősibb arisztokrata családja évszázadokon keresztül jeles szereplője volt Magyarország történelmének. E család Nádasdladányban épített magának otthont a XIX. század második felében.

Az építtető, Nádasdy Ferenc 1868-ban vette feleségül szerelmét, gróf Zichy Ilonát. Annyira szerették egymást hogy a kastély tervezésekor közös hálószobát is terveztettek maguknak, ami akkoriban merész újításnak számított.

Az asszony négy gyermeket szült, de a bécsi kolerajárvány alatt megbetegedett és 24 éves korában elvitte a betegség, nem sokkal azután, hogy megszülte legkisebb lányát. A 31 éves gróf magára maradt az újszülöttel, a négyéves Júliával, és a hároméves Tamással.

Gyermekei kedvéért élte túl a csapásokat, de soha többé nem nősült meg. Felújította a kastélyt és úgy rendezte be a szobákat, mintha imádott felesége még mindig bennük lakna. A fiatalasszony portréi mindenhol körülvették.

A középkori hangulatot idéző romantikus épületen nyoma sincs a merevségnek. A tornyok, pillérek, kémények izgalmas, szimmetriát nélkülöző váltakozása egyfajta játékosságot, kedvességet sugároz. Első látásra mintha egy mesekönyv lapjairól köszönne ránk. Ahány oldalról tekintünk az épületre, annyiféle kastélyt láthatunk.

A festői szépségű kastély homlokzatain számos helyen feltűnik a Nádasdy-címer a nádból felszálló vadkacsával.

Az épület legimpozánsabb terme az Ősök csarnoka – melynek falain a család őseinek festményeit találhatjuk – mívesen faragott,sötétre pácolt faburkolattal, kovácsoltvas díszítéssel és hatalmas piramis alakú márványkandallóval ékesítve. A kandalló két oldalán a házaspár egy-egy portréja található. A másik legdíszesebb terem a faragott bútorzatú eklektikus könyvtár. Galériás polcrendszerrel, csigalépcsővel, kazettás mennyezettel, kovácsoltvas csillárokkal és korlátokkal gazdagon felszerelve igéző látványt nyújt.

Az egyetlen, Tudor-stílusban épült romantikus magyar kastély nem nélkülözte a kor összes technikai vívmányát sem. A szobákat felszerelték például beszélőcső-hálózattal, padlófűtéssel és villanyvilágítással is.

A rezidenciát tájképi jellegű park övezte, mesterséges tóval, a közepére épített fahídon át megközelíthető kis szigettel, kanyargós utakkal, vízeséssel, és bástyaszerű víztoronnyal. Sajnos a park növényzetéből azóta sok elpusztult és a tó is kiszáradt, de a több száz éves famatuzsálemek közt sétálva még így is csodálatos élményben lehet részünk.

Show more
Show less

Photo details

 • Uploaded on June 5, 2012
 • © All Rights Reserved
  by - - - M.Balázs - - -
  • Camera: FUJIFILM FinePix AX250
  • Taken on 2011/07/31 11:26:44
  • Exposure: 0.005s (1/220)
  • Focal Length: 5.00mm
  • F/Stop: f/8.000
  • ISO Speed: ISO100
  • Exposure Bias: 0.00 EV
  • No flash