Panoramio is closing. Learn how to back up your data.

Lloyd-palota • Széchenyi tér - Győr ©

Lloyd-palota • Széchenyi tér - Győr ©


Széchenyi tér (Győr)

Lloyd-palota - Széchenyi Square / Lloyd's Palace

  • Az épület az 1840-es években épült Fruhmann Antal tervei szerint (számos győri lakóház és a balatonfüredi Kerektemplom tervezője), vigadónak. Később a Lloyd-társaságé, a győri kereskedők egyletéé lett. Az ötvenes években kapta borzalmas szocreál homlokzatát, ekkor művház-féle lett. Most exkluzív irodákat alakítanak itt ki, a lépcsőházat visszaalakítják eredeti formájára.

A győri Széchenyi tér szinte minden háza műemlék. Ez a tér nem csak a város egykori főtere volt, henyi tér hanem ez a tér volt valaha a kivégzések színhelye és itt égették meg 1688-ban az utolsó győri boszorkányper elítéltjét is.

  • A téren található töbebk közt a városbírák egykori lakóhelye a Vastuskós ház, ami nevét a sarkánál látható vasszögekkel kivert fatörzsről kapta. Ma a Patkó Imre Gyűjteménynek ad otthont, aminek anyagát a neves újságíró távoli földrészeken tett utazásai során gyűjtötte.

    • A bencés rendé volt egykor az Apátúr-ház díszes homlokzatú, barokk épülete. Ma a Xantus János Múzeumhelytörténeti, régészeti, néprajzi kiállításainak ad helyet. Szintén e téren, a Bencés rendházban találjuk a Patikamúzeumot. A jelenleg is működő gyógyszertár 1697-ben épült, barokk mennyezete páratlanul szép. A Bencés Gimnáziumban a magyar tudományos és irodalmi élet olyan kiválóságai tanítottak, mint Jedlik Ányos, a dinamó feltalálója és olyan diákok tanultak, mint Xantus János földrajztudós, a múzeum névadója.

Forrás: http://gyor.varosom.hu/latnivalok/terek-parkok/Szechenyi-ter-4.html

Forrás: http://taj-kert.blog.hu/2009/08/23/barokkfoterujkontosbengyor


Dátum / date: 2012.05.18 - 16:51:08

photo by Dezso Biczo HU.


Ne használd ezt a képet az én engedélyem nélkül.

© Minden jog fenntartva! • © all rights reserved.

Don't use this image without my explicit permission.


Show more
Show less

Photo details

  • Uploaded on June 18, 2012
  • © All Rights Reserved
    by Dezso Biczo ©