*Oer Hollands Hunebed..

Selected for Google Maps and Google Earth

Hunebed D53 ligt bij Havelte op de Havelterberg in de Nederlandse provincie Drenthe.

Het hunebed ligt ten noorden van de Hunebeddenweg, een zijweg van de Van Helomaweg. Het hunebed is gebouwd tijdens de Trechterbekercultuur. D53 is het op één na grootste hunebed van Nederland (alleen D27 in Borger is groter). Het hunebed telt 21 draagstenen, 2 sluitstenen en 9 dekstenen. Ook de poort is er nog, compleet met 4 draagstenen en 1 deksteen. Van de grote ovale krans zijn nog 10 stenen te zien. Bijzonder is dat er twee hunebedden vlak bij elkaar liggen. Aan de overzijde van de weg staat het kleinere D54.

In de 19e eeuw kocht de Staat der Nederlanden het hunebed van de boermarke van Havelte[1]. Op last van de Duitsers werd het hunebed in de Tweede Wereldoorlog afgebroken ten behoeve van de aanleg van een schijnvliegveld. Na de oorlog is het hunebed weer herbouwd op de oorspronkelijke plaats. Omdat er bij het onderzoek in 1918 tekeningen waren gemaakt van dit hunebed kon het vrij exact worden gereconstrueerd.

Er is al een prent van dit hunebed daterend uit 1737 en gemaakt door de topografische tekenaar Cornelis Pronk.

Na enkele graafpartijen in vorige eeuwen werd dit hunebed in 1918 wetenschappelijk onderzocht. In het totaal werden bij dit onderzoek de scherven van 665 potten gevonden. Ook werden de sporen van zestien verdwenen kransstenen gevonden (hiervan zijn er nog tien aanwezig). De dekstenen, die grotendeels van de draagstenen waren gegleden werden weer op de oorspronkelijke plaats gelegd.

Show more
Show less
Save Cancel Want to use bold, italic, links?

Comments (14)

Teunis Haveman on June 20, 2012

Prima weergave

Het had behoorlijk geregend

Gr Teunis

MOOI

Chris10 © on June 20, 2012

Met bakken uit de lucht Teunis, maar toen zaten we heerlijk droog. Meteen nadat de kraan dicht ging, zijn we erop uit gegaan en werd het heel de dag schitterend weer. Het duurde nog even alvorens het water hier weg was. Het gaf wel mooie weerspiegelingen..

Groetjes, Christien.

bdeh on June 21, 2012

Prachtige opname Christien, ik heb dit hunebed vaak gezien tijdens 14 maanden Mil. dienst in die contreien. Groeten Berend

Hielke Roelevink on June 21, 2012

Kijk Christien toen had je ook even bij ons kunnen schuilen maar je moest zo nodig naar het theehuis zeker:-)hemels breed drie Km er vandaan wonen wij dus en de deur is altijd open! Dit hunebed en die daar naast(bijna),die zijn door mij wel in alle jaargetijden vele malen vast gelegd maar nog niet zoals vanuit jou hoekpunt,leuk! Hoop dat jullie beter weer treffen in Venlo! en dan de hele dag.Later Hielke

A den Hartigh on June 21, 2012

Een fraaie compositie!

like

Gr, Bengeltje

Wim Popken on June 21, 2012

Het blijft leuk Christien die oude Hunebedden. Ik sta er wel eens bij stil, net als bij hele oude bomen, wat zullen ze allemaal kunnen vertellen als ze konden praten. Wat hebben ze door de tand des tijds zoal meegemaakt. Gr. Wim

els f-two on June 21, 2012

heel mooi hoe je deze erop hebt gezet.. ik vind het mooi hoe Wim het hierboven omschrijft.. als stenen konden praten...

© wfmw on June 21, 2012

Die herken ik direct, daar zijn we vaak heen geweest.

Mooie opname Christien, Hoe heb je dat voor elkaar gekregen zonder dat er mensen bij op staan? Meestal klimmen en klauteren er kinderen op.

Groetjes, Willy

© wfmw on June 21, 2012

p.s. Christien.

Deze kan bij de groep Rijksmonumenten hoor!

Daaag

Annelies Vink on June 22, 2012

altijd erg indrukwekkend, de hunebedden. Vorig jaar hebben wij die bij Borger bezocht. Interessante geschiedenis uit ons verre verleden!

groetjes, Annelies

Gerard Maas on June 22, 2012

Hallo Christien, Ik ben een tijdje heel druk geweest en eigenlijk nog! Toch heb ik even de tijd genomen om mijn Panoramio vrienden weer eens te bezoeken. Je hebt er weer geweldige nieuwe foto's bij! Ik heb ze haast allemaal bekeken. En ze verdienen weer een groot compliment! en een Vette like

C.A.M. Bien (© CBP f… on June 24, 2012

mooie weergave van dit hunnebed Christien,en een mooi stukje geschiedenis van Nederland.Het schijnt dat de deze mensen een van de eerste volkeren in "Nederland" waren, nog voor de Vikingen en Romeinen.

gr. Cees

Berend E. on June 24, 2012

Heel mooi vastgelegd en zelf heb ik hem ook al op panaramio staan. Dus van mij een MOOI.

Groet, Berend

Fred Fouarge on June 28, 2012

Was Peter(imker) met die stenen aan het gooien??

Sign up to comment. Sign in if you already did it.

Photo details

 • Uploaded on June 20, 2012
 • © All Rights Reserved
  by Chris10 ©
  • Camera: SONY DSC-HX1
  • Taken on 2012/06/18 11:31:15
  • Exposure: 0.001s (1/1000)
  • Focal Length: 5.60mm
  • F/Stop: f/4.000
  • ISO Speed: ISO125
  • Exposure Bias: -0.30 EV
  • No flash

Groups