Serbian Orthodox Monastery Hilandar - Манастир Хиландар - Пирг Хрусија, кула светог Василија

Selected for Google Maps and Google Earth

Недалеко од данашњег хиландарског пристаништа, на стени крај обале мора уздижу се остаци утврђења Хрусије, које је удаљено од Хиландара око два и по километра. Пирг је саградио краљ Милутин на молбу монаха Хиландара између 1300. и 1302, да би се манастир заштитио од гусара са мора. О томе је Данило II, дугогодишњи игуман Хиландара, а потом српски архиепископ, забележио у Животу краља Милутина: "На обали мора подиже велики пирг и врх њега постави цркву Вазнесења Христова и около сазда град и постави многе палате." Пирг је добио посебне повластице и статус самосталне келије, о чему је, вероватно 1303, издата повеља која се и сада чува у Хиландару. Краљ Милутин је и касније обдаривао пирг Хрусију. Његов син Стефан Дечански је током треће деценије XIV века саградио у утврђењу храм посвећен св. Василију, па се пирг Хрусија од тада почео називати и Свети Василије на мору или Стари манастир.

Кула краља Милутина, на чијем је врху некада била црквица, данас је делом обрушена, а од палате су остали претежно темељи. У XIV веку, благодарећи високој кули и зидовима, као и добро заштићеном улазу у мало пристаниште, Хрусија је била једно од најбезбеднијих пристаништа Свете Горе.

У некадашњим снажним зидинама добро је очувана само црква сада посвећена Вазнесењу Христовом, задужбина Стефана Дечанског. То је правоугаона грађевина с олтарским простором, наосом и одвојеном припратом, приљубљена у угао старог утврђења. Над наосом се издиже кубе које почива на пару слободних и пару прислоњених стубаца, а узана припрата је наткривена полуобличастим сводом. Садашњи живопис у цркви потиче тек из 1810, и дело је Макарија Галичанина са дружином, док су критори били тројица Хиландараца и један световњак, Василије из Калофера. Репертоар делимично очуваних зидних слика је уобичајен (стојеће фигуре, сцене Великих празника и Страдања Христових), а издвајају се само ликови хиландарских ктитора Симеона Немање, краља Милутина, кнеза Лазара и, посебно, Стефана Дечанског.

Иконостас је сачињен од делова некадашње олтарске преграде хиландарске главне цркве из 1634/1635, и на њој су иконе Богородице (XVIII век), Христа (XIX век) и двери (ХIХ век).

Show more
Show less
Save Cancel Want to use bold, italic, links?

Comments (13)

sonjamar on June 22, 2012

U carstvu tisine.

L-2

Dušan Railfan on June 23, 2012

Predivne boje,YSL!

Snežana Davidović on June 23, 2012

FANTASTIČNA!!!! YSL
Želim ti lepo veče :)

Milan Stojanović on June 23, 2012

Prelepe boje!

L+F

Zoltan Molnar on June 24, 2012

Very beautiful foto!

LIKE!

Greetings from Hungary, Zoltan

vladanscekic on June 26, 2012

Фантастично!

Бобан Армуш on June 27, 2012

Ево и облака код тебе ;)... одлична!

Salvador Rafael Busó… on June 28, 2012

I can tell from this picture? I can say its beautiful colors, its great light, from the impression that I had to see it?

Just like that and favorite, in other words do not reach enough justice.

Greetings from Valencia

Voro

Guizel J.c on June 28, 2012

Wonderful

YS & LIKE

Cheers.J.C

Suzanija Ja on July 5, 2012

Prelijepo!

Đorđe Grujičić on July 11, 2012

Fantasticne boje.Lepa refleksija.F+L.

Miroljub Todorović on August 15, 2012

Lepa slika sa divnim bojama.

L + F :)

pepeljuga1 on August 27, 2012

FAV+L..

Sign up to comment. Sign in if you already did it.

Photo details

 • Uploaded on June 22, 2012
 • Attribution-Noncommercial-No Derivative Works
  by Станковић Миломир
  • Camera: FUJIFILM FinePix HS10 HS11
  • Taken on 2012/05/31 19:17:34
  • Exposure: 0.006s (1/170)
  • Focal Length: 7.60mm
  • F/Stop: f/5.000
  • ISO Speed: ISO100
  • Exposure Bias: 0.00 EV
  • No flash

Groups