Panoramio is closing. Learn how to back up your data.

Országház (részlet) a külső kupolával ©

Országház (részlet) a külső kupolával ©


Hungarian Parliament (detail) of the outer dome


Az Országház

A Parlament

 • "A hazának nincsen háza” írta Vörösmarty Mihály, híres magyar költőnk 1846-ban.

  • A magyar országgyűlésnek ezer éven át nem volt állandó épülete, mindig más és más városban ülésezett. 1880-ban törvényt alkottak egy új, az országgyűlés mindkét házát befogadó, állandó épület építéséről. Nemzetközi tervpályázatot hirdettek, vagyis külföldi országok építészei is elküldhették terveiket. A zsűri az első díjat híres, magyar építészünknek, Steindl Imrének (1839-1902) adta.

  • Az Országház építése 1885. október 12-én kezdődött el. Az építkezésen átlagosan ezer ember dolgozott. Félmilliónál is több követ faragtak meg, 40 millió téglából építették fel az épületet. Magyar alapanyagokat használtak fel, magyar mesterek dolgoztak és új iparágak születtek az építkezés során.

  • Az 1896. évi millenniumi ünnepségekre elkészült a főlépcső és a kupolacsarnok, így 1896. június 8-án Ferenc József császár és király részvételével itt tartotta meg együttes ülését a képviselőház és a főrendiház. Az elkészült Országházban az első ülést a képviselőház 1902. október 8-án, a felsőház 1902. december 22-én tartotta meg. Az Országház ünnepélyes átadását Steindl Imre már nem élte meg, az átadás előtt 38 nappal súlyos betegségben elhunyt.

  • Az épület hossza 265 méter, legnagyobb szélessége 123 méter, a kupola magassága 96 méter. Szimmetrikus elrendezése középpontjában a kupola áll, kétfelől pedig a volt főrendiház, illetve a képviselőház üléstermeinek pavilonja emelkedik ki. A gótikát a finoman faragott szobrok és fiatornyok idézik. Az épület külsejét 88 szobor díszíti, a dunai oldalon a hét vezértől kezdve V. Ferdinándig uralkodókat, a térre néző oldalon erdélyi fejedelmeket, hadvezéreket és vitézeket ábrázolnak.

  • A Kossuth tér felől széles lépcső vezet fel a főbejárathoz, kétoldalt egy-egy bronzoroszlán ül. A főkapu a legnagyobb és legdíszesebb a 27 kapu közül, csak magas rangú vendég érkezésekor nyitják ki.

  • A főhomlokzat kiugró része a Delegációs termet és a díszlépcsőt foglalja magába. A díszlépcsőház az épület 29 lépcsőháza közül a legpompásabb. Itt kapott helyet az építész, Steindl Imre mellszobra is. Napsütésben a díszlépcsőház színes fényárban úszik, amely Róth Miksa üvegfestő kézzel festett üvegablakainak köszönhető. 8 darab igen különleges, barna színű gránitoszlop is található az épületnek e részében, ezek a svéd király ajándékai voltak. A mennyezeten, Lotz Károly, a kor neves festőművészének freskói láthatók.

http://www.mkogy.hu/parl/hun/leiras.htm

http://vilagcsodai.webatu.com/europa/parlament.html

http://www.parlamentidiakinfo.hu/ismerdmeg.php?sub=1


Ne használd ezt a képet az én engedélyem nélkül.

© Minden jog fenntartva! • © all rights reserved.

Don't use this image without my explicit permission.


Show more
Show less

Photo details

 • Uploaded on July 28, 2012
 • © All Rights Reserved
  by Dezso Biczo ©