Panoramio is closing. Learn how to back up your data.

Kálvária-kápolna és stációk ©

Kálvária-kápolna és stációk ©


A pécsi Kálvária kápolna

Kálvária / Pécs - műemlék


  • A pécsi Kálváriáról legkorábban, 1272-ben tesznek írásos említést, azonban a hely ekkor még Bertalan-hegy néven van számon tartva. Alighanem a 13. században itt állt a Corpus Christi kápolna, aminek a helyére épültek a 18. században a jezsuiták tíz állomásból álló, Krisztus szenvedését ábrázoló stációi.

    • A dombot 1701-ben fallal vették körül és megépítették a barokk kaput, amely a mai lépcsősor tetején áll.

A jezsuita rend széthullása után a Kálvária a városi plébánia gondozásába került.

  • A pécsi Kálvária kápolna

1814-ben épült fel a hangulatos egytornyos kápolna, amely hazánk egyik legkorábban épült klasszicista stílusú körtemploma. A Kálvária kápolnát egy pécsi takács, Ábel József építtette, amely belsőterét a Szent Kereszt oltár díszíti. Az oltáron egy nagy késő barokk stílusú dombormű egy kálváriajelenetet ábrázol.

Az 1800-as években több újjáépítésen is átesett Pécs Kálváriája, mely során első ízben tizenkettőre bővült a stációk száma, és létrejött a Szentsír-barlang a halott Krisztus szobrával. A 19. század vége felé az újabb felújítás során még kettővel gyarapodott a stációk száma, és az addigi homokkő domborművek helyett időtálló öntöttvas domborművek lettek kihelyezve.

A II. világháború után sajnálatos módon a Kálvária súlyos rongálásoknak lett áldozata, így itt már lehetetlenné vált a vallási szertartások megtartása. Sok idő telt el, hogy létrejöjjön 1990-ben a Pécsi Kálvária Alapítvány, amely a Kálvária megmentésén kezdett el dolgozni. 1994-re a Kálvária-domb teljes egészében fel lett újítva és a városlakói most már büszkén emelik fejüket a kápolna felé.

A stációk érdekessége

A pécsi Kálváriának van egy egyedülálló érdekessége, mégpedig, hogy itt a stációk sorrendje eltér a megszokott rendtől. Vagyis nem alulról felfelé, átlósan követik egymást a stációk, hanem a domb nyugat felőli részétől haladnak felfelé a kápolnáig, majd onnan kelet felé lefelé.

  • A 14 stáció mentén lehet feljutni Ábel József pécsi takács által építtetett kápolnához. A stációkat kőből készült domborművek díszítették, helyükre a XIX. század végén kerültek az öntöttvas domborművek.

http://pecs.varosom.hu/latnivalok/vallasi-epuletek/Kalvaria.html

http://www.utazzitthon.hu/pecskalvaria.html


Ne használd ezt a képet az én engedélyem nélkül.

© Minden jog fenntartva! • © all rights reserved.

Don't use this image without my explicit permission.


Show more
Show less

Photo details

  • Uploaded on August 1, 2012
  • © All Rights Reserved
    by Dezso Biczo ©