Panoramio is closing. Learn how to back up your data.

Szekszárd: Urunk mennybemenetele Római Katolikus templom

Not selected for Google Earth or Google Maps [?]

Urunk mennybemenetele Római Katolikus templom Szekszárd belvárosában a történelmi múltú Béla téren található Római katolikus Urunk mennybemenetele templom, amely 1802 és 1806 között épült késő barokk stílusban. Ez a templom Közép-Európa legnagyobb egyhajós római katolikus temploma.

A templom története 1794-ig is visszanyúlik, a helyén állt már egy templom, amely 1794. augusztus 7-én egy szörnyű tűzvészben hatszáz más épülettel együtt leégett. A templomból Szluha György plébános menekítette ki a oltáriszentséget és a miseruhákat. A szekszárdi Belvárosi templom építése A plébános töretlen munkájának köszönhető, hogy 1802 májusában lerakták az új templom alapkövét. A terveket barokk és már már klasszicizáló stílusban Thallher József udvari építész készítette, a kivitelező Schmitt Vencel szekszárdi építőmester volt. A templom belsőterében a kései barokk stílusa mellett helyenként a copf stílus is szerepet kapott. A templom berendezése A szép főoltár mozaik berakással carrarai márványból készült. Az oltárképek közül a Krisztus mennybemenetelét ábrázoló főoltárkép Schmidt József bécsi festőművész munkája. A templom berendezése, a szószék, a főoltár és két mellékoltár, 1800 körül készült copfstílusban. A szószék Buck József pécsi művész alkotása, a baloldali mellékoltár a városvédőszentje Szent László király tiszteletére lett emelve. A szentély feletti falfestmény Krisztus születését és a Háromkirályok imádását jeleníti meg. Alatta a négy próféta Izaiás, Jeremiás, Ezekiel, és Dániel látható. Majd a harmadik mezőben a Urunk színeváltozása látható, Máté, Márk, Lukács és János evangélistákkal. A Feltámadás jelente a nagy kupolán látható, amely Stephan Durlach osztrák festőművész alkotása. Az 1875-ös orgona a pécsi Angster orgonagyár munkája. A díszes üvegablakok 1905-ben készültek Wosinsky Mór plébános kezdeményezése után, amelyek Tury Gyula festőművész tervei szerint készültek el. Felújítások a templomon 1925-ben gyerekek rosszalkodtak, tüzeskedtek a templom tornyában és a torony leégett. 1926-ban kapott új toronysisakot, ekkor Diczenty László tervei szerint és Groh István iparművészeti tanár vezetésével végeztek helyreállításokat, amely 1928-ban fejeződött be. A templomba 1930-ban szentelték fel a Szent Imre szobrot, amely Konrád Sándor szekszárdi szobrász alkotása. A templom főbejáratától jobb oldalra található Szentkereszt-kápolnában álló feszület 1939-ben készült Lunova Jenő iparművész jóvoltából. 1983 és 1992 közötti időszakban az Urunk mennybemenetele templom külsejét és belsőterét is felújították, modernebbé tették a világítást, és az orgonán is újítottak.

Forrás:http://szekszard.varosom.hu/latnivalok/vallasi-epuletek/Belvarosi-templom.html

Show more
Show less
Save Cancel Want to use bold, italic, links?

Comments (8)

Tivadar Preisz on August 7, 2012

--------------------------------Szia!Esztella,kedvencem:))!Nagyon örülök, hogy bemutatod e remek alkotást a te stílusodban!Gratulálok hozzá!


Szia--------sok!------a----Tivadar

✿ܓGy㋡ngyi ✿ܓ on August 7, 2012

Ez egy CSILLAGOS alkotás! :)

LIKE ÜdV GY

Mihály Mondovics on August 8, 2012

Ugye?! *

Imréné Gyimesi on August 10, 2012

☂ Preisz Tiv@d@r ☂

Szerintem ez a kollázs szerkesztés jól használható.

Puszi, Eszter

Imréné Gyimesi on August 10, 2012

✿ܓGyöngyi ✿ܓ

Köszönöm Gyöngyi. Puszi, Eszter

Imréné Gyimesi on August 10, 2012

MM

Köszönöm Misu a csillagodat, nem fukarkodsz vele!

Puszi, Eszter

Julcsi Maczelka Lász… on August 11, 2012

Nagyon ötletes, szép összeállítás! Tetszik! Üdv. Juli

Imréné Gyimesi on August 11, 2012

Maczelka-Rónyai Juli

Köszönöm Juli.

Üdvözöllek, Eszter

Sign in to comment.

Photo details

  • Uploaded on August 6, 2012
  • © All Rights Reserved
    by Imréné Gyimesi
    • Taken on 2012/08/06 17:37:26

Groups