Panoramio is closing. Learn how to back up your data.

bazalttömbök - mögötte az egyik szűk barlangnyílás

Not selected for Google Earth or Google Maps after a second review [?]

Nyáry Jenő báró, a környék lelkes régészeti kutatója 1869-ben a sziklaüregek közül tizet tekintett meg és háromban ásatást is végzett. A vizsgált barlangokban egy főhelyiségből keskeny folyosók mentén különböző mellékhelyiségekbe jutott. Egyes helyiségek több embernek és állatnak is menedéket nyújthattak, egyeseken - mára betemetett - szellőzőnyílások nyomai észlelhetők. A barlangok ásatása alkalmával felszínre került tárgyak mutatják, hogy ott egykoron emberek éltek. A leletek között házi- és vadállatok csontjai, kő- és vasfegyverek, csont házieszközök, bronz ékszerek, korongon készült cserépedények vannak. A Pogányvár barlangjairól olykor-olykor különös mondák szövődtek.

Az egyik ilyen kincsmonda két kanászról szól:

Csuhujka és Sülttök, akik "gavallér-betyárgyerekek" vótak, azt hallották, hogy az egyik üregben kincs van, így megpróbáltak a nyomára járnyi. A kutatásba egy zsákutcáho értek, oszt hirtelen egy sötét szoba nyíllott meg előttük. A helyiség kivilágosodott, ahol kétfős terített asztalt tanátak. A váratlan eseményen megilletődtek, de oszt mégis hozzáláttak a lakomáho. Amikor jóllaktak, elindultak a kijárat felé, de megláttak egy lefelé vezető jukat. Meg akarták vizsgányi, de amikor odaértek a jukho, óriási szél támadt, szinte fellökve a fiatalokat. Az erős szél megtorpantotta a legényeket, így nem is mentek tovább.

Magyar Zoltán: Népmondák Medvesalján

Show more
Show less
Save Cancel Want to use bold, italic, links?

Comments (5)

Julcsi Maczelka Lász… on August 19, 2012

Nagyon érdekes hely, kedvenc lett! Üdv. Juli

Dušan Bezděk on August 20, 2012

like..best wishes DUšan

Kovács JÁ on August 20, 2012

Tetszik a fotó és a nagyszerű ismertető a kedves mondával!

Üdv.: János

✿ܓGy㋡ngyi ✿ܓ on August 20, 2012

Tetszik az a mohapárna.

Szép a fotód!

Puszi

GY

ronihook on August 21, 2012

Juli

Dušan

János

Gyöngyi


Köszönöm a látogatásotokat!Külön öröm nekem János, hogy ennek a számomra kedves tájegységnek a mondahagyománya is tetszik Neked.Bevallom, a könyv amelyből idéztem ,még számomra is tartogatott meglepetéseket....)

Szép napokat, roni

Sign in to comment.

Photo details

  • Uploaded on August 18, 2012
  • © All Rights Reserved
    by ronihook

Groups