Panoramio is closing. Learn how to back up your data.

Feleacu - Cluj - Biserica "Sfinta Paraschiva", ctitorie a lui Stefan cel Mare - monument istoric - (2012.08.14)

Biserica Arhiepiscopala din Feleac.... - monument istoric -
"Ctitoria lui Stefan cel Mare

-Biserica arhiepiscopala din Feleac a fost construita, conform traditiei, cu ajutorul material si moral a lui Stefan cel Mare in timpul arhiepiscopului Daniel, in jurul anului 1488.

-Asezata pe o colina ce domina satul si permite o larga vedere spre drumul Clujului, Biserica cu hramul “Sfanta Paraschiva”, a suferit putine modificari, fiind doar amplificata spre vest, cu ocazia restaurarilor din 1922.

-Planimetric, partea veche este o biserica de tip sala, cu o nava formata din doua travee, boltite in cruce pe ogive si un altar polygonal, specific bisericilor in stil gotic. Arcul de triumph ce departe absida altarului de naos, este cel original, in arc frant din piatra fatuita.

-Boltile navei au nervure gotice, ingrijit lucrate si profilate, lipsite de console sau pilastrii, da avand chei de bolta, una de forma circular, iar cea de a doua reprezentand un scut heraldic fara insemne. Scutul este asemanator ca forma cu cheia de bolta din absida bisericii episcopale “Adormirea Maicii Domnului” din Vad (jud. Cluj) ctitoria transilvana a lui Stefan cel Mare.

-Arcurile frante ale ferestrelor cu ancadramentele lor evazate cuprind patru lobi si trilobi inscrisi in cercuri. Pe latura de rasarit a absidei s-a pastrat o frumoasa fereastra circular, precum si soclul pe latura de sud a altarului, datand din aceeasi epoca. Pe soclu se afla incizata inscriptia slavona din 1516.

-Simple dar elegante, sunt cele doua portaluri ale bisericii. Portalul de vest, in arc frant se profileaza cu doua scotia ce cuprind un tor, incrucisandu-se in partea superioara . Portalul de sud , ce corespunde naosului este de forma dreptunghiulara mult mai profilat si mai articulat , are numar mai mare de baghete incrucisate in colturi.

-Biserica desi ca plan nu este de tip moldovenesc, foloseste totusi doua portaluri de tip diferit, la fel ca si bisericile din Moldova, unde la ontrarea in pronaos se utilizeaza in mod frecvent tipul de portal in arc frant, iar in naos cel dreptunghiular cu baghete. La Feleac, portalul in arc frant este asezat spre vest, pentru accesul femeilor, iar cel dreptunghiular pe latura de sud, pentru accesul barbatilor.

-Elementele de sculptura in piatra, deosebit de ingrijit realizate, duc spre concluzia intemeiata, subliniata de Vasile Dragut ca” Voievodul ctitor a recurs la serviciile unui atelier de constructori din Cluj, preocuparea pentru o executie de calitate fiind justificata de calitatea de resedinta mitropolitana a bisericii din Feleac”

-In interior, pe peretele rasaritean al naosului, in jurul arcului de triumph, se pastreaza o parte din picture murala, datand de la mijlocul sec. XVIII, care prin iconografie si amplasare, inscriere in pagina si cromatica – ne sugereaza folosirea unor modele mult mai vechi, fiind plauzibila ipoteza recopierii mai vechilor fresce din sec.XV sau XVI din biserica felecana." Conform Acad. Dr. Marius Porumb

Ştefan cel Mare... - (n. 1433, Borzești - d. 1504, Suceava), a fost domn al Moldovei între anii 1457 și 1504.

Comuna Feleacu... se situează la doar 7 km de reședința de județ, Cluj-Napoca, pe culmea dealului Feleacului, la o altitudine medie de 711 m.

Turism la sfîrşit de săptămînă.. - M-am suit în dealul Clujului...

Turism la sfîrşit de săptămînă.. - M-am suit în dealul Clujului...

Show more
Show less

Photo details

 • Uploaded on August 20, 2012
 • © All Rights Reserved
  by Ani Catalina
  • Camera: Canon PowerShot SX120 IS
  • Taken on 2012/08/14 16:51:10
  • Exposure: 0.002s (1/640)
  • Focal Length: 6.00mm
  • F/Stop: f/4.000
  • ISO Speed: ISO80
  • Exposure Bias: 0.00 EV
  • No flash