Panoramio is closing. Learn how to back up your data.

Dömös: Prépostsági altemplom

Selected for Google Maps and Google Earth

Dömös: Prépostsági altemplom

Dömös különleges román stílusú műemléke a látványosan helyreállított prépostsági altemplom. A prépostságot és káptalant a 12. század elején Könyves Kálmán öccse, Álmos herceg alapította. Az épületegyüttes a török háborúk idején pusztult el, romjait a 18. században széthordták. A templom fennmaradt alapfalait feltárták, rekonstruált altemploma látogatható. Dömösön állt egykor I. Béla udvarháza is. A Képes Krónika szerint 1063-ban itt omlott össze az uralkodó alatt saját trónja, mely olyan sérüléseket okozott, hogy a király nemsokára belehalt a sérüléseibe. Dömös Dömös napjainkban kedvelt helye a természetjáróknak. Számos turistaútvonal indul a településről a környező hegyekbe. Köztük az ország egyik legkalandosabban bejárható útvonala, amely a Rám-szakadékon át vezet a 700 méter magas Dobogókőre. Szintén innen indul jelzett turistaút a különleges sziklaképződményeiről nevezetes Prédikálószék csúcsához, ahonnan a Dunakanyar egyik legszebb hangulatú panorámáját láthatjuk.

Királyi palota és prépostság A festői Dunakanyar ölelte hegyvidék - a hajdani Pilis-erdőnek nevezett terület, melynek mai neve Visegrádi-hegység - az Árpád házi királyok birtoka volt, ahol több vadászkastélyt, palotát építettek. Közülük kiemelkedő szerepe volt dömösinek, amely a magyar királyok kedvelt tartózkodási helye volt a 11. században. E királyi központ mellett alapított prépostságot és káptalant Könyves Kálmán király testvére, Álmos herceg, aki a palotájának egy részét is a prépostság rendelkezésére bocsátotta. Az 1107-ben Szent Margit tiszteletére alapított dömösi prépostság felszentelésén - a Képes Krónika szerint - az öccsével folytonos trónviszályáról híres király, Könyves Kálmán is részt vett. Az építkezést Álmos fia, II. (Vak) Béla király fejezte be 1138-ban. A prépostság a középkor végéig működött annak ellenére, hogy először Károly Róbert akarta megszűntetni rossz állapota miatt és az óbudai prépostsággal kánonilag egyesíteni, majd Zsigmond király kívánta az épületegyüttest az olivetánus bencéseknek adni. Az épületegyüttes a török háborúk idején pusztult el, a 18. században köveit is széthordták. A prépostság romjai A hajdani kéttornyú, háromhajós, félköríves szentélyekkel záródó román stílusú templomnak, valamint a déli oldalán álló egykori királyi kastély, és a prépostság épületének napjainkra csak alapfalai maradtak meg. A templom megemelt szentélye alatti altemplom azonban fennmaradt viszonylagos épségben. A területen 1970-es években Gerevich László régész végzett ásatást. A rommaradványok és a korábban már múzeumokba szállított kőfaragványok lehetővé tették az altemplom hiteles helyreállítását. A szép, szürke kváderkövekből épített, félköríves szentélyű altemplom boltozatát két sorban elhelyezkedő oszlopok tartották. A középső oszlopoknak ugyan csak helyei, illetve talapzatai maradtak meg, ám a faloszlopok és díszesen faragott lábazataik jórészt megmaradtak. A kőfaragványok alapján bizonyos, hogy a Dömösön dolgozó építőműhely tagjai más - királyi és főúri - építkezéseken is dolgoztak. A Közép-Európában általánosan elterjedt építészeti dekoráció meglehetősen egységes stílusa jelenik meg a prépostság vaskos, tömbszerű oszlopfejezetein is, melyeken levéldíszek, állatábrázolások és szalagfonatos ornamentika is megfigyelhető. A felső-itáliai eredetű alakos fejezetek egyik jellegzetes példája a feltárások során előkerült hatalmas oszlopfő, amelyen egymással küzdő oroszlánok, nyulat elragadó sas és lovas vadász alakja van kifaragva. A faragványok finomabb, fejlettebb stílusából arra lehet következtetni, hogy II. Béla idején, 1138 táján készülhettek. Az altemplom rekonstrukciójával a Dunakanyar lenyűgöző műemléke vált megismerhetővé a nagyközönség számára, amely jelentős emléke az Árpád-kori építőművészetnek. A helyreállítást az Országos Műemléki Felügyelőség az 1980-as évek második felében végezte. Forrás:

Show more
Show less
Save Cancel Want to use bold, italic, links?

Comments (40)

« Previous12Next »
Alfredo Henriques on August 22, 2012

ó kompozíció, mint sok ez lenne Eszter

Mariana és Bianca jól vannak.

Ezen a héten otthon vagyok Mariana, mert a kollégium zárva van.

Boldog ünnepek EMESE Bolatom

Megölel, Alfredo

Tivadar Preisz on August 23, 2012

Zseniális!Kérem szépen!Pont annyit kukucskálhatunk amennyit a kedves Esztella fotós megenged:))!Sok puszi!-----a------Tivadar

Imréné Gyimesi on August 23, 2012

Alfredo Henriques

Obrigado, Alfredo.

Abraço, Eszter

Mihály Mondovics on August 23, 2012

Hú de különleges Eszter! Nagyon gratulálok és írigykedem!
Puszi, Misu :-)

Imréné Gyimesi on August 23, 2012

☂ Preisz Tiv@d@r ☂

Kukucska.... mindig az első alkalom jut eszembe, amikor csak ennyi jutott, de már akkor megkedveltem ezt a helyet.

Puszi, Esztella

Imréné Gyimesi on August 23, 2012

MM

Misu az biztos, hogy különleges!

Van is miért irigykedned, jó választás volt ide menni!

Puszi, Eszter

✿ܓGy㋡ngyi ✿ܓ on August 23, 2012

Ismét pazar nézőpontot találtál.

Nagyon TETSZIK

Üdv GY

Imréné Gyimesi on August 23, 2012

✿ܓGyöngyi ✿ܓ

Azt gondolom ezt mindenki megtalálja, egyetlen ablaka az altemplomnak.

Köszi, puszi, Eszter

Kovács JÁ on August 23, 2012

Ebből a blendéből mindenki láthatja, hogyan kell beállítani a fényképezőgépet..!

Tetszik

Üdv.: János

Imréné Gyimesi on August 24, 2012

Kovács J.

Köszönöm.

Ennek "blendének" köszönhető ez a sorozat.

Amikor legelőször itt jártam, itt tudtam csak bekukucskálni, és lenyűgözött a látvány. Tudtam, vissza kell jönnöm, azóta ezt többször is megtettem.

Üdvözöllek, Eszter

Buts Yuri on August 24, 2012

Very good composition. LIKE 8! Greetings from Ukraine! Yuri.

Imréné Gyimesi on August 25, 2012

Buts_YV

Dear Yuri!

I say thank you for the visit in my gallery. Best regards, from Budapest. Eszter

Szabó Mihály on August 25, 2012

Eszter kedves, a másik Misi is irigykedik... :-))

Péter Farsang on August 26, 2012

Eszter, ez királyi ötlet! Szépen bekeretezted a lényeget, ráadásul természetes kerettel! E kedvenceim között a helye. Puszillak, Péter

Imréné Gyimesi on August 26, 2012

Szabó Mihály/opticon

Köszönöm, hogy megnézted.

Üdvözöllek, Eszter

Imréné Gyimesi on August 26, 2012

Antoni F.

Antoni!

Me alegro de tu visita y amables palabras.

Saludos, Eszter

Imréné Gyimesi on August 26, 2012

Farsang Péter

Köszönöm Péter.

Ennek az ablaknyílásnak köszönhető, hogy már többször is láttam ezt a csodás altemplomot. Legelőször csak ezen tudtam bekukucskálni, lenyűgözött a látvány.

Puszillak, Eszter

Sonja Sofronić on August 26, 2012

Great shot.

LIKE

Greetings

Arpad Dudas on August 26, 2012

Különleges keret :-)

L+F

Üdv. Árpád

Imréné Gyimesi on August 27, 2012

sonjabgd

I say thank you for the visit in my gallery. Best regards, from Budapest. Eszter

« Previous12Next »

Sign in to comment.

Photo details

 • Uploaded on August 22, 2012
 • © All Rights Reserved
  by Imréné Gyimesi
  • Camera: Panasonic DMC-FZ28
  • Taken on 2012/08/05 13:01:51
  • Exposure: 0.020s (1/50)
  • Focal Length: 4.80mm
  • F/Stop: f/2.800
  • ISO Speed: ISO100
  • Exposure Bias: -0.33 EV
  • No flash

Groups