Alpesi sisakvirág (Aconitum napellus)

Not selected for Google Earth or Google Maps [?]

Alpesi ( havasi) sisakvirág (Aconitum napellus) (sisakvirág, Farkasölőfű, farkasfű, farkasgyökér, tetűfű)Az Aconitum napellus a homeopátia C-vitaminja, laikusok is gyakran használják.

Az Aconitum napellus, magyarul a Katika-sisakvirág a boglárkafélék csoportjába tartozik. Hegyi legelőkön, patakok mentén található, a Kárpátokban is honos és dísznövényként is ültetik.

A növény neve a görög akontion szóból származik, ami dárdát jelent. A Katika-sisakvirág mérgező nedvét régebben arra használták, hogy a dárdák és a nyilak hegyét belemártva megöljék vele a farkast vagy más vadállatokat. A növény nedve annyira mérgező, hogy ujjsérülésre csöppentve először végtagfájdalmakat, majd fulladásérzetet végül pedig ájulást okoz.

Az Aconitum napellus halálos mérget, az erősen toxikus aconitin alkaloidot tartalmaz, amelyet a gyógyászatban kis adagokban vagy külön eljárással preparált szerként alkalmazznak A XIX. században nagyon népszerű volt az akadémikus orvoslásban is a gyulladásos folyamatokat kísérő láz kontrollálásában.

A homeopátia nagy sikerrel alkamazza az Aconitum napellust, amely a különleges gyógyszerkészítési eljárás során toxicitását elveszti. Elsősorban a magas lázzal és akut gyulladással járó állapotok (légúti fertőzések, fülgyulladás vagy torokfájás) kezdeti szakaszában és sérülés utáni sokkban adható, de használható idegfájdalmak, zsibbadás, dermetség, szorongás, fejfájás, magas vérnyomás, szívburokfájdalom és szívkoszorúér-elégtelenség esetén is. ( Homeopátiás kisokos)

Show more
Show less
Save Cancel Want to use bold, italic, links?

Comments (6)

✿ܓ Gy㋡ngyi ✿ܓ on September 21, 2012

Szép fotó!

Szép virág!

ÜdV Gy

LIKE

Kránitz József on September 23, 2012

Nagyon vigyázz, ha ilyennel találkozol, még az érintése is mérgező lehet! Csak nézni szép! Üdv: K.J.

✿ܓ Gy㋡ngyi ✿ܓ on September 23, 2012

Azt hiszem az nem mostanában lenne :(((

Üdv GY

Ottó Németh on October 11, 2012

Józsi! Már csak azt nem tudom, hogy a farkast mennyi idő alatt tette ártalmatlanná? Azonnali hatott, vagy célszerű volt még szaladni? :))) A viccet félretéve: jól összefoglatad a tudnivalókat. L. Üdv: Ottó

Kránitz József on October 14, 2012

Szia Ottó! Örülök, hogy benéztél! Elég nehéz volt beazonosítani a növényt, hiszen csak magyar növényhatározóim vannak, így a neten kutatva sikerült megtalálni! Még szerencse , hogy nem szokásom leszakítani a virágokat, ennél nem lett volna jó vége! A farkasok ellen is valószínű, hogy hatásos volt, hiszen erről nevezték el. Amúgy meg nagyon szép virág, szép metálos a kék színe. Üdv: K.Józsi

Gabriel Avramovici on February 5, 2013

Like and Yellow Star!

Greetings,Gabi

Sign up to comment. Sign in if you already did it.

Photo details

 • Uploaded on September 20, 2012
 • © All Rights Reserved
  by Kránitz József
  • Camera: NIKON E8700
  • Taken on 2012/07/27 15:03:18
  • Exposure: 0.014s
  • Focal Length: 25.40mm
  • F/Stop: f/4.600
  • ISO Speed: ISO50
  • Exposure Bias: -0.70 EV
  • No flash

Groups