The entrance front of the former Esterhazy Castle / Esterházy-kastély

Selected for Google Maps and Google Earth

This castle was built from 1760-1765 but was later converted to the Classical style in 1823 based on the designs of Charles Moreau. Buildings associated with the castle: chapel, theatre and coach-house. The park is a protected natural site. Visitors are not allowed to enter the castle. From outside only on previous request. The park can be visited.


A magyar kastélyok sorában a legjelentősebbek közé tartozik a csákvári Esterházy-kastély. Architektúrája, komplexitása és nagysága miatt különleges helyet foglal el a magyar klasszicista kastélyok között. Először gróf Esterházy János a XVIII. század második felében építtetett Csákváron Kastélyt barokk stílusban Fellner Jakab és Gött Antal tervei alapján, az Esterházy hercegek tíz évvel korábban befejezett fertődi kastélya mintájára. A barokk épület a jelenlegi főszárnyból, a jelenlegi balszárnyból (mely korábban urasági ház volt) és egy különálló, mára már nem létező színházépületből állt. A kastély főbejárata a mostani kerti bejárat volt. 1800-ban a csákvári uradalmat és a hozzá tartozó kastélyt gróf Esterházy Miklós örökölte, aki a francia születésű Roisin Franciska márkinőt vette feleségül. Ettől kezdve az épület átalakítása klasszicista stílusban történt Le Fébre tervei alapján. A XIX. század elején több egymást követő földrengés volt, az utolsó 1814-ben gyakorlatilag romhalmazzá változtatta a kastélyt. Teljes, egységes stílusban történő újjáépítése 1816 végén indult meg Charles Moreau tervei alapján és 1824-re fejeződött be. A munkálatok irányítója Engel Ferenc volt. Az épület ekkor egészült ki a jelenlegi jobbszárnnyal, a jobb oldali mellékszárnyban épült kápolnával, illetve a már meglevő impozáns istállót a főszárnnyal összekötő színházépülettel. A kastélyt - kisebb nagyobb belső változtatásokkal - 1944-ig használta az Esterházy család. A II. világháborúban és utána Csákvár sem kerülhette el a magyar kastélysorsot; 1944-ben súlyosan megrongálódott, berendezéseit széthordták. Az 50-es évek végén külsejét eredeti állapotában állították helyre, de belsejét gyökeresen átalakították. A felújítási munkákat Rados Jenő irányította. A felújított épületben tüdőgyógyintézetet hoztak létre.

Show more
Show less
Save Cancel Want to use bold, italic, links?

Comments (101)

GyurIca on June 2

Dear Corey!

Thanks for visiting and it's a great pleasure for me to receive your appreciation and praise.

Friendly greetings,

GyurIca

Sign up to comment. Sign in if you already did it.

Photo details

  • Uploaded on September 21, 2012
  • © All Rights Reserved
    by GyurIca

Groups