Московски државни универзитет "М. В. Ломоносов" - Московский государственный университет имени М. В. Ломоносова

Selected for Google Maps and Google Earth

Московски државни универзитет М. В. Ломоносов (рус. Московский государственный университет имени М. В. Ломоносова) је највећи и најстарији универзитет у Русији, основан 1755. Према подацима из 2004. године, имао је 4000 запослених који су подучавали око 31000 студената и 7000 последипломаца. Тренутни ректор универзитета је професор математике Виктор Антонович Садовничи.

Овај универзитет основан је на иницијативу Ивана Ивановича Шувалова и Михаила Васиљевича Ломоносова наредбом руске царице Јелисавете Петровне 25. јануара (12. јануара по грегоријанском календару) 1755. године. Прва предавања одржана су 27. априла. 25. јануар се и данас прославља као Дан студената у Русији. Првобитно изграђен на Црвеном тргу, универзитет је Катарина Велика пребацила у садашњу неокласичну грађевину на другој страни улице Моховаја. Главна грађевина изграђена је између 1782. и 1793. самртнички бледим дизајном Матвеја Казакова, а реконструисана након Наполеоновог похода на Русију од стране Доменика Ђилардија.

Главне зграде универзитета у улици Моховаја, 1789. У 18. веку универзитет је био подељен на 3 одсека – филозофију, медицину и законодавство. Академија за будуће студенте била је припојена универзитету, све до њеног укидања 1812. године. 1779. Михаил Карасков је основао интернат за племиће (Благородный пансион), трансформисан у гимназију за руско племство 1830. године.

Универзитетска штампа, вођена Николајем Новиковом 1780-их издаје најпопуларније новине царске Русије - Московские Ведомости. 1905. унутар универзитета се оснива социјал-демократска организација, позивајући на збацивање цара и завођење републике у Русији. Царска влада је поново започела затварање универзитета. 1911. у знак протеста због увођења трупа на кампус и малтретирања одређених професора, 130 научника и професора је масовно дало оставке, укључујући и истакнуте као што су Николај Димитријевич Зелински, Пјотр Николајевич Лебедев и Сергеј Алексејевич Чаплигин. Такође је на хиљаде ученика избачено 1911.

Након Октобарске револуције 1917. године универзитет је отворен и за децу пролетеријата и сељака, а не само за припаднике буржоазије. У 1919. школарине су укинуте и изграђени су објекти за припремање деце радничке класе за пријемне испите. 1940. универзитет је преименован у част свог оснивача Михаила Васиљевича Ломоносова.

После 1991. основано је још 9 одсека. 1992. универзитету је додељен јединствени статус: финансиран је директно из буџета (заобилазећи Министарство просвете), што је универзитету дало значајан ниво независности.

Од 1953. већина факултета се налази на Врапчевим брдима, југоисточном делу Москве (1935.–1999.: Лењинове горе). Главну зграду дизајнирао је архитекта Лев Владимирович Рудњев. У послератној ери, Стаљин је наредио изградњу 7 огромних вишеспратних кула око града (”седам сестара”). Главна зграда Московског универзитета била је далеко највећа. Била је, такође, и највећа грађевина ван Њујорка на свету у то време, и остала је највиша у Европи све до 1988.

Главна кула Московског универзитета Централна кула са 36 спратова, висока 240 метара, била је опасана са 4 огромна крила за студентски смештај. Говори се да садржи 30 километара ходника и 5000 соба. Расположиви објекти унутар ове грађевине обухватају концертну салу, позориште, музеј, разне административне службе, библиотеку, базен, полицијску станицу, пошту, вешерницу, фризерски салон, банку, продавнице, кафетерије, склониште од бомби, итд. Заједно са анминистрацијом универзитета, четири главна одсека: Факултет за механику и математику, Геолошки факултет, Географски факултет и Факултет за лепе и примењене уметности су тренутно остали у главној згради. Звезда на врху куле је довољно велика да пружи мању собу са терасом; тешка је 12 тона. Фасаде грађевине украшене су џиновским сатовима, барометрима и термометрима, статуама, резбареним мотивима пшенице, совјетским грбовима итд. Стоји пред терасом са статуама мушког и женског студента који заједно оптимистично и самоуверено корачају у будућност. Док су Врапчија брда била на периферији града у време конструкције главне грађевине, сада су на пола пута између Кремља и градских граница. Неколико зграда и спортских објеката су касније додати главном кампусу, укључујући и једини специјализовани стадион за бејзбол у Русији. Тренутно се гради нова зграда за одсек друштвених наука, и огромна нова зграда је саграђена за библиотеку, која је друга у Русији по броју књига. Универзитет такође поседује неколико спаваоница изван кампуса у југозападном делу Москве.

Историјску зграду у улици Моховаја сада користи факултет за новинарство, факултет за психологију и институт за афричке и азијске студије.

Show more
Show less
Save Cancel Want to use bold, italic, links?

Comments (15)

vladanscekic on September 29, 2012

Шта друго рећи него ФАНТАСТИЧНА ! Видео сам сличну зграду само мањих димензија у Букурешту , нека од ових јој је сигурно била узор.

Newman1947 on September 30, 2012

Браво Станковићу! Прекрасна ноћна фотографија једне заиста занимљиве грађевине. Нисам стручњак за архитектуру али ми се ове "стаљинске готичке катедрале" баш свиђају....Л

Milan Stojanović on September 30, 2012

Prelep noćni snimak!

sonjabgd on September 30, 2012

Hvala carici Jelisaveti Petrovnoj.

YSL

Marjan Kustera on September 30, 2012

Lepota.....pa da crknu ,,neki,, - YSL,Kuki

МариЯ on October 1, 2012

Fantasticno!

Царица Јелисавета Петровна је оставила значајан траг у Русији у своје време, па се ето Соња и ја њој захваљујем.

Хвала за линк и исправку моје брзоплетости! :)))


Јесте лепота Куки,

:::::::::::

"Од 1953. већина факултета се налази на Врапчевим брдима, југоисточном делу Москве (1935.–1999.: Лењинове горе). Главну зграду дизајнирао је архитекта Лев Владимирович Рудњев. У послератној ери, Стаљин је наредио изградњу 7 огромних вишеспратних кула око града (”седам сестара”). Главна зграда Московског универзитета била је далеко највећа. Била је, такође, и највећа грађевина ван Њујорка на свету у то време, и остала је највиша у Европи све до 1988. Главна кула Московског универзитета Централна кула са 36 спратова, висока 240 метара, била је опасана са 4 огромна крила за студентски смештај. Говори се да садржи 30 километара ходника и 5000 соба. Расположиви објекти унутар ове грађевине обухватају концертну салу, позориште, музеј, разне административне службе, библиотеку, базен, полицијску станицу, пошту, вешерницу, фризерски салон, банку, продавнице, кафетерије, склониште од бомби, итд."

Dušan Railfan on October 4, 2012

YSL!

Darko Pavlović on October 5, 2012

Odlično...ma,fantastično.

L+F

Puno pozdrava.

Nadia Kushnir on October 5, 2012

Браво! Поздравляю! Наилучшие пожелания. Надя.

Snežana Davidović on October 5, 2012

Impozantno!!!! YSL
Želim ti lepu noć Stankoviću :)

dragansremac on October 13, 2012

Likes/14 + favorites/12

Tu gde je profesor Vladimir Gromiko, moj veliki prijatelj, jedan od načuvenijih profesora Lomonosova, njegova gospođa je pijanista u Boljšom a ćerka svira violinu u Milanskoj Skali. Uspešni ljudi i, kad god se sretnemo svaki minut ispunimo lepim druženjem. Njima u čast pišem ovaj komentar!

Бобан Армуш on October 26, 2012

Сјајно... могли су и више таквих да направе, а неку и код нас, па да нам остане бар нека лепа зграда из тог периода... YSL.

Ali Raza on December 13, 2013

Outstanding photo YSL Best wishes

Sign up to comment. Sign in if you already did it.

Photo details

 • Uploaded on September 29, 2012
 • Attribution-Noncommercial-No Derivative Works
  by Станковић Миломир
  • Camera: FUJIFILM FinePix HS10 HS11
  • Taken on 2012/07/22 22:16:16
  • Exposure: 5.000s
  • Focal Length: 6.00mm
  • F/Stop: f/5.600
  • ISO Speed: ISO100
  • Exposure Bias: 0.00 EV
  • No flash

Groups