Grote kerk

Selected for Google Maps and Google Earth

Voor Info over Vlaardingen zie LINK

De Grote Kerk is een kerkgebouw aan de Markt in Vlaardingen.

De geschiedenis gaat terug naar de 8e eeuw toen er op de markt een gebouwtje door priester Heribald geschonken werd aan de Angelsaksische missionaris Willibrord (later eerste bisschop van Utrecht).

In de 12e eeuw (rond 1156) werd de eerste stenen kerk op deze plek gesticht. De bouw werd grotendeels afgerond in de 14e eeuw. De toren werd omstreeks 1350 voltooid.

De kerk diende in eerste instantie als parochiekerk voor Vlaardingen, Vlaardingerambacht en Zouteveen en het hoofdaltaar was gewijd aan Johannes de Doper. Na de Reformatie (1572) kwam de kerk in handen van de calvinisten. In 1715 werd de toren met een verdieping verhoogd en werd de eenvoudige spits vervangen door de huidige. De toren is in 1744 voltooid door Daniel van Stolk. De Grote Kerk heeft een bijzonder orgel dat in 1763 door Pieter van Peteghem werd gebouwd voor de Bernardijner-abdij van Baudeloo te Gent. Dit orgel is in 1819 aangekocht.

De kerktoren heeft een carillon. In deze toren zat vroeger een wachter die uitkeek over het water. Wanneer een Vlaardingse logger in aantocht was, werd een bal op de toren gehesen als teken voor de reder. De wachter waarschuwde ook wanneer een Vlaardings vissersschip arriveerde met de vlag halfstok. Wanneer dat het geval was, dienden de vrouwen binnen te blijven totdat bekend was voor wie het slechte nieuws was bestemd.

In de periode 1966-1970 werd de kerk grondig gerestaureerd, waarbij de banken vervangen werden door houten stoelen met rieten zitting, om het geheel een oorspronkelijker en ruimtelijker indruk te geven. (Wikipedia)

Show more
Show less
Save Cancel Want to use bold, italic, links?

Comments (4)

Bram van Broekhoven on September 30, 2012

groot is tie zeker hij past er maar net op Like

Groeten, Bram

bdeh on October 1, 2012

Ik stond hier in het portaal van het nieuwe gedeelte van het stadhuis Bram. Even schuilen voor de regen. Bedankt, groeten Berend

M.Kranenborg-Torn on October 11, 2012

Hier wordt elk jaar ook de Geuzenpenning uitgereikt! Mooie herinnering voor me...Kom nog bij je terug moet nu weg.

Groetjes van Greetje

bdeh on October 11, 2012

Je hebt gelijk Greetje, links van de kerk staat het Geuzenmonument. Het regende echter, ik moet met beter weer nog eens een fotoshoot in Vlaardingen maken. Leuk dat er mooie herinneringen bij je opkomen, groeten Berend

Sign up to comment. Sign in if you already did it.

Photo details

 • Uploaded on September 30, 2012
 • © All Rights Reserved
  by bdeh
  • Camera: NIKON CORPORATION NIKON D80
  • Taken on 2012/09/24 15:34:01
  • Exposure: 0.010s (1/100)
  • Focal Length: 18.00mm
  • F/Stop: f/8.000
  • ISO Speed: ISO400
  • Exposure Bias: 0.33 EV
  • No flash

Groups