Спомен чесма на Палићу

Selected for Google Maps and Google Earth

Спомен чесма на Палићу се налази уз саму обалу језера, поред Велике терасе и Музичког павиљона. Изграђена је 1912. године, у част завршетка изградње објеката на Палићу и Градске куће у Суботици, по пројекту мађарских архитеката Марцела Комора и Јакаба Дежеле. Ради се о споменику културе у комбинацији барока и сецесије.

У Историјском архиву Суботицe пронађена су четири идејна решења спомен чесме. Град је обезбедио 3000 круна, те је као најповољнији извођач, радове извела каменорезачка радионица "Марвањипар" из Суботице. По жељи тадашњег градоначелника Кароља Бироа чесма је изведена од два базена, тролисне основе, спољашњи засађен цвећем, а унутрашњи виши, у којем тече вода из скулптура: сома, дивље патке и лиске.

Ове скулптуре су изведене у високом рељефу и постављене на централни монолит. У међупростору су нише са текстом о историјату Палића:

Језеро Палић први пут се спомиње у списима 1690 год. под именом "Палиго Палус".

Као лековито језеро помиње се 1823 год

Топло купатило саграђено је 1845 год

Парк и хотел "Тршчара" 1853 год

Стари хотел 1857 год

Првобитно су били исписани стихови познатог мађарског песника Дежеа Костолањија. У периоду између два светска рата, текст је измењен и сада је истоветан на ћириличном, латиничном и мађарском језику о историјату Палића.

Изнад ниша су исклесане главе девојака са расплетеним увојцима. На самом врху је постављена жардињера заобљених углова као и обли базени, уместо првобитно предвиђене скулптурe језерске сирене, али она никада није урађена, па је постављена ваза са цвећем.

Шездесетих година прошлог века чесма је измештена на локацију испред Женског купатила, а на место ње постављена скулптура "Крила" рад вајарке Ане Бешлић.

Године 1981. Међуопштински завод за заштиту споменика културе Суботица је извршио премештање Спомен чесме на првобитну локацију, а скулптура "Крила" је постављена на чело полуострва. Том приликом је на спомен чесми изведена нова водоинсталација, мања оштећења су рестаурирана, а главе птица су реконструисане у вештачком камену са затвореним кљуновима, због саме природе материјала.

Темељна рестаурација спомен чесме на Палићу извршена је 1995. године, када су се реконструисали недостајући делови, главе птица, а затим су скулптуре одливене у бронзу. Овога пута је природа материјала дозвољавала да се главе птица изведу са отвореним кљуновима, како се види на оригиналном цртежу Јакаба и Комора. Измена материјала за скулптуре, камена у бронзу, допринела је да се сачува аутентичност и да нова ликовна и естетска вредност буде заштићена од даљих оштећења.

Због своје естетске, уметничке, културне и историјске вредности, постала је незаобилазан детаљ на фотографијама туриста.

Show more
Show less
Save Cancel Want to use bold, italic, links?

Comments (65)

Станковић Миломир on September 14, 2013

Има се шта прочитати. Свиђа ми се ова твоја слика, баш ми је мекана. Још боље што није плаво небо у позадини неби била овако нежна.

ТАЈГА on September 14, 2013

Спремала сам својевремено тај текст за Википедију, па сам онда одустала, због једног силеџије, којих има тамо више комада, тако да сам се тада повукла и удаљила од те институције, на једно време. Није лако успети да се буквално сви Срби сложе, посебно не када пишу на истом језику, јер док једни чувају и писмо, други се својски труде да га униште максимално и праве се Енглези. Касније сам пак написала нешто о Деже Костолањију, страшно ме је занимало, ко ли је па сад тај чика.

Станковић Миломир on September 14, 2013

Ево једне моје сличице из 2005 када нисам ни знао да панорамио постоји.

Станковић Миломир on September 14, 2013

Па видим текст у фулу баш одрађен и штета што је завршио само овде.

Штета када се нађе неко да убије у човеку сав ентузијазам у раду и наведе га на одустајање од заиста корисног рада.

Đoka Ćutak on September 21, 2015

Izuzetno lep snimak. F/L. Pozdrav iz Srema, Đorđe

Sign up to comment. Sign in if you already did it.

Photo details

 • Uploaded on October 9, 2012
 • © All Rights Reserved
  by ТАЈГА
  • Camera: Canon EOS 400D DIGITAL
  • Taken on 2012/08/11 13:34:25
  • Exposure: 0.001s (1/1000)
  • Focal Length: 18.00mm
  • F/Stop: f/3.500
  • ISO Speed: ISO100
  • Exposure Bias: 0.00 EV
  • No flash

Groups