*Tolhuisje nabij Huizen...

Selected for Google Maps and Google Earth

Het wit gepleisterde tolhuis aan de Naarderstraat 201 stamt uit ca. 1840. Hierlangs reed de Gooische stoomtram, ook wel de Gooische moordenaar genoemd.

De Gooische Stoomtram (GS), sinds 1930 Gooische Tramweg-Maatschappij (GoTM), gevestigd te Amsterdam-Watergraafsmeer, onderhield een tramdienst van het Weesperpoortstation in Amsterdam naar Diemen, Muiden, Muiderberg, Naarden, Laren en Hilversum.

Aanleg: In 1874 was de Oosterspoorweg Amsterdam – Hilversum – Amersfoort / Utrecht tot stand gekomen, maar deze zorgde niet voor de bereikbaarheid van de meeste plaatsen in het Gooi. De Gooische Stoomtram werd op 17 december 1880 opgericht. Een van de initiatiefnemers was Jan Hamdorff die in Laren een hotel dreef. Hij hoopte door een betere verbinding op meer gasten. Het traject Amsterdam – Diemerbrug werd op 17 mei 1881 geopend, op 22 juli werd de dienst verlengd naar Muiderberg en op 20 augustus van dat jaar werd Naarden bereikt. Op 15 april 1882 werd de lijn verder verlengd naar Laren en Hilversum. Op dezelfde dag kwam ook de dienst Hilversum – Laren – Blaricum – Huizen in bedrijf. Met de tram werden zowel personen als goederen vervoerd. Ook was er een zijtak naar Muiderberg, voor Amsterdammers tot de sluiting van de Afsluitdijk (1932) een belangrijke badplaats aan de Zuiderzee.

Per 1 januari 1917 werd de in 1883 geopende lijn van Station Naarden-Bussum naar Huizen overgenomen van de Stoomtramweg Maatschappij Bussum - Huizen. Op 30 mei 1930 werd de Gooische Stoomtram omgedoopt in Gooische Tramweg-Maatschappij NV (GoTM). In 1944 volgde overname door de Nederlandsche Buurtspoorweg-Maatschappij (NBM).

De Gooische Moordenaar: In de volksmond werd de tram De Gooische Moordenaar genoemd, wegens de vele al dan niet dodelijke ongevallen die in de media breed werden uitgemeten. Zo ontspoorde rond 1925 de tram na aanrijding met een auto op de kruising van Brediusweg en de Amersfoortse straatweg in Bussum. In De Gooi- en Eemlander verscheen op 8 juli 1938 een verslag van een aanrijding die die ochtend had plaatsgevonden op het Erfgooiersplein in Hilversum tussen motorwagen 5 en een vrachtwagen die melk vervoerde.

Het grootste ongeval in de Nederlandse tramgeschiedenis vond plaats bij de Gooische Tram in 1927, toen twee stoomtrams op de Naarderstraat te Laren frontaal botsten met vier doden en talloze gewonden als gevolg. Hier het relaas:

De trambotsing bij Laren op 7 augustus 1927 De controleur te Muiderberg pleegde rond 12.00u. overleg met de chef te Laren inzake de kruising van tram 7A met tram 8. De controleur stelde voor deze kruising te laten plaatsvinden te Naarden waarna tram 7A zou kunnen doorrijden naar Laren. Deze kruising moest echter plaatsvinden aan de Hakkelaarsbrug. Door dit gesprek moet de controleur te Muiderberg hebben gedacht dat daarna tram 7A zou kunnen doorrijden naar Laren om aldaar te kruisen met tram 10. Bij aankomst te Hakkelaarsbrug werd de conducteur van tram 7A verzocht aan de telefoon te komen voor een gesprek met de chef te Laren. De chef deelde mee dat de kruising met tram 8, zoals eerder was afgesproken, te Hakkelaarsbrug zou plaatsvinden. Voor de kruising met tram 10 zou de conducteur te Naarden weer aan de telefoon moeten komen. Maar de conducteur stelde voor bij de Gooische Boer te bellen en daarmee ging de chef te Laren akkoord. Inmiddels was de leeg materieeltramtrein richting Amsterdam WP met de controleur uit Muiderberg bij de Hakkelaarsbrug aangekomen en liep tram 8 uit Laren naar Muiderberg ook binnen. Toen de conducteur van de telefoon kwam, hoorde hij de controleur tegen de machinist van tram 7A zeggen: "en nu door zonder kruising naar Laren". De conducteur heeft daarop gezegd dat hij bij de Gooische Boer aan de telefoon moest komen om contact op te nemen met de chef te Laren. De controleur antwoordde daarop dat dat onnodig was. Een fatale opmerking omdat in feite nu twee personen hadden bepaald waar op de enkelsporige lijn van Muiderberg naar Laren zou moeten worden gekruist. Te Gooische Boer had de conducteur van de extra tram 7A dus met de chef te Laren moeten telefoneren om toestemming te verkrijgen om het baanvak naar Laren te mogen berijden. Dan zou de conducteur hebben vernomen dat hij bij de halte Gooische Boer met zijn extra tram 7A zou moeten wachten om aldaar met tram 10 te kruisen. Dat is door de opmerking van de controleur van Muiderberg verzuimd met als gevolg dat twee trams, zij het met lage snelheid, frontaal op elkaar botsten. Bij dit ongeluk waren vier doden, zeven zwaar- en meerdere lichtgewonden te betreuren.

De tol werd opgeheven in 1930!

Show more
Show less
Save Cancel Want to use bold, italic, links?

Comments (16)

Ria Overbeeke on October 26, 2012

Wat een mooi huis! Fraai met die boom in herfstkleuren erbij!

Chris10 © on October 26, 2012

Hallo Ria. Dank voor je leuke berichtje bij deze 'verse' foto.

Ik was nog net niet klaar met de info. Vroeger reed hier de Gooische stoomtram voorlangs. En op oude foto's is te zien dat er toen al zowel links als rechts van de weg zo'n mooie beuk stond, pal naast het tolhuisje.

Groetjes, Christien.

Louisa H on October 26, 2012

Een heel mooi plaatje is het nu geworden Christien met de prachtige beuk in herfstkleur met het knappe huis.

Je vraagt je af hoe konden er toen ongelukken gebeuren er waren bijna geen auto's ,ik denk dat ze niet gewoon waren uit te kijken.

Like.

Groetjes,Louisa

Chris10 © on October 26, 2012

Dag Louisa. Bijzonder he, dat dat kon gebeuren. Er is een stukje bewaard gebleven zoals het vroeger in de krant stond. Zal ik dat erbij plaatsen? Wel interessant ook om te lezen. Momentje...

Dank voor je leuke berichtje ook. Je bent er snel bij... Groetjes, Christien.

Louisa H on October 26, 2012

Haha Christien,wat een uitleg,het zou nu een boekdagblad worden,ze hadden waarschijnlijk weinig anders te schrijven,ik vind het wel boeiend eventjes die tijd mee te maken al was het maar een jaar voor ik geboren werd

Avond groetjes nog. Louisa

Ivan Logvinov on October 27, 2012

Beautiful place and beautiful photo!
Like!
Best wishes from Russia!
Ivan.

M.Kranenborg-Torn on October 27, 2012

Wat een historie... en daar scheur je dan geregeld langs. Mooie opname, like.

Groetjes van Greetje

bdeh on October 27, 2012

Prachtig stulpje en MOOI vastgelegd Christien, daar wil ik wel tollen. Groeten Berend

ԁk‒cam on October 27, 2012

Nice colourful picture. *L'

Kind regards, Finn

borzoskata on October 28, 2012

Nagyon szép és hangulatos fotó!

Üdv:Kata

Teunis Haveman on October 30, 2012

Prachtig stukje Nederland in de herfst

G rTeunis

Bengeltje on October 31, 2012

Een plaatje.

like

Groeten,

Bengeltje

K@rin on November 10, 2012

Hallo Christien

wat frappant wij hebben ook een dergelijk tolhuisje hier in de buurt .. dacht eerst dat je daar geweest was ! :))

Prachtige sfeervolle foto , YSL .

groetjes Karin

Erik van den Ham on November 25, 2012

En in deze setting niet alleen een tolhuisje maar ook een Toll huisje zoals onze oosterburen zouden zeggen. Super mooi!

Groetjes, Erik

Erik van den Ham on November 25, 2012

Geweldig stukje historie heb je er weer bij gevonden al is het verhaal op zich natuurlijk minder fraai.

Chris10 © on December 18, 2012

Hey Annemarie, Louisa, Ivan, Greetje, Berend, Kata, Finn, Teunis, Bengeltje, K@rin en Erik. Leuk dat jullie hier bij het tolhuisje op bezoek kwamen en er heel leuke berichtjes met LIKE's en YS's achter lieten. Echt geweldig, waarvoor hartelijk dank.

Heel regelmatig kom ik langs dit tolhuisje en meestal is het er mooi. Maar tijdens de herfst springen de kleuren van de mooie beuk er toch wel echt uit!!

Ik zal jullie verklappen dat ik op die ochtend door de kaakchirurg van een pijnlijke kies verlost werd. de verdoving begon net uitgewerkt te raken en ben toen als een haas met mijn recepten naar de apotheek gegaan om het er daarna even van te nemen, alvorens weer terug te gaan naar mijn werk. Ik vond dat ik dat even verdiend had :-) Het was ook zulk prachtig weer..... De info heb ik er later bij gezocht, want het was me al bekend dat de Gooische Moordenaar daar in vroeger jaren langs gekomen moest zijn.

Ik ga nu jammer genoeg wel met één kies minder door het leven ;)

Groetjes, Christien.

Sign up to comment. Sign in if you already did it.

Photo details

 • Uploaded on October 26, 2012
 • © All Rights Reserved
  by Chris10 ©
  • Camera: SONY DSC-HX1
  • Taken on 2012/10/22 12:58:53
  • Exposure: 0.006s (1/160)
  • Focal Length: 7.60mm
  • F/Stop: f/4.000
  • ISO Speed: ISO125
  • Exposure Bias: -0.30 EV
  • No flash

Groups