Skylark, Alauda arvensis, Veldleeuwerik

Not selected for Google Earth or Google Maps [?]

2012-10-22; a day to the Zoo with my granddaughters during school holidays

Walking in the cage with domestic birds

De veldleeuwerik is een onopvallend gekleurde vogel, maar is makkelijk te herkennen aan de zang en de manier van vliegen. De vogel stijgt al zingend op tot grote hoogte, blijft dan cirkelend rondvliegen, om vervolgens weer naar beneden te vliegen, waarbij de laatste meters met gesloten vleugels vallend afgelegd worden. Ook in de vlucht worden de vleugels telkens even gesloten waardoor een typerende vlucht ontstaat. In de vlucht valt ook de witte achterrand van de vleugels op. De veldleeuwerik was vroeger een van de meest algemene broedvogels van Nederland. Hoewel de vogel plaatselijk nog zeer talrijk is, is de veldleeuwerik de laatste decennia sterk achteruit gegaan. De veldleeuwerik trekt in oktober en november massaal weg, en keert rond februari of maart weer terug. Een klein aantal vogels blijft echter ook overwinteren.

Show more
Show less
Save Cancel Want to use bold, italic, links?

Comments (4)

Louisa H on November 12, 2012

Is het niet erg Berend, dat men naar de zoo moet gaan om de Veldleeuwerik te bewonderen,het hoorde zo bij mijn kind zijn,als men op een zonnige dag naar de velden ging was je zeker er ene te ontmoeten die al zingend hoger en hoger in de lucht steeg tot het nog een stipje was,het hoorde zo bij de zomer,gelijk ik de Huiszwaluwen alle dagen op 3meter op een draad zag zitten ,,al tussen mijn 9 en 12jaar.

.Ik weet niet hoe oud je kleindochters zijn maar ben zeker dat je zal trachten hun de liefde voor de natuur bij te brengen.

Schrijf er waarschijnlijk wat te veel over, het is om dat ik de zo drastische achteruitgang heb mee gemaakt,en te veel schade in de natuur zal zich keren tegen onze kinderen en kleinkinderen.

Groetjes,Louisa

bdeh on November 13, 2012

Het is inderdaad erg dat er zoveel verschillende biotopen verdwijnen waardoor bepaalde insecten en vogels ook verdwijnen Louisa. Ook ik herinner mij nog goed dat er bij mijn Opa en Oma op het platte land, tientallen Zwaluwen op een rijtje op een draad zaten. Mooi gezicht met de staartjes tegen de blauwe hemel. Ook de Veldleeuwerik kon je goed horen en zien. Mijn kleindochters zijn 8,5 jaar en beginnen nu meer interesse in de natuur te tonen.

Ik vind het juist leuk dat je zo enthousiast over jouw natuurbelevenissen schrijft. Bedankt, groeten Berend

© BraCom (Bram) on November 14, 2012

een fijne en duidelijke reactie van Louisa, en ook ik kan me die dingen nog goed herinneren die jullie beschrijven, vooral de zang van deze vogel, schitterend Like

Groeten, Bram

bdeh on November 15, 2012

Veel natuur is verdwenen en komt misschien nooit meer terug Bram. Maar we hebben zo onze herinneringen en die pakt niemand ons af. Ik vind het heel leuk dat Louisa haar belevenissen met ons deelt. Bedankt, groeten Berend

Sign up to comment. Sign in if you already did it.

Photo taken in Rotterdam Zoo, 3041 JG Rotterdam, Netherlands

Photo details

 • Uploaded on November 12, 2012
 • © All Rights Reserved
  by bdeh
  • Camera: NIKON CORPORATION NIKON D80
  • Taken on 2012/10/22 15:33:20
  • Exposure: 0.003s (1/400)
  • Focal Length: 200.00mm
  • F/Stop: f/5.600
  • ISO Speed: ISO200
  • Exposure Bias: -0.33 EV
  • No flash

Groups