Bohemian Waxwing, Bombycilla garrulus, Pestvogel

Not selected for Google Earth or Google Maps [?]

2012-11-12; Each year birds on their way to the South stops in the Netherlands to rest and eat. This time a flock of about 50 Bohemian Waxwings took a rest not far from Maassluis. It was very misty but I managed to made some shots.

De Pestvogel is een vogel met het formaat van een lijster met opvallende kleuren. De naam "pestvogel" dateert uit de middeleeuwen, toen men dacht dat deze vogels de pest meenamen en de ziekte verspreidden.

In Nederland komt de vogel zo af en toe 's winters voor. Het is een invasiegast die soms in grote aantallen in Nederland overwintert. Aangezien de pestvogels uit het noorden komen, zijn ze veel zeldzamer in België. In het verleden stond de vogel als dwaalgast bekend; de laatste vijf jaar echter treft men hem elke winter in Nederland aan. Tijdens een invasie zijn ze te zien in steden en dorpen, vaak in de omgeving van bessendragende struiken zoals de meidoorn. Pestvogels zijn verre van schuw.

's Zomers leven pestvogels in het noorden van Scandinavië en in Siberië. Daar eten ze insecten en noten. In de winter stappen ze over op bessen van lijsterbes, meidoorn en mispel. Pestvogels bouwen hun nesten in berken of naaldbomen; ze bouwen het met mos. In de maanden mei-juni leggen pestvogels 4 tot 6 eieren.

Show more
Show less
Save Cancel Want to use bold, italic, links?

Comments (8)

bdeh on November 19, 2012

Men spreekt inderdaad van een invasie Anne, dat schijnt eens in de zoveel jaar voor te komen. Op Waarneming.nl zag ik dat men gisteren in een lange rij stond te fotograferen. Ik ben zelf ook nog 2 keer (donderdag en zaterdag) terug geweest om foto's te schieten. Prachtig gekleurde vogels met een mooie kuif en neit erg schuw, hoewel je toch merkte dat ze op hun hoede bleven. Bedankt, groeten Berend

els f-two on November 19, 2012

schitterend, wat een prachtvogel is dit, heel mooi samengebracht in deze collage! like

Bram van Broekhoven on November 19, 2012

prachtige collage Berend en mooie uitbreiding van je verzameling Like

Groeten, Bram

Louisa H on November 19, 2012

Mooie collage Berend,spijtig had je geen Zon,
dan waren zeker hun prachtige kleuren nog beter te zien geweest,hoorde dat ze wel talrijk zijn dit jaar,heb jij ook hun geluid gehoord zo een beetje lijk een belletje,Like.

Groetjes,Louisa

bdeh on November 20, 2012

Dank je Els, ik kon weer eens niet kiezen. Groeten Berend

bdeh on November 20, 2012

Dank je Bram, ik heb weer een vogel die ik graag wilde fotograferen voor de lens gehad. Ik ben nog twee keer terug gegaan en heb ook nog zonniger beelden kunnen maken. Maar die moet ik nog uitzoeken. Groeten Berend

sonjabgd on November 20, 2012

Very good,nice done.

LIKE

Greetings

bdeh on November 20, 2012

Hi sonjabgd, thank you for the compliments and like. Greetings Berend

Sign up to comment. Sign in if you already did it.

Photo details

  • Uploaded on November 18, 2012
  • © All Rights Reserved
    by bdeh
    • Camera: NIKON D7000
    • Taken on 2012/11/12 16:13:56

Groups