Bohemian Waxwing, Bombycilla garrulus, Pestvogel

Not selected for Google Earth or Google Maps [?]

2012-11-12; Each year birds on their way to the South stops in the Netherlands to rest and eat. This time a flock of about 50 Bohemian Waxwings took a rest not far from Maassluis. It was very misty but I managed to made some shots.

De Pestvogel is een vogel met het formaat van een lijster met opvallende kleuren. De naam "pestvogel" dateert uit de middeleeuwen, toen men dacht dat deze vogels de pest meenamen en de ziekte verspreidden.

In Nederland komt de vogel zo af en toe 's winters voor. Het is een invasiegast die soms in grote aantallen in Nederland overwintert. Aangezien de pestvogels uit het noorden komen, zijn ze veel zeldzamer in België. In het verleden stond de vogel als dwaalgast bekend; de laatste vijf jaar echter treft men hem elke winter in Nederland aan. Tijdens een invasie zijn ze te zien in steden en dorpen, vaak in de omgeving van bessendragende struiken zoals de meidoorn. Pestvogels zijn verre van schuw.

's Zomers leven pestvogels in het noorden van Scandinavië en in Siberië. Daar eten ze insecten en noten. In de winter stappen ze over op bessen van lijsterbes, meidoorn en mispel. Pestvogels bouwen hun nesten in berken of naaldbomen; ze bouwen het met mos. In de maanden mei-juni leggen pestvogels 4 tot 6 eieren.

Show more
Show less
Save Cancel Want to use bold, italic, links?

Comments (4)

els f-two on November 19, 2012

ook heel leuk tussen al die rode bessen, daar doen ze zich wel tegoed aan! like en nog een fijne avond, Berend!

Bram van Broekhoven on November 19, 2012

Barendrecht is erg populair sinds die pestvogels daar zitten Berend

zie overal foto's van deze prachtige vogels, mooi twee luik Like

Groeten, Bram

bdeh on November 20, 2012

Ze zaten in een boom en zo nu en dan vlogen ze naar deze lage struiken om van de bessen te snoepen Els. Maar zodra er een auto of fietser langskwam of als ze genoeg gegeten hadden gingen ze weer in een boom zitten. Bedankt, groeten Berend

bdeh on November 20, 2012

Het is er op sommige dagen behoorlijk druk met fotografen Bram. Het moet voor de bewoners een koddig gezicht zijn, al die mannen en vrouwen die met grote lenzen de vogels nalopen van boom naar boom. Bedankt, groeten Berend

Sign up to comment. Sign in if you already did it.

Photo details

  • Uploaded on November 18, 2012
  • © All Rights Reserved
    by bdeh
    • Camera: NIKON D7000
    • Taken on 2012/11/12 16:36:21

Groups