Ο ΚΑΤΑΡΑΚΤΗΣ ΤΟΥ ΛΕΙΒΑΔΙΤΗ - LIVADITIS WATERFALL

Selected for Google Maps and Google Earth

Καταρράκτης του Λειβαδίτη (ή Τραχωνίου)

Είναι ο μεγαλύτερος καταρράκτης των Βαλκανίων και προσεγγίζεται αρκετά εύκολα από την πόλη της Ξάνθης. Ο ενδιαφερόμενος δεν έχει παρά να ακολουθήσει το δρόμο για τη Σταυρούπολη και από εκεί με έντονη ανάβαση να κατευθυνθεί στο χωριό Λειβαδίτης, που βρίσκεται στα 1300 μέτρα υψόμετρο. Από την έξοδο του χωριού ξεκινά μονοπάτι με ανατολική κατεύθυνση το οποίο οδηγεί σε ένα από τα πολλά γεφύρια της περιοχής. Ο δασικός δρόμος μετά από 7 χλμ και με κατεύθυνση νοτιοανατολική φέρνει σε απόσταση 300 μ. από τον μνημειώδη καταρράκτη του Τραχωνίου (γνωστό και ως καταρράκτη του Λειβαδίτη). Για να φτάσει ο επισκέπτης στον καταρράκτη, θα χρειαστεί να πεζοπορήσει σε ένα ήπιο μονοπάτι, πνιγμένο στις οξιές, τα σφεντάμια, τους φράξους και τις φλαμουριές Φτάνοντας στον καταρράκτη το θέαμα είναι μοναδικό. Τα νερά πέφτουν κατακόρυφα από ύψος 60 περίπου μέτρων με τρομερό πάταγο, χαρίζοντας πλούσια βλάστηση στις σχισμές των βράχων. Η τοποθεσία φέρνει στο νου τις Ναϊάδες των αρχαίων μύθων και τις νεράιδες των λαϊκών παραμυθιών.

Η λαϊκή παράδοση αναφέρει πως στα νερά του Λειβαδίτη λούζονταν οι «καλοκυράδες» (νεράιδες), ενώ στις σπηλιές του ύφαιναν, σε πέτρινους αργαλειούς, το αραχνοΰφαντο νεραϊδόγνεμα. Εδώ χόρευαν στους διονυσιακούς ρυθμούς, οι Σάτυροι. Μέσα στα αρχέγονα αυτά δάση αντιλαλούσαν τα τραγούδια του Ορφέα, γιου της Μούσας Καλλιόπης και του θεού Απόλλωνα ο οποίος μάγευε με την κιθάρα του θεούς και τους ανθρώπους.

Το χειμώνα αρκετές φορές ο καταρράκτης παγώνει και τα αιωρούμενα κρύσταλλα σπάνε με εκκωφαντικό θόρυβο, όταν πιάσουν οι πρώτες ζεστές μέρες της άνοιξης. Γύρω από τον καταρράκτη υπάρχουν χώροι κατάλληλοι που βοηθούν τους επισκέπτες να απολαύσουν το θέαμα χωρίς κινδύνους.

Show more
Show less
Save Cancel Want to use bold, italic, links?

Comments (109)

Martin Krepelin on February 5, 2013

Like, greetings

poludziber on February 11, 2013

molto bella, like......ciao, Flavio

takis dimitrakakis on February 16, 2013

Πολύ όμορφα χρώματα. Αρέσει

(Δεν ξέρω αν το πρόσεξες, αλλά η GOOGLE το δείχνει στη Βουλγαρία).

Καλό σαββατοκύριακο. Τάκης

Kostia Semytskyi on February 27, 2013

Nice! Like 116. Greeting from Ukraine. Kostia

Cristina A on March 5, 2013

GRIGORISHermoso salto LIKE. Saludo cordial, Panal

Beautiful waterfall, beautiful picture! L

Volnei Almeida on June 6, 2013

Muito boa essa exposição longa da cachoeira. Ficou perfeita. LIKE 119. Estou lhe adicionando como fotografo favorito. Abraços, Volnei Almeida - RJ Brasil.

Volnei Almeida on June 6, 2013

F 55.

Shain Paiment on July 16, 2013

Beautiful waterfall F+L

Sign up to comment. Sign in if you already did it.

Photo details

  • Uploaded on November 21, 2012
  • © All Rights Reserved
    by Koutoudis Grigoris

Groups