Panoramio is closing. Learn how to back up your data.

*Self made Cairn ;)

Heerlijk een half uurtje aan het bouwen geweest om dit Steenmannetje te creëren. Hier niet bedoeld als richtingaanwijzer, maar gewoon voor de fun... Hij was minstens anderhalve meter alvorens ie omviel.

Een steenmannetje of steenman (ook wel aangeduid met het Engelse cairn) is een stapel van (natuur)steen. Steenmannetjes komen wereldwijd voor. Vaak in conische vorm, zoals een kegel, maar er komen ook andere vormen voor.

Een steenmannetje wordt wel gebruikt om een pad of de top van een heuvel te markeren. In het verleden zouden reizigers die onherbergzame gebieden doorkruisten, de gewoonte hebben gehad om onderweg stenen op te rapen en toe te voegen aan het eerstkomende steenmannetje dat ze tegenkwamen. Vooral in het mistige klimaat van Engeland, Schotland, Wales of de toendra's in Scandinavië waar paden niet of nauwelijks zijn te herkennen zijn deze steenmannetjes bijzonder nuttig om de weg te kunnen vinden. Men loopt van het ene steenmannetje naar het volgende (zichtbare) steenmannetje. Ook in bergachtige gebieden worden steenmannetjes veel gebruikt.

De huidige traditie vindt zijn oorsprong in de bronstijd. Men had de gewoonte om doodskisten (of een urn of beenderen) in een steenmannetje te bergen, zodat de kisten een opvallende positie kregen, vaak op een grote hoogte boven het dorp waar de overledene had gewoond.

In IJsland ziet men ook vaak gestapelde stenen. Hier zijn het echter de woningen van elfen.

Ook in Canada is het een gangbaar object (inuksuk, meervoud: inuksuit), en in 2010 was het dan ook het logo voor de Olympische Spelen van Vancouver. Een inuksuk is een richtingaanwijzer of mijlpaal, gemaakt van een stapel stenen die wordt gebruikt door Inuit uit het Canadese noordpoolgebied. De inuksuit spelen een belangrijke rol bij het navigeren over de toendra. Inuksuit variëren in vorm en afmetingen en vervullen een veelvoud aan functies. Het zijn symbolen met diepe wortels in de Inuitcultuur. Ze kunnen worden gebruikt voor navigatie, als een referentiepunt, een marker voor reisroutes en/of visplaatsen, jachtgebieden, plaatsen van verering, bij drijfhekken gebruikt in de jacht of als een voedselopslagplaats.

Show more
Show less

Photo details

 • Uploaded on November 24, 2012
 • © All Rights Reserved
  by Chris10 ©
  • Camera: SONY DSC-HX1
  • Taken on 2012/11/22 09:57:03
  • Exposure: 0.001s (1/2000)
  • Focal Length: 10.20mm
  • F/Stop: f/4.000
  • ISO Speed: ISO125
  • Exposure Bias: -0.30 EV
  • No flash