Μοναδικοί αντικατοπτρισμοί των κίτρινων φύλλων της οξιάς στα ήρεμα νερά των αλπικών λιμνών Μουτσάλια στο Γράμμο

Selected for Google Maps and Google Earth

Παίρνουμε τον κεντρικό δρόμο που έρχεται στην Αετομηλίτσα (παλιά Ντένισκο). Μετά από 500 μ. συναντάμε καλό χώρο κατασκήνωσης σε εκκλησία με πηγή απέναντι. Συνεχίζουμε στο δρόμο και σε 500 μ. περνάμε γέφυρα. 200 μ. μετά τη γέφυρα αφήνουμε το δρόμο και αρχίζουμε να ανηφορίζουμε σε μονοπάτι που κινείται (Α) μέσα στο δάσος. Βγαίνουμε σε γυμνά όπου συναντούμε δρόμο του οποίου διασχίζουμε κάθετα τις φουρκέτες. Συνεχίζουμε στο γυμνό και ξαναμπαίνουμε στο δάσος. Συναντούμε πηγή και βγαίνουμε οριστικά από το δάσος λίγο κάτω από τα 1900 μ. Είμαστε ακριβώς κάτω από την Πάνω Αρένα. Ανεβαίνουμε χύμα στη πλαγιά απέναντί μας, περνάμε ανάμεσα στα βράχια και καταλήγουμε στη κορυφή (2196 μ.).

Για να ανέβουμε από την Αετομηλίτσα στη Πάνω Αρένα υπάρχει και εναλλακτική διαδρομή ή οποία περιγράφεται χωριστά.

Κατεβαίνουμε από την άλλη μεριά της κορυφής (Α), ελισσόμενοι για να αποφύγουμε τα βράχια. Κατευθυνόμαστε στο δάσος, συναντάμε πηγή και φτάνουμε στη λίμνη Μουτσάλια (1740 μ.). Στη λίμνη φτάνει δρόμος που τον ακολουθούμε (Ν) (με μικροκοψίματα) μέχρι το διάσελο με την Κάτω Αρένα, όπου ο δρόμος αρχίζει να κατηφορίζει προς Αετομηλίτσα. Εκεί αφήνουμε το δρόμο και αρχίζουμε να ανηφορίζουμε (Ν) πάνω στη κορυφογραμμή της Κάτω Αρένας. Η καταγραμμένη διαδρομή δεν ανεβαίνει στη κορυφή της Κάτω Αρένας (2089 μ.). Πριν κατηφορίσουμε προς το διάσελο κάτω από τη κορυφή, στρεφόμαστε αριστερά (Α) και ελισσόμενοι ανάμεσα στα βράχια καταλήγουμε από απότομο λούκι στο μεγάλο λιβάδι που φαίνεται κάτω μας όπου βρίσκεται κρυμμένη λιμνούλα. Στο λιβάδι και τη λίμνη ίσως είναι ευκολότερο να φτάσει κανείς κατηφορίζοντας από το διάσελο πριν τη κορυφή.

Σε όλο το μήκος της διαδρομής στις Αρένες, τα σημάδια του εμφύλιου είναι ολοφάνερα. Παντού συναντάς οχυρά και βρίσκεις υπολείμματα πυρομαχικών. Μια ανάβαση στον Γράμμο γίνεται, θες δε θες, κάτι παραπάνω από μια απλή εξόρμηση στο βουνό.

Show more
Show less
Save Cancel Want to use bold, italic, links?

Comments (107)

Καλό Πάσχα και σε εσένα Φώτη Όσο για τη φωτογραφία αυτή είναι παραμυθένια. Υπέροχη και κάπου εκεί μέσα λες να στεγάσω τα όνειρα μου ...ίσος... Φυσικά σωστό time σύλληψης Εύγε.... Θα έπρεπε να σχολιάσω και άλλες φωτογραφίες σου αλλά θα έγραφα βιβλίο για πολλές από αυτές. Συνέχισε να αναζητάς και να αναρριχάσαι στις κορυφογραμμές και στα λαγκάδια και να μας χαρίζεις όμορφα στιγμιότυπα των διαδρομών σου

Φωτη ειναι Πανεμορφη !!! Ονειρικη !!! Μπραβο φιλε !!! Εχει ολες τις διαβαθμισεις των χρωματων !!!

ΦΩΤΑΚΟΣ on June 3, 2013

Πολλά ευχαριστώ Παναγιώτη για το υπέροχο ποιητικό σου σχόλιο, είναι μέσα στις καλύτερές μου η συγκεκριμένη φωτογραφία, τη λατρεύω!!! Την καλημέρα μου!!!

Guizel J.c on June 13, 2013

Very beautiful picture

LIKE

Cheers-J.C

ΦΩΤΑΚΟΣ on June 13, 2013

Guizel thank you very much my friend for your kind comments and your Like57!!! My best wishes from Greece, Fotis

Francisco Jose Rios on June 13, 2013

Congratulations.....Fotis.......Impressive photographic work.Wonderful framing,reflections and clearness.Spectacular lighting and colors.Friendly greetings Fran....Favorite and loke.

ΦΩΤΑΚΟΣ on June 13, 2013

My good friend Francisco, I'm very proud about your very kind comments, your Like58 and your YS17!!! Kind regards from Greece to Valencia!!!

Sign up to comment. Sign in if you already did it.

Photo details

 • Uploaded on December 1, 2012
 • © All Rights Reserved
  by ΦΩΤΑΚΟΣ
  • Camera: Panasonic DMC-FS18
  • Taken on 2012/10/21 13:42:56
  • Exposure: 0.003s (1/400)
  • Focal Length: 5.00mm
  • F/Stop: f/3.100
  • ISO Speed: ISO100
  • Exposure Bias: 0.00 EV
  • No flash

Groups