*Impression Teylers Museum, Haarlem

Not selected for Google Earth or Google Maps [?]

Het Teylers Museum is genoemd naar Pieter Teyler van der Hulst (1702- 1778), een vermogende Haarlemse zijdefabrikant en bankier. Levend in de tijd van de Verlichting had hij grote belangstelling voor kunst en wetenschap. Vanuit de gedachte dat kennis de mensheid kon verrijken, legde hij op beide terreinen verzamelingen aan. In zijn testament bepaalde hij dat zijn vermogen moest worden ondergebracht in een stichting die onder meer de bevordering van kunst en wetenschap tot doel had.

De uitvoerders van Teylers testament besloten het eerste museum van Nederland te bouwen waarin voorwerpen van kunst en wetenschap verenigd zouden worden. De boeken dienden voor studie, de natuurkundige instrumenten werden gebruikt voor demonstraties, terwijl over de tekeningen werd gediscussieerd tijdens kunstbeschouwingen. Fossielen en mineralen speelden een rol bij de openbare lessen.

Achter Teylers woning in de Damstraat werd een ‘boek- en konstzael' gebouwd. Deze Ovale Zaal werd in 1784 opengesteld voor bezoekers en is sindsdien vrijwel onveranderd gebleven. Teylers Museum is hiermee het eerste museum van Nederland, dat vanaf 1784 onafgebroken voor het publiek is opengesteld en waar de collecties in hun authentieke samenhang te zien zijn.

Het gebouwencomplex van Teylers Museum beslaat meer dan 200 jaar bouwgeschiedenis. Pieter Teyler van der Hulst, naar wie het museum genoemd is, woonde in het huis aan de Damstraat 21. Na zijn dood werd achter het woonhuis in 1784 de Ovale Zaal voor publiek geopend. Vijftig jaar later vonden de eerste uitbreidingen voor de bibliotheek en kunstverzamelingen plaats. Bij het eerste eeuwfeest in 1878 besloot men tot de bouw van een nieuwe entree aan het Spaarne en de twee fossielenzalen en instrumentenzaal, nu de eerste zalen van het museum. Ruim honderd jaar later was Teylers Museum weer aan uitbreiding toe. In 1996 werd nieuwe vleugel geopend met een grote tentoonstellingszaal, een educatief paviljoen en een museumcafé. In 2002 werd Teylers Museums Masterplan voltooid met de opening van een multimediaruimte Zaal i, een nieuwe museumwinkel Kunst & Natuur en een vernieuwde entreehal.

Show more
Show less
Save Cancel Want to use bold, italic, links?

Comments (10)

M.Kranenborg-Torn on December 12, 2012

Weer een knap verzorgde collage C10, elke foto de meite waard om even in het groot te bekijken...Like

Groetjes van Greetje

bdeh on December 13, 2012

Ik kan het niet beter verwoorden dan Greetje Christien, dus zeg ik MOOI. Groeten Berend

Chris10 © on December 13, 2012

Dank Greetje en Berend voor de MOOIe complimenten. Ik wilde jullie toch iets meer van het museum mee geven als de eerste foto alleen, vandaar deze collage. Hier is ook duidelijk op te zien hoe moeilijk was om dat schitterende hek te ontwijken om de eerste foto in het rijtje van 3 te kunnen maken.

Groet, Christien.

Ria Overbeeke on December 13, 2012

Dat is een mooi museum! Je foto's geven een goed beeld!

Chris10 © on December 13, 2012

Bedankt Dina en Ria voor jullie leuke complimenten.

Groetjes, Christien.

Jan van Aartsen on December 16, 2012

Een pracht Impressie van dit prachtige museum Christien, allemaal fraaie opnamen! Mooi en Fav.

Groetjes,
Jan

ko hummel on December 17, 2012

Een mooie collage van dit museum. Goed dat je daar nu binnen bent geweest. Ook leuk dat je de Leidsche flessen er bij op gezet hebt. Die electriceermachine is wereldberoemd

Ko

Chris10 © on December 23, 2012

Bedankt Jan en Ko voor de erg aardige complimenten met LIKE en YSS. Wowwwwwwwwwwww...

Groetjes, Christien.

Erik van den Ham on January 4, 2013

Prachtig museum is het he, alleen het fraaie gebouw is al meer dan de moeite waard. En zelfs de vloer zorgt nog voor een leuk raadsel. Ga er zeker nog eens kijken mocht ik er weer in de buurt komen. Haarlem staat toch ook nog op mijn lijstje met te verkennen steden. Leuk al dit fraais zo samengevat in deze collage.

Groetjes, Erik

Chris10 © on January 6, 2013

Ik moest steeds aan jouw raadsel denken Erik toen ik over die roosters liep. Het is zeker een erg fraai museum. De permanente museumstukken hebben we nu niet zo veel aandacht aan kunnen besteden, maar ook die zijn een bezoek meer dan waard. Heb der maar weer eens een collage van gebakken, dan weet je in één 'zicht' hoe het er ongeveer uit ziet ;)

De stad is ook erg fotogeniek vind ik. Ben er al enkele keren geweest.

Dag hè, Christien.

Sign up to comment. Sign in if you already did it.

Photo taken in Centrum, Haarlem, Netherlands
Teylers Museum

This photo was taken indoors

Photo details

  • Uploaded on December 12, 2012
  • © All Rights Reserved
    by Chris10 ©
    • Taken on 2012/12/12 12:19:25

Groups