Panoramio is closing. Learn how to back up your data.

*The School of Athens (Rafaël: 1483-1520), Teylers Museum, Haarlem

De School van Athene (English version) is een schildering van Rafaël Santi die te vinden is in de Stanza della Segnatura in de Vaticaanse musea in Rome, Italië.

De School van Athene, of Scuola di Atene in het Italiaans, is een van de beroemdste schilderijen van de Italiaanse Renaissance schilder Rafaël. Het is geschilderd tussen 1509 en 1510 in het Apostolisch Paleis in het Vaticaan. De Stanza della Segnatura was de eerste van de kamers die moest worden ingericht, en de school van Athene is het tweede daar voltooide schilderij, na La Disputa, op de tegenoverliggende muur. Het schilderij is lang gezien als "een meesterwerk van Rafaël en de perfecte belichaming van de klassieke geest van de Hoge Renaissance."

Het beeldt het rationele ware uit, oftewel de Filosofie. De School van Athene is een duidelijk voorbeeld van de tijdgeest waarin Raffaël leefde: de Renaissance. In deze periode herleefde de belangstelling voor de Klassieke Oudheid, niet alleen de kunst werd weer gewaardeerd, maar ook de klassieke ideeën werden weer geapprecieerd. Een verwijzing naar de klassieken zijn de beelden op de achtergrond, de rechter beeldt Apollo uit, te herkennen aan zijn harp, en de linker stelt Minerva voor, die herkenbaar is door haar wapenuitrusting.

De achtergrond zou je kunnen zien als een filosofenschool of Agora, waar beroemde Griekse filosofen en geleerden, zoals Aristoteles, Plato en Socrates, staan in groepjes te praten. Als je links onderinkijkt, tref je daar Pythagoras aan terwijl hij een boek schrijft. De man die met zijn arm op een blok marmer rust is waarschijnlijk Heraclitus, een vroege Griekse filosoof, vroeger werd gedacht dat dit een portret van Michelangelo was, door de houding van de man: hij wordt afgebeeld als een serieus, nadenkend persoon.

Dit is een kenmerk van De School van Athene, dat elk personage herkend kan worden aan zijn houding, uiterlijk of attributen. In het geval van Heraclitus gaat dit ook op, hij wordt meestal met een soort van pen in zijn hand afgebeeld.

Als je helemaal aan de rechterkant van het fresco kijkt, zie je twee hoofden een naast de pilaar, dit zijn Rafaël en zijn eerste leermeester Perugino. In het midden van de schildering zijn Plato (links) en Aristoteles te zien, de eerste symboliseert de speculatieve filosofie, dit wordt benadrukt door dat hij naar boven wijst, naar het spirituele, het bovennatuurlijke. De tweede wijst juist naar de aarde, als bron voor alle wetenschappelijk kennis. Ook de boeken die ze in handen hebben verwijzen hiernaar. Plato heeft zijn Timaios in zijn hand, waarin hij zijn gedachten over de oorsprong en de schepper van de kosmos uiteenzet, terwijl Aristoteles zijn Ethica in de hand houdt, dat over het juiste gedrag van mensen gaat. Links van hen staat Socrates, die houdt vier vingers op. Zij symboliseren de vier stadia die men moet doorlopen om een filosofisch gesprek te voeren, geometrie, astronomie, aritmetica en stereometrie. Ook de vier treden van de trap verwijzen hiernaar.

Show more
Show less

Photo details

 • Uploaded on December 12, 2012
 • Attribution
  by Chris10 ©
  • Camera: SONY DSC-HX1
  • Taken on 2012/11/27 12:30:07
  • Exposure: 0.200s (1/5)
  • Focal Length: 5.00mm
  • F/Stop: f/2.800
  • ISO Speed: ISO125
  • Exposure Bias: 0.00 EV
  • No flash