Snow Bunting, Plectrophenax nivalis, Sneeuwgors

Selected for Google Maps and Google Earth

2012-12-15; looking for birds with the nature society KNNV, at Kwade Hoek.

Kwade Hoek is een dynamisch getijdengebied. Het werd vroeger ’de kwaaien hoek’ genoemd vanwege de verraderlijke stroming. Nog steeds is de zee de baas in de Kwade Hoek. Gelukkig is het natuurgebied bij de Deltawerken buitendijks gebleven. Vooral in de winter stroomt het zoute water via geulen en kreken ver het gebied in. Grote stukken land komen onder water te staan. Wind, water en getij brengen het landschap voortdurend in beweging.

Aan de noordoostkant liggen slikken, schorren en kreken waar zoutminnende planten als lamsoor en echt lepelblad groeien. Hier broeden grutto, kluut en tureluur.

In het zomerkleed is het mannetje van de Sneeuwgors een opvallende vogel en met geen enkele andere soort te verwarren. In het winterkleed wordt het verenkleed bruiner en zijn zowel het mannetje als het vrouwtje het beste te herkennen aan de witte kop met de oranjebruine wangen en kruin. Het witte vleugelveld is het gehele jaar aanwezig en is vooral in de vlucht goed zichtbaar. Maar weinig zangvogels broeden zo ver naar het noorden als de Sneeuwgors. Het belangrijkste broedgebied in Europa loopt langs de kust van Scandinavië en Rusland, maar ook op IJsland bevindt zich een broedpopulatie. De meeste Sneeuwgorzen overwinteren langs de kusten van de Oostzee. Kleinere aantallen overwinteren langs de Noordzee, waaronder ook de Nederlandse kusten.

Show more
Show less
Save Cancel Want to use bold, italic, links?

Comments (4)

Bram van Broekhoven on December 24, 2012

prachtige wel veel gras en een heel klein beetje vogel :-) Like

Prettige Kerstdagen en Gelukkig Nieuwjaar 2013

Groeten, Bram

bdeh on December 24, 2012

Je hebt totaal geen schuilmogelijkheden daar op de Kwade Hoek Bram, dus de vogels zien je al vlug en vertrekken direct. Ik kon dus alleen plaatjes van veraf schieten. Lastig trouwens met de storm en op de ongelijke zandverstuivingen. Dank je, groeten Berend

Panos T. Mourlas on December 24, 2012

Great picture, wonderful view !!!

Like !!!.

Greetings from Greece!

Panos

bdeh on December 24, 2012

Thank you Panos. Greetings Berend

Sign up to comment. Sign in if you already did it.

Photo taken in Stellingweg 1, 3252 LS Goedereede, Netherlands

Photo details

 • Uploaded on December 22, 2012
 • © All Rights Reserved
  by bdeh
  • Camera: NIKON CORPORATION NIKON D7000
  • Taken on 2012/12/15 12:35:18
  • Exposure: 0.002s (1/640)
  • Focal Length: 600.00mm
  • F/Stop: f/7.100
  • ISO Speed: ISO400
  • Exposure Bias: -0.33 EV
  • No flash

Groups