Panoramio is closing. Learn how to back up your data.

Horned Lark, Eremophila alpestris, Strandleeuwerik

Not selected for Google Earth or Google Maps [?]

2012-12-15; looking for birds with the nature society KNNV, at Kwade Hoek.

Kwade Hoek is een dynamisch getijdengebied. Het werd vroeger ’de kwaaien hoek’ genoemd vanwege de verraderlijke stroming. Nog steeds is de zee de baas in de Kwade Hoek. Gelukkig is het natuurgebied bij de Deltawerken buitendijks gebleven. Vooral in de winter stroomt het zoute water via geulen en kreken ver het gebied in. Grote stukken land komen onder water te staan. Wind, water en getij brengen het landschap voortdurend in beweging.

Aan de noordoostkant liggen slikken, schorren en kreken waar zoutminnende planten als lamsoor en echt lepelblad groeien. Hier broeden grutto, kluut en tureluur.

Door de opvallende koptekening met gele en zwarte delen is de Strandleeuwerik duidelijk herkenbaar. De vogel is in Nederland vooral te zien in het winterkleed, waarbij de koptekening minder duidelijk te zien is. Naast planten en zaden vormen insecten het belangrijkste voedsel van de Strandleeuwerik. De vogel besluipt de insecten door onopvallend over de grond te kruipen. Strandleeuweriken broeden in weidegebieden in de bergachtige streken van Scandinavië en overwinteren langs de kusten van de Oostzee en de Noordzee. In tegenstelling tot de meeste andere leeuweriken komt de Strandleeuwerik niet voor in het binnenland.

Show more
Show less
Save Cancel Want to use bold, italic, links?

Comments (11)

M.Kranenborg-Torn on December 22, 2012

Hij heeft je goed in de gaten Berend, wat een alert vogeltje, like.

Groetjes van Greetje

Chris10 © on December 22, 2012

Ook hier weer een prachtig vogeltje met geel koppie Berend. Hij maakt een heel schel geluid, hoorde ik net, want vaak zoek ik ff zijn zang erbij ;)

Zie je ons nog lopen daar Greetje? Daar zagen we de Zomertortel aan het begin van onze wandeling!

Groetjes, Christien.

bdeh on December 23, 2012

Inderdaad Greetje, het was onmogelijk om dichterbij ze te komen. Dat is altijd als ze in een groep(je) zitten. Zodra er 1 opvliegt, volgt de rest ook. Bedankt, groeten Berend

bdeh on December 23, 2012

Van vogels die ik nog niet eerder gezien heb Christien zoek ik ook altijd het geluid op. In de KNNV zitten leden (M/V) die alle NL vogels aan het geluid herkennen. Dat lukt mij nog lang niet, maar die mensen zijn vaak al tientallen jaren bezig. Bedankt, groeten Berend

Bram van Broekhoven on December 24, 2012

Hoe weet je ze toch steeds te vinden Berend

Ik kom daar ook regelmatig maar zie nooit een vogeltje daar

Ik loop dan zeker met oogkleppen op Like

Prettige Kerstdagen en Gelukkig Nieuwjaar 2013

Groeten, Bram

bdeh on December 24, 2012

Ik was met een groepje (leden) van de KNNV en van tevoren hadden we op Waarneming.nl gekeken wat er zoal gezien was op de plekken waar wij in de buurt kwamen Bram. We waren dan ook niet de enige vogelaars daar. Verder zie ik alles wat rondvliegt en er waren diverse leden die elk vogelgeluid weten thuis te brengen. Bedankt, groeten Berend

Panos T. Mourlas on December 24, 2012

Very beautiful composition!!!

LIKE !!!

Best regards from Greece!!!

Panos

bdeh on December 24, 2012

Thank you so much Panos. Greetings Berend

Louisa H on December 26, 2012

Wauw Berend, ik denk dat ik die nog nooit gezien heb,anders niet makkelijk te vergeten,ik denk dat ik eens moet gaan vragen of er verschuivingen zijn gebeurd tegenover 30a40jaar geleden van vogel waarnemingen,,,, de vogel geluiden had ik redelijk goed onder de knie en dat is erg handig als het mistig is of als je ze niet ziet,en dat is nu zo frustrerend met mijn hoor apparaat lukt mij dat niet meer.

Groetjes,Louisa

bdeh on December 27, 2012

WAUW!!!, dat dacht ik ook Louisa toen ik ze zag zitten. Jammer genoeg kon ik niet dichterbij komen zonder ze te verstoren. Ik herken maar een paar vogels aan hun geluid, maar in de groep van de KNNV zitten mannen en vrouwen die alle geluiden van vogels herkennen.

Ik heb deze info gevonden op de site Vogelbescherming.nl;

Strandleeuweriken overwinteren in Nederland met de hoogste aantallen in november/december waarna ze geleidelijk afnemen tot aan april. Het aantal vogels in Nederland is in de laatste jaren van afgelopen eeuw wat toegenomen, waarschijnlijk als gevolg van veranderingen van de Duitse kwelders in de Waddenzee. Dit is tegen de populatie ontwikkeling van de in Scandinavië broedende vogels in, deze populatie gaat achteruit. Het aantal vogels in Nederland wordt op enkele 100-en vogels geschat, met op het hoogtepunt zo'n 1000 vogels.

Het klopt dus dat er nu iets vaker Strandleeuweriken te zien zijn, groeten Berend en nog bedankt

bdeh on December 27, 2012

Dank je J/W, ik had ze ook nog niet eerder gezien. Groeten Berend

Sign in to comment.

Photo details

  • Uploaded on December 22, 2012
  • © All Rights Reserved
    by bdeh
    • Camera: NIKON CORPORATION NIKON D7000
    • Taken on 2012/12/15 12:46:35

Groups