Drents Heideschaap

Not selected for Google Earth or Google Maps [?]

Comments (6)

Erik van den Ham on March 9, 2008

Sheep in Morningfog

Drents heideschaap Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Het Drents heideschaap is het oudste schapenras in West-Europa. Migranten brachten het ras waarschijnlijk vanuit Frankrijk mee naar Nederland, waar het al vanaf 4000 v.Chr voorkomt, met name in Drenthe.

Kenmerken van het Drents heideschaap zijn een ranke bouw, een lange wollige staart die tot voorbij de hakken kan reiken, stugge en wat sluike wol, doffe beharing op kop en poten en een rechte neus. Er zijn allerlei kleuren mogelijk maar bonte zwart-witte dieren zijn niet erkend.

Het ras wordt verdeeld in het oude en het nieuwe type. Het nieuwe type is ontstaan uit kruisingen met het Schoonebeker heideschaap en heeft onder andere een krommere neus en kleinere hoorns. De meeste hedendaagse Drentse heideschapen zijn van het nieuwe type.

Het Drents heideschaap werd vooral gehouden om zijn mest die onmisbaar was in de akkerbouw. De lange stugge wol is matig van kwaliteit en als vleesproducent is het dier ook niet erg geschikt. Met de uitvinding van kunstmest werden veel schaapskuddes overbodig. Tegenwoordig wordt het Drents heideschaap alleen nog gehouden om historische redenen en voor het begrazen van heidegebieden en duinen om deze in stand te houden.

Het Drents heideschaap is onder andere te vinden in Nationaal Park Dwingelderveld met een schaapskooi buiten Ruinen en Dwingeloo.

Palmina Moore on March 11, 2008

This looks like something out of the James Herbert horror book The Fog something erie about it (but a beautiful shot non the less)

Palmina

Erik van den Ham on March 11, 2008

Cool .. i don't know that book but you got me interested now!

Thanks Erik

Chris10 © on August 1, 2010

Op de grote, stille heide Dwaalt de herder eenzaam rond Wijl de witgewolde kudde Trouw bewaakt wordt door de hond En al dwalend ginds en her Denkt de herder: Och, hoe ver Hoe ver is mijn heide! Hoe ver is mijn heide, mijn heide!

Op de grote, stille heide Bloeien bloempjes lief en teer Pralend in de zonnestralen Als een bloemhof heinde en veer En, tevree met karig loon Roept de herder: O, hoe schoon Hoe schoon is mijn heide! Hoe schoon is mijn heide, mijn heide!

Op de grote, stille heide Rust het al bij maneschijn Als de schaapjes en de bloemen Vredig ingesluimerd zijn En, terugziend op zijn pad Juicht de herder: Welk een schat! Hoe rijk is mijn heide! Hoe rijk is mijn heide, mijn heide!

Erik van den Ham on August 1, 2010

Hmm moet maar herder worden geloof ik...... van eigen hand?

Titie © on August 1, 2010

Neeeeee, daarin moet ik je helaas teleurstellen. De tekst is van Pieter Louwerse.

Het heet eigenlijk: De Herder. Als je het op kan brengen zou je even hier naar kunnen luisteren ;)

Doei, Christien.

Sign up to comment. Sign in if you already did it.

Photo details

  • Uploaded on March 9, 2008
  • © All Rights Reserved
    by Erik van den Ham

Groups