Panoramio is closing. Learn how to back up your data.

© szamárhátíves ablakok • Gázi Kászim pasa dzsámija

© szamárhátíves ablakok • Gázi Kászim pasa dzsámija

Ottoman Window Decorations • Mosque of Pasha Gazi Kassim - Pecs


Dzsámi, belvárosi templom - Pécs

Az egykori Szent Bertalan-templom helyén épült fel a török dzsámi 1543-46 között. A török kiűzése után a jezsuiták kapták meg, a minaretet lebontották, az épületet átalakították, de az ma is őrzi az iszlám jegyeit.

A dzsámi imafülkéje (mihrábja) a délkeleti fal tengelyében látható, festése rekonstrukció. Ettől balra és jobbra Allah és Mohamed nevének felirata figyelhető meg. Sztalaktit boltozata, szamárhátíves ablakai a mai keresztény templom hangulatában érdekesen idézik fel a török építészet sajátosságait. Szenteltvíztartói török mosdómedencék voltak.

  • A dzsámi építtetője Gázi Kászim, a később budai pasa volt. A dzsámi épségben maradt a város visszafoglalásakor. Ezután a jezsuiták templomuknak használták. 1702-ben, majd 1766-ban átalakították, elbontották az előcsarnokot és a minaretet, ami az épület jobb sarkán az előcsarnok támfalához csatlakozott.

    • 1939-42 között az átalakítások és a későbbi hozzáépítések falai közül kibontották a dzsámit, és ezzel egy időben toldották hozzá északon a ma is meglévő félköríves építményt.

The Mosque of Pasha Gazi Kaseem

The Turkish demolished the gothic church of St. Bartholomew originally built in the mid-13th century on the main square of the town. The stones of the old church were used to build a mosque according to the instructions of pasha Gazi Kaseem who led the Turkish army occupying the town in 1543.

  • Pécs was liberated from Turkish rule after nearly one and half centuries, on the 14th of October 1868. Today the building operates as a Catholic church again, however, it retained the shape of the Turkish mosque. The mosque of pasha Gazi Kaseem, considering its dimensions, is the most significant Turkish-age monument in Hungary.

Forrás:

http://www.vendegvaro.hu/dzsami-belvarosi-templom-pecs

http://href.hu/x/j3n6


Ne használd ezt a képet az én engedélyem nélkül.

© Minden jog fenntartva! • © all rights reserved.   Don't use this image without my explicit permission.


Show more
Show less

Photo details

  • Uploaded on January 7, 2013
  • © All Rights Reserved
    by Dezso Biczo ©