Panoramio is closing. Learn how to back up your data.

Есфигменска повеља (детаљ) – 1429. год. (Копија) ❖ The Esphigmenou Charter (detail) – 1429 AD (Copy)

500px ✔ .... YouTube ✔ .... Facebook ✔ .... Contact ✔

Портрет деспота Ђурђа Бранковића са породицом - Есфигменска повеља (детаљ) – 1429. год. (Копија)


Portrait from The Esphigmenou Charter (detail) of Despot Đurađ Branković, Lord of the Serbs, and his Family, issued to the monastery of Esphigmenou on Athos in 1429 (Copy)


Господар Срба деспот Ђурађ Бранковић, на молбу монаха светогорског манастира Есфигмена да постане нови ктитор овог манастира, 11. септембра 1429. године издаје акт о свом дару за овај манастир (Есфигменска повеља). Тада је у пуном јеку била изградња новог великог утврђења његовог престоног града Смедерева (1428-1430). Пад нове престонице несрећне деспотовине 1459. године значиће и сам крај средњовековне српске државе. Ипак, и у тим несрећним временима, деспот Ђурађ издваја средства за светогорски манастир, настављајући на тај начин традицију повезаности српских владарских кућа са Светом Гором. Повеља је израђена у манастиру Жичи, а чува се заједно са четири стотине средњовековних рукописа у библиотеци манастира Есфигмен. На њој су насликани деспот Ђурађ, деспотица Јерина и њихово петоро деце.


Повеља у преводу Димитрија Е. Стефановића:


„По неизреченом милосрђу и човекољубљу владара мог слатког ми Исуса Христа и по његовој свемилосној доброти одабрао је смиреност моју и поставио ме за наследника родитеља мојих, за господара Србима. Тако сам ја деспот Ђурађ милошћу божјом у Христу Богу правоверни и христољубиви господар Срба са од Бога дарованом ми побожном и христољубивом господарицом деспотицом госпођом Јерином. Господство ми пише да се да на знање свима како је господству нашем дошао из часне и Свете Горе, из часног и царског манастира Спасове обитељи Вазнесења Господњег, који се зове Свимен (Есфигмен), духовник јеромонах господин Давид, најчаснији међу свештеноиноцима, којег ми у Христу волимо, и замолио је господство наше да будемо ктитори вишереченог манастира. Ми пак милосрђем покренути и препоруком заповести вођени благоизволели смо да удовољимо његовој молби и прихватили смо да од данас будемо ктитори вишереченог манастира, да се зове манастиром господства нашег. Ради тога је и приложило господство наше за опскрбу манастирску, нека се даје сваке године од новобрдске царине по педесет литара сребра. Ово да се даје сваке године и да се не одузме од вишереченог манастира док је живота господства нашег.

Молимо и онога кога ће Бог изабрати да буде наследник после нас престола нашег, било сина нашег, било неког из рода нашег, или неког другог, да ово наше завештање не буде нарушено, него потврђено. Ако се неко обузет завишћу или лакоумством усуди да наруши било шта од оног што смо горе записали, тај да је проклет од Господа Бога Сведржитеља и врховних апостола, и од триста осамнаест светих и од Пречисте Богоматере и од силе часног и животворног крста, и од дванаест светих и свехвалнихбогоносних отаца у Никеји, и од свих светих који су од почетка света угодници Господњи. Задатом речју и заповешћу господства нашег утврдило се и записало се године 6938. месеца септембра 11. у патријаршији у Жичи.

Милошћу Божјом господар Срба деспот Ђурађ"

Show more
Show less

Photo details

 • Uploaded on January 14, 2013
 • © All Rights Reserved
  by Бобан Армуш
  • Camera: FUJIFILM FinePix S3400
  • Taken on 2012/12/28 14:41:09
  • Exposure: 0.033s (1/30)
  • Focal Length: 5.80mm
  • F/Stop: f/3.600
  • ISO Speed: ISO800
  • Exposure Bias: 0.00 EV
  • No flash