Sanderling, Calidris alba, Drieteenstrandloper

Not selected for Google Earth or Google Maps [?]

2013-01-11; went to the Kwade Hoek, hoping that the Horned lark is still there.

Kwade Hoek is een dynamisch getijdengebied binnen de Duinen van Goeree. Het werd vroeger 'de kwaaien hoek' genoemd vanwege de verraderlijke stroming en zandbanken voor de kust. Vele schepen zijn hier op vast gelopen. Vroeger waren de schippers blij als ze 'de kwaaien hoek' voorbij waren. Verderop bevond zich dan de 'goede rede' waar ze veilig aan konden meren. Dat is de plaats Goedereede geworden.

Nog steeds is de zee de baas in de Kwade Hoek. Gelukkig is het natuurgebied bij de Deltawerken buitendijks gebleven. Vooral in de winter stroomt het zoute water via geulen en kreken ver het gebied in. Grote stukken land komen onder water te staan. Wind, water en getij brengen het landschap voortdurend in beweging.

De Drieteenstrandloper is een kleine, lichtgekleurde strandloper die zijn naam te danken heeft aan het ontbreken van de achterteen. In de vlucht vallen de witte vleugelstreep en de donkere vlek op de pols op. Het voedsel bestaat uit insecten en kleine kreeftachtigen, die gevangen worden op het strand. Door achter de teruglopende golven aan te rennen kan de vogel kleine diertjes die op het strand zijn achtergebleven snel op pikken. Aankomende golven worden ontweken, zodat de vogel voortdurend druk heen en weer aan het lopen is.

De Drieteenstrandloper broedt ver naar het noorden op Arctische toendra's en overwintert langs de kusten van Europa tot en met Zuid-Afrika. In Nederland is de vogel vooral in de winter regelmatig te zien, als doortrekker maar ook als wintergast.

Show more
Show less
Save Cancel Want to use bold, italic, links?

Comments (7)

Erik van den Ham on January 15, 2013

Heel mooi in beeld gebracht deze snelle jongen (meisje?). Deze heb ik dikwijls met genoegen bekeken en bestudeerd. Geweldig om te zien hoe de lucht weerspiegelt op het natte zand.

Groeten, Erik

bdeh on January 15, 2013

Net als de Strandleeuweriken lopen de Drieteen strandlopers heel snel. Erg leuk is het als ze proberen geen natte voeten te krijgen van de golven. Er zaten heel veel Drieteentjes op het strand Erik. Bedankt, groeten Berend

Erik van den Ham on January 15, 2013

Ja klopt heb dat ook al eens uitvoerig bestudeerd. zo net na een golf rennen ze het droog gevallen stuk op voor al het lekkers dat er te vinden is om bij de volgende golf weer veilig terug te zijn op het droge.

Groeten, Erik

els f-two on January 17, 2013

erg leuke collage van de drietteenstrandloper.. mooi helder van kleur en ook superscherp! LIKE

bdeh on January 18, 2013

Bedankt Els, het zijn zulke leuke vogels om bezig te zien. Groeten Berend

© BraCom (Bram) on January 19, 2013

fraaie collage van dit vogeltje Berend Like

Groeten, Bram

bdeh on January 20, 2013

Dank je wel Bram. Groeten Berend

Sign up to comment. Sign in if you already did it.

Photo details

  • Uploaded on January 15, 2013
  • © All Rights Reserved
    by bdeh
    • Camera: NIKON D7000
    • Taken on 2013/01/11 15:46:06

Groups