Bearded Reedling, Panurus biarmicus, Baardman ♀

Not selected for Google Earth or Google Maps [?]

20132-01-23; went to the Rietputten again, but it was crowded.

Het vrouwtje van de baardman is minder opvallend gekleurd dan het mannetje, maar is toch goed herkenbaar door de kaneelbruine kleur en de lange staart. Door de blauwgrijze kop met de zwarte snorstreep is het mannetje met geen enkele andere vogel te verwarren.

De baardman is sterk afhankelijk van de aanwezigheid van uitgestrekte rietvelden. Door het droogleggen van veel moerassen verdween de vogel echter grotendeels uit Nederland. Na de inpoldering van Flevoland ontstonden in het drooggevallen gebied weer grote rietvelden, wat leidde tot een sterke toename in het aantal baardmannen. Toen veel van deze rietvelden uiteindelijk plaats moesten maken voor landbouw, ging de populatie weer snel in aantal achteruit. De grootte van de populatie baardmannen hangt sterk af van het weer, in goede zomers brengt ieder broedpaar verschillende nesten met jongen groot, terwijl in strenge winters vaak grote aantallen vogels sterven.

Show more
Show less
Save Cancel Want to use bold, italic, links?

Comments (14)

felix e. on February 5, 2013
 • Highest recognition for this wonderful photo, Berend
bdeh on February 6, 2013

Thank you very much Felix, those few days they sat high in the reed and pose for the (too many) photographers. Greetings Berend

els f-two on February 6, 2013

deze krijgt ook een ster.. een echte 'blikvanger'...

tanneke on February 6, 2013

m-2, super!Groeten!

Erik van den Ham on February 7, 2013

Zo te horen is het dringen bij deze schoonheden in het riet! Een geweldig moment heb je hier weten te bevriezen. Dat kraaloogje lijkt haast wel licht te geven. Heel erg mooi!

Op mijn wandeling gister morgen kwam ik een Klapekster tegen. Helaas zat deze erg hoog in de boom. Even later trof ik in het zonnetje ook nog een grote groep Wilde zwanen.

Groeten, Erik

bdeh on February 7, 2013

Heel erg bedankt Els, ik had weinig foto's van een Baardman vrouwtje en ben er wat meer op gaan letten. Groeten Berend

bdeh on February 7, 2013

Super bedankt Tanneke. Groeten Berend

bdeh on February 7, 2013

Het was erg druk in de Rietputten Erik. Als het windstil is, het heeft gevroren en/of bij sneeuw is de kans groot dat de Baardmannen hoog in het riet gaan fourageren. Vogelaars waarschuwen elkaar dan en men komt van verre om -vaak voor het eerst- een Baardman te schieten. Deze dag was het zo druk dat ik eerder naar huis ben gegaan. Ik moest echter even wachten voor ca. 10 fotografen die druk doende waren deze Baardman en anderen te schieten. Ik heb toen ook nog wat plaatjes geschoten tot ik er langs kon.

Die Klapekster staat er heel netjes op. Door de Waarneming zullen daar ook wat fotografen heengaan om een glimp op te vangen van deze mooie vogel. Twee jaar geleden zat er 1 in de Rietputten, maar die heb ik alleen met de verrekijker kunnen waarnemen. Heel speciaal is de wijze waarop deze vogel zijn prooi op bijvoorbeeld een doorn spietst voordat die het opeet.

Wilde- en Kleine zwanen staan ook hoog op mijn lijstje. Hopelijk zie ik ze as. zaterdag als we met de KNNV naar de Oostvaardersplassen gaan. Bedankt, groeten Berend

Marco Canova PHOTO on February 8, 2013

Fantastic pics, great color, good shot, see you soon grettings from Italy margiu90

bdeh on February 10, 2013

Hello margiu90, thank you very much for visiting my gallery and your friendly compliments. Greetings Berend

Bram van Broekhoven on February 10, 2013

wow wat een details en scherpte Berend, in het groot zo mooi Like

Groeten, Bram

bdeh on February 10, 2013

Ik was ook blij met dit resultaat Bram, ik had nog niet veel goede foto's van het vrouwtje Baardman. Dank je, deze komt waarschijnlijk in een lijst aan de muur. Groeten Berend

Luigi Giannini on April 28, 2013

Bello!!!

bdeh on April 29, 2013

Grazie!!! Greetings Berend

Sign up to comment. Sign in if you already did it.

Photo details

 • Uploaded on February 5, 2013
 • © All Rights Reserved
  by bdeh
  • Camera: NIKON CORPORATION NIKON D7000
  • Taken on 2013/01/23 13:05:44
  • Exposure: 0.003s (1/320)
  • Focal Length: 600.00mm
  • F/Stop: f/5.600
  • ISO Speed: ISO200
  • Exposure Bias: 0.33 EV
  • No flash

Groups