Common Blackbird, Turdus merula, Merel

Not selected for Google Earth or Google Maps [?]

2013-01-24; birds in our garden, practice makes perfect ;-))

Bij de merel is het vooral het mannetje dat opvalt door het zwarte verenkleed en de oranje-gele snavel. Bij nadere bestudering valt ook de oranje-gele cirkel rondom het oog op. Het vrouwtje is weliswaar net zo gebouwd als het mannetje, maar heeft een minder opvallend, bruin verenkleed. Jonge vogels lijken op een volwassen vrouwtje, maar hebben nog lichtgekleurde veertoppen. De merel wordt ondanks het zwarte of bruine verenkleed één door veel mensen herkend. Dit is waarschijnlijk te verklaren doordat de vogel erg talrijk is en met de zang veelvuldig de aandacht trekt.

Het voedsel van de merel bestaat onder andere uit insecten, vruchten, wormen en slakken. Door de grote diversiteit in het voedsel dat gegeten wordt, maar ook doordat de vogel drie of vier nesten per jaar grootbrengt is de merel tegenwoordig de meest voorkomende vogel van Nederland. De merel heeft zich uitstekend aangepast aan de mens; enkele eeuwen geleden was de merel nog een schuwe vogel die alleen in het bos voorkwam.

Show more
Show less
Save Cancel Want to use bold, italic, links?

Comments (10)

Chris10 © on February 9, 2013

Ook erg mooi Berend. Goed dat je ze beide in de sneeuw hebt kunnen fotograferen.

Hier hebben we op het ogenblik ook weer vrij veel sneeuw. Heb net nog eventjes een foto gemaakt met flits, dan zie je de vlokjes ook als stippen, best geinig.

Dag hoor, Christien.

Erik van den Ham on February 10, 2013

Zo alledaags dat je er niet van opkijkt. Was laatst even de moestuin van Laura aan het omspitten en spoedig melde zich meneer Merel. Zorgvuldig pikte hij de dikke klei pieren weg tot op een meter afstand van mij. Een koddig gezicht om te zien hoe zon pier wordt verslonden.

Fijne zondag, Erik

Ps. hoe was't in de Oostvaardersplassen?

sonjamar on February 10, 2013

Very nice.

LIKE

Greetings

Bram van Broekhoven on February 10, 2013

leuk het verschil te zien tussen de man en de vrouw Like

Groeten, Bram

bdeh on February 10, 2013

Dank je Christien, ik vind het gele randje om het oog van het mannetje erg mooi.

Ik was gisteren met de KNNV op stap en was bij jou in de buurt, we zijn naar de Oostvaardersplassen geweest. Mooi maar zowel heen als terug onderweg fikse sneeuwbuien en ook tijdens het wandelen moest de camera regelmatig in de tas omdat het sneeuwde. Maar ik ga daar nog wel eens heen. De foto's moet ik nog uitzoeken. Groeten Berend

bdeh on February 10, 2013

Bij mij valt het geel rond het oog van het mannetje op (en zijn snavel) Erik. Bij het vrouwtje vind ik de tekening in de veren opvallen. Ik vind het altijd komisch zoals de Merels je in de gaten houden als er eten te halen is tijdens het tuinieren. Heel leuk is ook als ze een bewoond slakkenhuis hebben gevonden.

Het was gisteren mooi in de Oostvaardersplassen. Ik was er nog nooit geweest. We hebben veel gespot, o.a Zeearend, Sperwer, Buizerds, Torenvalk, allerlei Ganzen en zangvogels en veel Eenden, waaronder veel Nonntjes (m/v). Alleen jammer dat ze meestal alleen met de telescoop te zien waren en/of dat het vaak sneeuwde tijdens onze wandelingen want dan moest de camera in de tas.

Indrukwekkend waren ook de grote aantallen Konikpaarden en Edelherten. De Heckrunderen heb ik er niet kunnen ontdekken. Maar ik ga er vast nog eens heen. Groeten Berend

bdeh on February 10, 2013

Thanks Sonja, much appreciated. Greetings Berend

Chris10 © on February 10, 2013

Wat mooi dat je zoveel gezien hebt gisteren bij de Oostvaardersplassen Berend. Het is een schitterend gebied hè. Ben er zelf ook nog maar één maal geweest, maar toen wel een hele dag ;) In eerste instantie gelijk al enkele Reeën, maar geen Edelherten. Het wordt tijd, dat ik de stoute schoenen ook weer eens aantrek. Voor mij uiteraard minder te fotograferen ivm andere camera, maar desalniettemin toch zeker het bezoeken waard.

De sneeuw heeft uiteraard ook wel weer zijn charme, maar ik begrijp best dat je je toestel dan in de tas houdt. Hier is gisteren en vannacht ongeveer 15 cm gevallen. Beeldschoon was het dan ook vanochtend, toen de lucht blauw werd. Ik heb wederom genoten nu het nog kon ;)

Groetjes, Christien.

bdeh on February 10, 2013

Bij elkaar in een collage gezet Bram om de verschillen te kunnen laten zien. Bedankt, groeten Berend

bdeh on February 10, 2013

Vooraf hoop je altijd dat je veel vogels kunt fotograferen Christien, maar men ziet m.b.v. de telescoop veel meer wdan ik met mijn flinke lens kan waarnemen. Je mag altijd door de telescoop van de andere KNNV'ers kijken en dat is ook erg leuk. De Konikpaarden en Edelherten konden we goed zien vanaf een heuvel, alleen heb ik geen foto's gemaakt omdat de spoorlijn tussen ons en de beesten ligt, maar we zagen honderden paarden en herten. Later lagen er 5 Edelherten in het riet te herkauwen langs een wandelpad. Ik heb vanuit kijkhutten enkele opnames met de compact camera gemaakt, die er niet slecht uitzagen. Ik moet ze nog controleren en ik heb nog enkele foto's die ik eerst upload (i.v.m. de volgorde). Ook vanaf de dijk langs het IJsselmeer zijn er legio fotogenieke plekjes (als het niet zo hard sneeuwt). 's Morgens was het glibberig op de weg en er waren in de buurt van Utrecht ook al wat ongelukken gebeurd. Terug begon het opeens heel hard te sneeuwen en al vlug waren de straten en -tot Utrecht- de snelweg helemaal wit. Konden niet harder dan 50km, maar we zijn heelhuids thuis gekomen. Ik ga in elk geval nog eens naar die omgeving want het is een prachtig gebied om door te lopen met een camera. Groeten Berend

Sign up to comment. Sign in if you already did it.

Photo details

  • Uploaded on February 8, 2013
  • © All Rights Reserved
    by bdeh
    • Camera: NIKON D7000
    • Taken on 2013/01/24 14:15:48

Groups