House Sparrow, Passer domesticus, Huismus

Not selected for Google Earth or Google Maps [?]

2013-01-24; birds in our garden, practice makes perfect ;-))

De huismus is één van de meest voorkomende vogels van Nederland. Het geluid is een typisch tsjilpen, waardoor de aanwezigheid van een groep huismussen snel duidelijk wordt. Het mannetje is duidelijk van het vrouwtje te onderscheiden door het donkerbruine verenkleed en de grijze kruin. De grijze kruin onderscheidt het mannetje ook van de ringmus, die bovendien een zwarte vlek op de wangen en een witte halsband heeft.

Huismussen hebben zich aan de mens aangepast en broeden vrijwel overal waar mensen wonen. De vogels broeden in kleine groepen en bouwen onder andere nesten in gaten van muren, onder dakpannen en in nestkasten. Doordat moderne huizen vaak geen nestgelegenheid meer bieden, is de populatie huismussen in Nederland de laatste decennia meer dan gehalveerd. Dit is de belangrijkste reden dat de vogel in 2004 op de rode lijst is geplaatst.

Show more
Show less
Save Cancel Want to use bold, italic, links?

Comments (12)

Akbar&Armaghan Nouri on February 10, 2013

LIKE


felix e. on February 10, 2013
 • Hello Berend

 • Because they are so often we do not see her beauty.

 • Pictures of your open our eyes. Last year, they nested on one of our date palm. But the squirrels are now permanently here, so the sparrows visit us every day only.
 • Greetings
 • felix
bdeh on February 11, 2013

Hello Akbar&Armaghan Nouri, thank you for your vist to my gallery and LIKE. Greetings Berend

bdeh on February 11, 2013

Hi Felix, thank you for the compliment. I had the same as you, finding the common birds "normal". But if one looks good you'll see that also the common birds are beautiful. Greetings Berend

© BraCom (Bram) on February 11, 2013

Prachtige foto van deze mus Like

Groeten, Bram

bdeh on February 12, 2013

Bedankt Bram, deze zit op het ijs van de vijver. Door een luchtpompje blijft er een wak en de vogels komen dan graag drinken. Groeten Berend

Louisa H on February 12, 2013

Ben altijd blij als ik een foto van de mus zie Berend ,ik weet niet hoe het bij jullie is, maar dat vogeltje dat vroeger hier op het voetpad huppelde en je er nauwelijks aandacht aan schonk is enorm verminderd in aantal,en de plekjes waar ik nog groepjes weet daar hoor je ze dan wel met hun getjirpt,maar je ziet ze niet , het is een geweldige verarming dat hoorde zo bij ons straatbeeld.

Groetjes,Louisa

bdeh on February 13, 2013

Bij mij in de buurt neemt het aantal Huismussen gelukkig wat toe Louisa. Dagelijks zitten er ca. 10 bij mij in de tuin. Maar dat is weinig vergeleken met vroeger.

In ca. 40 jaar is het aantal in NL gehalveerd.

Dit las ik uit Wikipedia: "Onder meer in Nederland is de huismussenpopulatie sinds de jaren 1970 afgenomen. In de jaren 1970 werd het aantal broedparen geschat op 1 à 2 miljoen. Tussen 1990 en 2000 is het aantal ongeveer gehalveerd. Ook in Vlaanderen en het Verenigd Koninkrijk is sprake van de achteruitgang. Echter, sinds 2000 lijkt het of het aantal broedparen van de huismus in Nederland stabiliseert. Verder blijkt dat in een nieuwe stad als Almere, de situatie voor huismussen veel gunstiger is dan in een oude stad als Amsterdam, waar afnames van 90% plaats hebben gevonden."

Groeten Berend

Ian Stehbens on February 19, 2013

Excellent portrait, Berend.

It is a pity, though, that all house sparrows weren't still in Europe. They are not appreciated here.

Ian

bdeh on February 20, 2013

Thanks Ian. I know that Oz wants to keep the flora and fauna without "intruders" from outside.

I understand it, here we have different introduced species and most of the time we leave them be. However, we have some 15 House crows from Asia who came by boat and now they want to catch them because they don't belong here. But there's a law that protects all species of the family of Crows. So now they have to decide how to change that. Greetings Berend

Jack Tol on April 16, 2013

Waarschijnlijk wel één van meest voorkomende vogeltjes in ons land die je dagelijks tegenkomt en daardoor ook niet zo aandachtig meer bekijkt. Maar als je deze foto zo in het groot bekijkt, dan moet je toch eigenlijk constateren, dat dit best wel een mooi vogeltje is. Wat een heerlijke scherpe kiek en fraaie compo heb je hier weer van gemaakt.

Groeten,

Jack

bdeh on April 17, 2013

In mijn ogen een ondergewaardeerd vogeltje Jack. Ik heb er de laatste twee jaar dagelijks een tiental in de tuin en ik kijk graag naar ze. Dit is de hele opname, de mus zit op het ijs van mijn vijver, door de luchtpomp is het ijs bobbelig. Maar er blijft dan wel een gaatje open zodat de vogels kunnen drinken. Bedankt, groeten Berend

Sign up to comment. Sign in if you already did it.

Photo details

 • Uploaded on February 10, 2013
 • © All Rights Reserved
  by bdeh
  • Camera: NIKON CORPORATION NIKON D7000
  • Taken on 2013/01/24 15:36:09
  • Exposure: 0.006s (1/160)
  • Focal Length: 300.00mm
  • F/Stop: f/4.500
  • ISO Speed: ISO640
  • Exposure Bias: 0.67 EV
  • No flash

Groups