Panoramio is closing. Learn how to back up your data.

Артиллерийский музей. Грунтовая мобильная пусковая установка стратегического ракетного комплекса «Тополь» - „Топољ M” - Russia's Strategic Nuclear Force

РТ-2УТТХ Топољ M (НАТО ознака СС-27 Сицкле-Б)

је руски мобилни интерконтинентални пројектил. Топољ M је први интерконтинентални пројектил који је Русија развила после распада Совјетског Савеза.

Интерконтинентална ракета Топољ M је даљи развој ракете СС-25 Сицкле. Систем је настао као реакција на планове Сједињених Америчких Држава за изградњу ракетног одбрамбеног штита (НМД).

Године 1991. почело се са развојем овог система у пројектантском бироу МИТТ (Московски институт за термичку технику). Две ракете су испоручене 1997. руској војци која их је упутила у област Саратов. Нова мобилна лансирна рампа је успешно тестирана 24. децембра 2004. године, а у децембру 2006. почела је испорука система Руској војсци. Топољ-M је тростепена ракета на чврсто гориво. У изради се користе модерни композитни материјали, а производи се у фабрици машина Воткин. Из Топољ-M су изведене ракете: Булава СЛБМ (варијанта за опремање подморница), те РС-24 која је први пут тестирана 2007 године (поуздано се само зна да је нешто тежа од Топољ M, а претпоставља се да има способност вишеструког мењања путање до циља).

Ракетни систем Топољ M је смештен на врло покретљивом робусном теренском возилу МЗКТ-79221, а једно возило је опремљено са по једном ракетом. Због могућности брзог премештања, противнику је тешко да пронађе овај систем те се у евентуалном рату не може рачунати са превентивним уништавањем.

Пројектил је опремљен с МИРВ нуклеарним бојним главама чија је експлозивна снага 550 кТ. Технологија одабирања циљева и управљања је врло напредна и има прецизност од 350m.

Бојева глава је способна да током лета према циљу промени своју балистичку путању у полубалистичку. Тиме је смањена могућност њеног пресретања пројектилима из антиракетног штита који тренутно развијају САД-а. Стручњаци из САД-а и НАТО-а проценили су да је Топољ-M изванредно оружје за други удар у нуклеарном рату и врло добро оружје за почетни нуклеарни напад.

Почетком 2008. године руска војска је имала 54 Топољ-M у подземним силосима у близини Татисева и 6 мобилних система у подручју Тејкова. До 2015. је планирао производња још 120 система. НАТО процењује да је следеће место постављања пројектила у подручје Узхура, где ће Топољ-M заменити пројектиле Р-36МУТТХ (НАТО ознака: СС-18)

Show more
Show less

Photo details

 • Uploaded on March 19, 2013
 • Attribution-Noncommercial-No Derivative Works
  by Станковић Миломир
  • Camera: FUJIFILM FinePix HS10 HS11
  • Taken on 2012/07/17 19:47:48
  • Exposure: 0.033s (1/30)
  • Focal Length: 7.10mm
  • F/Stop: f/3.200
  • ISO Speed: ISO200
  • Exposure Bias: 0.00 EV
  • No flash