Panoramio is closing. Learn how to back up your data.

Матера~~~Matera

Матера-Matera

The Sassi and the Park of the Rupestrian Churches of Matera

Смештена на југу Италије, Матера, град и истоимена покрајина у регији Базиликата, прави је драгуљ за љубитеље путовања и откривања мање познатих туристичких места драматичног пејзажа. Сајт "Lonelyplanet" објавио је текст о овом градићу, назвавиши га најбоље чуваном тајном Италије.

Упркос томе што заслужује сву пажњу захваљујући бројним знаменитостима и предивним пејзажима, туристи и путници из читавог света обиђу већи део Италије, а да Матеру уопште нису видели, нити знају да она постоји.

Матера је стекла светску славу због старога града Саси ди Матера (што значи Камење Матере). Град лежи с обе стране малог кањона реке Гравина. Чине га више насеља: Сасо Баризано с богато украшеним порталима, Сасо Кавеозо с римским амфитеатром, Ћивита с катедралом, и парк на платоу Мурђа Матера с многим разасутим црквама.

Овај драматични пејзаж је делимично скривен у лавиринту жућкастог пешчаног камена на падини брда који је вековима био природно градско утврђење. Жута боја стена даје излгед овом Матери као месту из "1001. ноћи". У камен су природно уклопљене грађевине, фарме, цркве, палате и куће, укопане у саме карбонитне стене. Многе од тих "кућа" су заправо само пећине, а до пре само 50 година многи су у њима и живели. Занимљиво је и то да се улице у неким деловима Сасија често налазе на крововима суседних кућа.

Влада Италије је 1950. године насилно преместила већину становништва Сасија на подручја града у развоју. Међутим, људи и даље живе у овом питорескном месташцету, па је како пише "Fosters Gajd" Матера једино место на свету где људи могу да се похвале да још увек живе у истој кући својих предака већ 9.000 година".

Од 1993. године Саси ди Матера је, заједно с парком Мургиа Матера, уписана на УНЕСКОВ попис места светске баштине у Европи.

Иначе старо градско језгро и сама околина имају неодољиву сличност са старим Јерусалимом и његовом околином па је из тог разлога био место снимања више филмова као што су : Јеванђеље по Матеју -Пјер Паоло Пасолини 1964. затим Краљ Давид -Брус Бересфорд 1985. , Страдање Христово-Мел Гибсон 2004. и Прича о рођењу-Хардвик 2006

Show more
Show less

Photo details

 • Uploaded on March 21, 2013
 • © All Rights Reserved
  by Vladan Scekic
  • Camera: NIKON CORPORATION NIKON D5100
  • Taken on 2013/02/19 14:27:33
  • Exposure: 0.008s (1/125)
  • Focal Length: 29.00mm
  • F/Stop: f/16.000
  • ISO Speed: ISO100
  • Exposure Bias: 0.00 EV
  • No flash