View from Erasmusbrug to Willemsbrug

Selected for Google Maps and Google Earth

The Willemsbrug is a bridge next to the Erasmusbrug in the centre of Rotterdam, spanning the Nieuwe Maas. It links the northern part of the city with the Noordereiland and (in combination with the Koninginnebrug) the district of Feijenoord.

the Willembrug as seen from the Erasmus Bridge The bridge was completed in 1981, designed by C. Veerling and named after King Willem III of the Netherlands. It replaced an older bridge which had been opened in 1879 but was severely outdated by the time the decision was made to build a new one. Because of the intensity of the traffic using the old bridge, it was decided to build the new one 150 metres upstream to avoid upsetting the daily flow of traffic across the river. After the completion of the new bridge the old one was demolished.

The Willemsbrug is a cable-stayed bridge with a total span of about 318 meters. It is painted in a red color which puts it in sharp contrast with the light blue painted Erasmus Bridge.

C. Veerling (Gemeentewerken) 1975-1981

In 1981 werd de Willemsbrug over de Nieuwe Maas in gebruik genomen. Het ontwerp van stadsarchitect Veerling verving de in 1879 geopende verkeersbrug, genoemd naar Koning Willem III, die in 1874 de eerste steen had gelegd. Alleen de bruggenhoofden bestaan nog. Tussen 1870 en 1877 was ook de spoorbrug aangelegd. De Willemsbruggen waren via het Noordereiland verbonden met Hef- en Koninginnebrug over de Koningshaven.

De nieuwe Willemsbrug ligt ongeveer honderd meter oostelijker . De Willemsspoorbrug werd in 1993 vervangen door de Willemsspoortunnel en gesloopt. De bijna drie kilometer lange viersporige tunnel gaat bij het Hofplein de grond in en duikt bij de Rosestraat weer op. Station Blaak ligt ondergronds ter plaatse van de kruising met de lager gelegen metro. Vanwege de bouw werden enkele historische panden aan de Wijnhaven afgebroken en gereconstrueerd.

Al in de jaren dertig waren er plannen voor een nieuwe oeververbinding en een verkeersplein op de noordoever. Ook in het Basisplan was een brug voorzien met een grote rotonde ter plaatse van de Oudehaven. Gedurende de jaren vijftig had de gemeente het plan de Willemsbruggen te vervangen door een gecombineerde spoor- en verkeerstunnel. De NS zag vanwege de kosten af van dit voorstel, waarna de gemeente in 1970 besloot tot de aanleg van een zesbaans autotunnel. Het nieuwe gemeentebestuur voelde in de jaren zeventig weinig meer voor ongebreideld autoverkeer in het centrum, waardoor de tunnel werd vervangen door een brug met behalve drie stroken voor het autoverkeer, twee vrije busbanen en ruime fiets- en voetpaden. Om de Oudehaven te sparen slingert de verkeersroute door de stad, de zogenaamde Lus van Linthorst.

In 1975 kreeg Veerling de opdracht voor een nieuwe Willemsbrug. De nieuwe brug moest aanvankelijk 9,10 meter boven de hoogst bekende vaarbare waterstand komen, dat wil zeggen 12,50 meter boven NAP. Vanwege de hoge bouwkosten, met name voor de dure op- en afritten, werd de doorvaarthoogte uiteindelijk bepaald op 11,50 meter boven NAP.

Uit zes ontwerpen die door Gemeentewerken waren vervaardigd werd uiteindelijk het goedkoopste ontwerp gekozen: een symmetrische tuibrug met A-vormige pylonen, die als een soort poorten fungeren. Veerling zelf had een voorkeur voor een asymmetrische tuibrug met één pyloon, zoals de latere Erasmusbrug.

De twee 65 meter hoge pylonen staan 260 meter uit elkaar. Vanuit de twee donkerrode pylonen waaieren de tuien die in het brugdek zijn verankerd parapluvormig uit. Het wegdek is heel licht gebogen. De brug is 34 meter breed. De zuidelijke oprit op het Noordereiland is als aarden baan en de noordelijke oprit als viaduct uitgevoerd. Hieronder werd een discotheek gevestigd. Een sculptuur van Auke de Vries, de 'waslijn', hing aanvankelijk tussen de oude spoorbrug en de Willemsbrug. Bij de sloop van de spoorbrug werd één pijler gehandhaafd om het kunstwerk aan op te hangen.

Show more
Show less
Save Cancel Want to use bold, italic, links?

Comments (49)

Alien Alienovic on May 3, 2013

Gut gesehen

L & F

Vinay Kumar on May 9, 2013

excellent shot, beautiful composition. Like, Greetings from vinay.

Kyriakos 11 on June 1, 2013

Toller Schuss,schöne Darstellung

Buts Yuri on June 2, 2013

Very beautiful panorama and great colours! LIKE-47! Greetings from Ukraine! Yuri.

K@rin on May 6, 2014

Thank you all for the wonderful compliments

much appreciated

best wishes to you all

Ray1900 on March 18, 2015

Mooi plaatje Karin! LIKE Groetjes, Ray.

K@rin on July 21, 2015

Hallo Ray dank je voor je mooie compliment en like , groet Karin

Corey Coyle on July 21, 2015

Wonderful Picture!!!!

FAVORITE AND LIKE

Corey

K@rin on July 22, 2015

Hello Corey

thanks for the wonderful compliment , F and L , best wishes to you

Sign up to comment. Sign in if you already did it.

Photo details

  • Uploaded on March 22, 2013
  • © All Rights Reserved
    by K@rin
    • Taken on 2013/01/06 00:00:00

Groups